۰۳ آذر ۱۳۹۵ - ۲۲:۱۴
کد خبر: ۴۶۳۱۹۷

اعضای پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با مدیر حوزه‌های علمیه کشور دیدار کردند

رییس و هیأت رییسه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با مدیر حوزه‌های علمیه کشور در قم دیدار کردند.
آیت الله اعرافی

به گزارش خبرگزاری رسا، به نقل از پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، رییس و هیأت رییسه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی با حضور آیت الله اعرافی  مدیر حوزه‌های علمیه سراسر کشور دیدار و در نشستی صمیمانه شرکت کردند.

در ابتدای این دیدار آیت الله اعرافی با گرامی داشت هفته بسیج و اشاره به حضور بسیج و بسیجیان در صحنه ها و عرصه های مختلف انقلاب اسلامی، از دفتر تبلیغات اسلامی حوزه به عنوان یک نهاد کارآمد و نماد روشنفکری حوزه و نیز پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی تقدیر و تشکر کرد.

وی با اشاره به ارزشمند بودن دستاوردهای دفتر در طول انقلاب گفت: مجموعه دفتر تبلیغات یک مجموعه فاخر و ارزشمند است.

مدیر حوزه های علمیه کشور ادامه داد: کم و بیش از فعالیتهای دفتر تبلیغات مطلع بودم، و با گزارش حجت السلام لک زایی رئیس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، اطلاعاتم در باره فعالیتهای پژوهشی دفتر تبلیغات کامل تر شد.

آیت الله اعرافی با تقدیر و تشکر از زحمات حجت الاسلام والمسلمین دکتر نجف لک زایی در دوران تصدی معاونت پژوهشی دفتر و ریاست پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی به محورهایی در باب همفکری جهت تعالی نقش حوزه در ایران و جهان اشاره کرد و گفت: فرصتی که انقلاب اسلامی برای ما به وجود آورد، یک فرصت بی بدیل تاریخی بود. به گفته مدیر حوزه های علمیه کشور، امروز عرصه های بسیاری برای کار بر روی ما گشوده شده است که اصلا با وضعیت قبل از انقلاب قابل قیاس نیست. امروز درهای عالم به روی ما باز شده است.

وی با اشاره به اینکه بنده خودم طلبه قبل از انقلاب بودم، گفت: اصلا در ذهن کسی خطور نمی کرد که این آفاق گشوده شود و این فرصتها و ظرفیتها فراهم شود.

مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور ادامه داد: ما باید قدردان این نعمت باشیم و با تولیدات سنجیده علمی، این فرصت ارزشمند را پاس بداریم. بنده به دلیل ارتباط سی ساله ام با خارج از کشور، باید عرض کنم عظمت انقلاب اسلامی ایران فوق العاده بوده و حرکتهای بزرگی مثل گزارش حجت الاسلام لک زایی بخشی از آن به شمار می رود.

آیت الله اعرافی در ادامه با اشاره به رویکرد بین المللی و اهمیت آن گفت: این رویکرد از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و حقیقتا باید به این نکته اشاره کرد که خروجی های فکری و اندیشه ای ما در حصار زبان و ادبیات فارسی زندانی است؛ در حالی که ظرفیت بین المللی شدن را دارد. این آسیبی است که در تولیدات علمی ما به چشم می خورد و در دروس و پایان نامه ها و مقالات و کتابها هم مشهود است.

وی ادامه داد: معالجه این آسیب هم فقط با زبان نیست که البته زبان یک عنصر برای حل آن است و در اینکه زبان یک ظرفیت است حرفی نیست؛ بلکه اصل مسئله در ادبیات تولیدات محتوایی برای بین الملل چه برای مسلمانان و چه برای غیر مسلمانان است. کاروان تولید ما از زبان عربی بریده است. در سال چندین هزار کتاب و مقاله در شهر قم تولید می شود و چندین هزار مدرس در حال تدریس هستند، اما اینها حداقل زبان عربی را تأمین نمی کند.

