پرداخت ۵۳۲ هزار میلیارد ریال مالیات از سوی آستان قدس رضوی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، با شروع تبلیغات انتخاباتی نامزدهای ریاست جمهوری، حجت الاسلام والمسلمین رئیسی که با هدف خدمت و با شعار تغییر به نفع مردم پا به عرصه رقابت در جلب نظر مردم برای تشکیل دولت کار و کرامت گذاشته بود در بخشی از برنامه خود یکی از منابع مالی در باروری اقتصاد مقاومتی و رسیدگی به محرومان و ایجاد اشتغال را دریافت عادلانه مالیات عنوان کرد.
وی چنین بیان کرد که برخی در این کشور با توجه به درآمد های نجومی باید مالیات بیشتری بپردازند اما به طور کلی از سر نهادن به این قانون امتناع کرده و با شگردهای مختلف و دور زدن قانون از پرداخت کل مالیات و یا بخش قابل توجه آن فرار می کنند و در مقابل عده ای که در مسیر ایجاد اشتغال و تولید ملی صادقانه خدمت می کنند زیر بار مالیات های سنگین کمر خم کرده اند. این وضعیت غیر عادلانه است و قطعا از برنامه های دولت کار و کرامت رسیدگی عادلانه به این موضوع است.
صراحت قانون در معافیت آستان قدس رضوی از پرداخت مالیات
با بیان این موضوع از سوی حجت الاسلام والمسلمین رئیسی برخی که این موضع را نافی منافع خود می دیدند دست به کار شدند و با ایجاد شبهاتی پیرامون عدم پرداخت مالیات از سوی مجموعه آستان قدس رضوی در پی تخریب برآمدند و با عنوان اینکه تولیت آستان قدس رضوی خود مالیات نمی دهد و دم از مالیات می زند، به نشر اکاذیب پرداختند.
در پاسخ به اظهارات مطرح شده مبنی بر عدم پرداخت مالیات توسط آستان قدس رضوی، به بند الف ماده 139 قانون مالیاتهای مستقیم استناد شد که صراحتا می گوید: «موقوفات، نذورات، پذیره، کمکها و هدایای دریافتی نقدی و غیر نقدی آستان قدس رضوی، آستان حضرت عبدالعظیم حسنی(ع)، آستانه حضرت معصومه(س)، آستان حضرت احمد ابن موسی(ع)(شاه چراغ)، آستان مقدس امام خمینی(ره)، مساجد، حسینیهها، تکایا و سایر بقاع متبرکه از پرداخت مالیات معاف میباشند.»
حکم حکومتی امام راحل در معافیت مالیاتی آستان قدس
پس از انتشار این پاسخ، شرکت ها و موسسات اقتصادی وابسته به آستان قدس رضوی را دست آویز شبهات خود قرار دادند که در پاسخ این هم بیان شد بر اساس حکم حکومتی امام راحل (قدس سره) در پاسخ به استفسار تولیت فقید آستان قدس رضوی، آیت الله واعظ طبسی در مورخه 20/1/ 1368 «آستان قدس رضوی و شرکتها و موسسات وابسته از پرداخت هرگونه مالیاتی معاف میباشند.»
پس از آنکه دست منتقدان عدم پرداخت مالیات توسط آستان قدس رضوی از پیگیری تخریب های بی اساس خالی شد به این موضوع روی آوردند که امام(ره) سالهاست در قید حیات نیست و با توجه به گذشت سالیان بسیار و تغییر شرایط کشور و رشد آستان قدس رضوی ممکن است این حکم دیگر معتبر نباشد. که در پاسخ باید گفت در کمتر از شش ماه پیش مقام معظم رهبری در تاریخ سیزدهم آذر 1395 طی نامه ای به شماره 1/31210 ضمن تاکید بر استمرار نظر امام راحل (قدس سره) مرقوم فرمودند: «در خصوص معافیت مالی آستان قدس و شرکتها و موسسات وابسته، نظر همان است که قبلا نیز گفته شده، نظر مبارک امام راحل (ره) نیز بر همین نهج بوده که در آمدهای آستان و شرکتها و موسسات وابسته از پرداخت هرگونه مالیات معاف میباشند. البته این حکم شامل مالیات های تکلیفی و مالیات بر ارزش افزوده نمیباشد، لکن چون فعالیت های اقتصادی باید شفاف و رقابت پذیر باشد، توصیه میشود که مالیات شرکتها و موسسات برابر مقررات محاسبه و پرداخت و به صورت «جمعی- خرجی» عینا به آستان برگشت داده شود.»
