مصداق دعای تحویل سال زندگی در حال است/ بهار رستاخیز طبیعت و نشانهای از معاد
حجت الاسلام محمدمهدی عباسی آغوی، کارشناس مرکز مشاوره مؤسسه امام خمینی(ره) در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، به سنتهای ایرانی و اسلامی در ایام نوروز اشاره کرد و گفت: دین مبین اسلام درباره سنتها و آیینی که پیش از اسلام نیز وجود داشته، چند نوع رفتار کرده است.
وی ابراز داشت: اسلام از برخی سنتهای پسندیده پیشینیان تمجید کرده و با تأیید کردن آنها، خواستار تداوم آنها شده است، چنان که صلهرحم، مهماننوازی، احترام به بزرگترها، مهربانی با دیگران، توجه و کمک به اقوام و دیگران از این گونه سنتها است.
وی به سنتهای منافی با اصول انسانی اشاره و تصریح کرد: اسلام با برخی از سنتها نیز مخالفت کرده، همان گونه که سنتهای جاهلیت و آیین اعراب بادیهنشین از این قبیل بوده است.
کارشناس مرکز مشاوره مؤسسه امام خمینی(ره) افزود: اسلام درباره برخی از سنتها نیز سکوت کرده و تأیید و ردی نداشته است و آنها اموری هستند که پایبندی و عدم انجام آنها تفاوتی ندارد و در هر صورت کار مباحی است.
وی یادآور شد: در آیین نوروز و سنتهای ایرانی نیز این سه تقسیمبندی وجود دارد، چنان که برخی از سنتهای پسندیده، مجاز شمرده شده و برخی دیگر همانند چهارشنبه سوری و احترامی که به آتش در آیین ایرانیان وجود داشته است و با نوعی شرک و افعال غیر عبادی همراه بوده، غیر مجاز شمرده شده است.
حجت الاسلام عباسی بهار را رستاخیز طبیعت و نشانهای از معاد خواند و تأکید کرد: این نوع نگرش به طبیعت در قرآن نیز سفارش شده و در روایات نیز نوروز از اهمیت خاصی برخوردار است و روز قیام حضرت مهدی موعود(عج) بیان شده است.
وی خاطرنشان کرد: در روایات اسلامی، روز بدون گناه، عید و نوروز شمرده شده و هر روز برای معصومین(ع) نوروز بوده است؛ زیرا از گناه و معصیت الهی به دور بودهاند؛ از اینرو مردم نیز در این ایام به همدیگر این گونه تبریک میگویند که «هر روزتان نوروز باشد» یعنی هر روز بدون گناه و معصیت الهی باشد.
کارشناس مرکز مشاوره مؤسسه امام خمینی(ره) به آثار صلهرحم و سنتهای عید اشاره کرد و گفت: دیدار اقوام و آشنایان، آثار و برکات فراوانی دارد؛ از جمله این که رزق و روزی را افزایش میدهد، عمر انسان را طولانی میکند، برکات را نازل میکند.
وی افزود: صلهرحم و سنتهای عید افزون بر آثار مادی و معنوی، آثار روانشناختی فراوانی دارد و از لحاظ عملی نیز ثابت شده که اگر انسانی از حمایت اقوام و اطرافیان برخوردار باشد، فشارهای روانی، استرسها و اضطرابهای درونیاش کاهش مییابد و به صورت طبیعی کاهش دردهای درونی سبب طولانی شدن عمر انسان میشود.
حجت الاسلام عباسی با اشاره به دعای تحویل سال، یادآور شد: انسانی که دعای تحویل سال را میخواند از خداوند طلب میکند که متحول شود و کسی بهترین حال را دارد که در حال زندگی کند.
وی گفت: در حال زندگی کردن یعنی انسان، اسیر گذشته نباشد، حزن و اندوه گدشته را نخورد و نسبت به آینده ترس یا خیالپردازی نداشته باشد، مصداق آیه قرآن کریم که درباره اولیای الهی میفرماید «لاخوف علیهم و لاهم یحزنون»، یعنی با زندگی کردن در حال، آرامش دارند، همان گونه که حضرت علی(ع) نیز فرمودند «ما فات مضی و ما سیأتی فکأین».
کارشناس مرکز مشاوره مؤسسه امام خمینی(ره) افزود: بهترین حالت زندگی این است که حال را دریابیم، از گذشته عبرت بگیریم و برای آینده، برنامهریزی و همت داشته باشیم./908/302/ب2