مدیر حوزه های علمیه کشور افزود: رویکرد بین المللی و زبانهای بین المللی و گفتمان در عرصه بین الملل باید مطمح نظر ما قرار گیرد و هر کسی باید بخشی از سعی خود را برای آن به کار گیرد.

آیت الله اعرافی در ادامه این جلسه با بیان اینکه این مسئله مخفی نیست که ما هنوز فاقد یک نقشه جامع علمی هستیم و این شاید از عهده یک جا بر نیاید و ما به عنوان مدیریت حوزه علمیه علاقه مند رسیدن به این نقطه هستیم و خودمان را قیّم و بالاسر در حوزه تلقی نمی کنیم و امیدواریم با مشارکت سنجیده و عاقلانه به این نقطه دست پیدا کنیم. به نظر بنده موازی کاری به شکل زیاد در حوزه وجود ندارد و در حدود دویست مرکز علمی در حوزه نمی توان این را یک آسیب دانست.

مدیر حوزه های علمیه سراسر کشور افزود: اگر مراکز علمی موجود را به سه سطح تقسیم کنیم، مجموعه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و دفتر تبلیغات در سطح اول و جزو ده مرکز برتر حوزوی به شمار می روند.

وی در ادامه با بیان اینکه این موازی کاری آفت نیست و مجموعه های علمی همگی در حال تلاش هستند، گفت: اگر این مراکز منظومه ای و تمدنی و با نقشه جامع شود، اتفاقات بسیار خوبی رخ خواهد داد و این کار یک دستور نیست، بلکه باید با انگیزه و علاقه دنبال شود و نیاز به یک عزم جمعی و نیاز مشترک دارد و ما باید به یک نقشه جامع و کلان برسیم؛ بدون اینکه بخواهیم از حیث ساختاری به هم بزنیم.

آیت الله اعرافی در ادامه به رتبه بندی بر اساس علم سنجی اشاره و گفت: هویت غنی و پایدار حوزوی از دیگر مباحث مهمی است که باید بدان توجه کرد. به گفته وی گروهی هویت صنفی حوزوی را محصور در یک چارچوب تبلیغ کرده و این مطلوب ما نیست و روحانیت شیعه هم هیچ گاه این گونه نبوده و نگاه دیگر هم این هویت را کوچک و هضم شده می خواهد که این هم مطلوب نیست؛ بلکه راه سوم مراد است که همان هویت تاریخ و عمیق حوزوی است که ما باید از آن دفاع کنیم و به نظر بنده باید هویت صنفی حوزه ها به صورت یک پروژه کار شود.

مدیر حوزه های علمیه در ادامه با اشاره به دیدار خود با مقام معظم رهبری و طرح بحث حوزه عصر انقلاب و انزوا گفت: انقلابی بودن یعنی اینکه تولیدات متناسب و مولد اندیشه متناسب با نیازهای جامعه معاصر و اندیشه تمدنی بودن که انقلاب می بایست به سمت این اندیشه حرکت کند و این مهم ترین ممیزه حوزه انقلابی از انزواست.

وی در ادامه با اشاره به سطوح عالی حوزه علمیه و دروس آن گفت: مجموعه کارهایی که در حوزه انجام می گیرد باید به گونه ای از این ظرفیت نیز استفاده کند.

آیت الله اعرافی مدیر حوزه های علمیه کشور در پایان این نشست گفت: نوآوریهای ما باید بر پایه روشهای اجتهادی استوار شود و از دفتر تبلیغات اسلامی حوزه و پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی انتظار می رود که به این مباحث بنیادی ورود پیدا کنند.

گفتنی است مدیر حوزه های علمیه کشور بعد از بیان نکات برخی از اعضای هیأت رئیسه پژوهشگاه، از برخی آثار پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی که مطالعه کرده نام برد و گفت: بنده جسته و گریخته مقالات مرتبط با همایش سیاست متعالیه از منظر حکمت متعالیه را دنبال کرده و دنبال می کنم و همچنین از کارهای پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن پژوهشگاه و نیز پژوهشکده فلسفه و کلام این پژوهشگاه هم در مطالعاتم استفاده کرده ام./998/102/ب3

ارسال نظرات