پرداخت 532 میلیارد ریال مالیات توسط آستان قدس رضوی در سال 95
نکته ای که اینجا باید خطاب به شبه افکنان عدم پرداخت مالیات از سوی آستان قدس رضوی بر مبنای حکم حکومتی امام راحل گوش زد کرد این است که چطور می شود برای بهره برداری از منافع شخصی و حزبی در حمایت از برخی اشخاص و یا جریانات به بیانات حضرت امام در مواقع خاص در اوایل انقلاب استناد می کنید و توجهی به گذشت زمان و تغییر شرایط ندارید اما به حکمی که بر اساس ولایت فقیه و بر مبنای حکومتی صادر شده است اشکال گذشت زمان و تغییر شرایط را وارد می دانید.
با این همه نظر به بیان مقام معظم رهبری در پرداخت مالیات تکلیفی و مالیات بر ارزش افزوده از سوی آستان قدس رضوی گزارشی از این پرداخت ها برای تنویر افکار عومی و رد اساس شبهه عدم پرداخت مالیات ارائه می کنیم.
آستان قدس رضوی در تمام این سال ها خود را مکلف به شفافیت مالی و پرداخت دقیق مالیات های تکلیفی و مالیات بر ارزش افزوده میدانسته و به عنوان نمونه در سال 1395 که آستان قدس رضوی (شامل سازمان مرکزی، مؤسسات فرهنگی و شرکتهای اقتصادی) با تولیت حجت الاسلام والمسلمین رییسی اداره شده است مجموعاً مبلغ 532 میلیارد ریال به شرح ارقام جدول زیر به عنوان مالیات به سازمان امور مالیاتی کشور پرداخت شده است:
بدهکاری 3 هزار میلیاردی دولت به آستان قدس رضوی
بنابراین اینکه گفته میشود آستان قدس مالیات پرداخت نمیکند، خلاف واقع بوده و آستان قدس رضوی در زمینه رعایت قوانین و شفاف سازی فعالیتهای اقتصادی و نیز بر اساس مشی و منش تولیت محترم ملزم به رعایت قوانین میباشد.
افزون بر این مطلب باید گفت با وجود ادعاهای خلاف نسبت به وضعیت پرداخت مالیات آستان قدس رضوی، در حال حاضر از محل حق اجاره املاک در اختیار دستگاههای اجرایی، دولت در مجموع بیش از 3000 میلیارد تومان به آستان قدس رضوی بدهکار میباشد.
معافیت مالیاتی نهادهای خیریه و عام المنفعه در طول تاریخ
خطاب به آن دسته از روشنفکرانی که قوانین کشورهای دیگر را در مقایسه با قوانین اسلامی مدبرانه و یا مفید و موثر می دانند باید گفت ضمن اینکه معافیت مالیاتی آستان قدس رضوی امری مسبوق به سابقه تاریخی بوده است، مؤسسات و نهادهای عامالمنفعه و خیریه همچون آستان قدس رضوی در بسیاری از کشورهای جهان از معافیت مالیاتی برخورداند.
در بیان تاریخ معافیت پرداخت مالیات از سوی آستان قدس رضوی باید گفت از سال 998 هجری قمری تا زمان آغاز قانونگذاری توسط سلاطین که عملا خود تولیت این آستان را برعهده داشته اند همیشه آستان قدس رضوی از پرداخت مالیات معاف بوده است.
در بند ج ماده 3 قانون پرداخت مالیات مصوب 29 تیرماه سال 1328 آستان قدس رضوی از پرداخت مالیات معاف شده بود و پس از آن در سالهای 1334 و 1335 نیز در قانون مالیات بردرآمد دوباره از پرداخت مالیات معاف شد. پیش از پیروزی انقلاب اسلامی نیز مطابق قوانین و مقررات رسمی کشور این مجموعه از پرداخت مالیات معاف بوده است.
بنابراین به خاطر قید غیر انتفاعی بودن، این تشکیلات مقدس که از آغاز حیات خود در هیچ دوره و مقطع تاریخی مشمول پرداخت مالیات نبوده است در نظام اسلامی نیز در بخش غیر تکلیفی و مالیات بر ارزش افزوده نیز بنابر حکم امام راحل و مقام معظم رهبری آستان قدس رضوی از پرداخت مالیات معاف است.
تولیت محترم آستان قدس رضوی از بدو قبول مسئولیت، در راستای تحقق مفاد حکم مقام معظم رهبری (مدّ ظله العالی) مبنی بر ساماندهی فعالیتهای اقتصادی آستان قدس رضوی، نسبت به این امر و شفافیت کامل در موضوعات مالی اهتمام ورزیده و اقدامات بسیار مؤثری در این راستا انجام شده است./933 ۵۰۲/ص
جوادرستمی