۱۵ مهر ۱۳۹۴ - ۱۴:۲۹
کد خبر: ۲۹۳۵۴۶
کارشناس امور خانواده حوزه علمیه قزوین:

خانواده‌ها در مسأله تربیت فرزند به جای درمان به فکر پیشگیری باشند

خبرگذاری رسا ـ استاد حوزه و دانشگاه گفت: در حال حاضر خانواده‌ها سواد زندگی و در واقع مهارت‌های زندگی را نمی‌دانند و به دلیل مطالعه کم اجازه می‌دهند مشکل ایجاد شود و سپس به فکر درمان می‌افتند در حالی که باید به فکر پیشگیری باشند و خود را با علم تربیتی روز و کارآمد به روز کنند.
حجت الاسلام محمد حسيني

حجت‌الاسلام‌ محمد محمدحسینی، کارشناس امور خانواده حوزه علمیه قزوین در گفت‌و گو با خبرنگار خبرگذاری رسا در قزوین، با اشاره به اهمیت توجه به تربیت اسلامی از سوی خانواده‌ها گفت: دین اسلام برای تربیت فرزند با ارائه دستورالعمل‌های جامع به خانواده‌ها تلاش دارد تا کودک از همان سنین طفولیت و حتی قبل از به دنیا آمدن در مسیر تربیت صحیح قرار بگیرد.

 

وی با اشاره به جمله ای امام راحل عنوان کرد: بنیان‌گذار کبیر انقلاب در سخنی حکیمانه چنین فرمودند: «انسان تربیت شده برای جوامع آنقدر مفید است که هیچ فرشته‌ای آنقدر مفید نخواهد بود و انسان تربیت نشده برای جوامع آنقدر مضرر است که هیچ شیطانی به آن اندازه مضر نیست» این سخنان نشان دهنده اوج اهمیت تربیت اسلامی است.

 

استاد حوزه و دانشگاه با تأکید بر لزوم توجه والدین بر مراقبت در دوران قبل از تولد فرزند عنوان کرد: یکی از مهمترین تفاوت‌های مکتب تربیتی اسلام با مکاتب غربی تاکید بر لزوم مراقبت قبل از به دنیا آمدن کودک است چرا که در این مکتب تربیت به دو دوره قبل و بعد از تولد تقسیم می‌شود.

 

تاثیرگذاری بیش از 2 هزار عامل بر جنین

مشاور مرکز پاسخگویی به سؤالات شرعی حوزه علمیه قزوین در تعریف مرتبه نخست تربیت تصریح کرد: تربیت فرزند از لحظه انتخاب همسر ‌آغاز می‌شود چرا که دختر و پسر با ازدواج و تشکیل خانواده در واقع مادر و پدر فرزندان خود را انتخاب می‌‌کنند.

 

این محقق قزوینی تأثیر عوامل مختلف بر جنین را در دوران بارداری چنین دانست: طبق بررسی‌های کارشناسان بیش از 2 هزار عامل در دوران 9 ماهگی بارداری بر جنین تأثیر می‌گذارد که این نکته مهری بر تأکیدات دین اسلام است که به پیشوار تربیت رفته است.  

 

حجت‌الاسلام‌ محمدحسینی تأکید کرد: والدین باید قبل از به دنیا آمدن کودک به فکر تربیت فرزند خود باشند و به پاک و حلال بودن روزی و طعامی که استفاده می‌‌کنند توجه کنند.

 

این مشاور خانواده با انتقاد از عدم توجه خانواده‌ها به سالم برگزار شدن مراسم ازدواج فرزندان خود عنوان کرد: در حال حاضر مراسم‌های عروسی که بنا بر روایت شب قدر و شب سرنوشت فرزند است پر از گناه شده، آیا می‌توان از نطفه‌ای که در زمان گناه منعقد شده انتظار فرزند سالم و صالح داشت؟

 

وی بر نقش مادر به عنوان حامل امانت الهی تأکید کرد و افزود: مادران باید توجه داشته باشند که جنینی که در بطن خود دارند امانتی الهی است که روح خدا در او دمیده می‌شود، از این رو باید مراقبت لازم را داشته باشند.

 

اول خودت را تربیت کن سپس دیگران را

حجت‌الاسلام‌ محمدحسینی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اقداماتی که والدین باید بعد از به دنیا آمدن فرزند داشته باشند گفت: اولین نکته در این میان این است که باید والدین قبل از تربیت فرزند خود را تربیت کنند زیرا کسی که خود را تربیت نکند شایسته تربیت افراد دیگر نیست.

 

وی ادامه داد: بلایی که والدین به سبب بداخلاقی، بی‌سوادی، عصبانیت، نداشتن بینش و آگاهی در تربیت بر سر فرزندان می‌آورند بسیار بزرگتر از سایر بلاها است.

 

مشاور مرکز پاسخگویی به سوالات شرعی حوزه علمیه قزوین با اشاره به سخن ویل دورانت در باب تربیت کودک اظهار کرد: این محقق غربی معتقد است ما هر چه هستیم کودکان ما نیز همان خواهند شد لذا کودک درونت را به من بنما تا بگویم تو کیستی. وی بر این باور است که تربیت فرزندان از تربیت والدین آغاز می‌شود.

 

کارشناس مسائل خانواده بر نقش محیط خانواده در تربیت اسلامی تاکید و عنوان کرد: خانواده مهمترین کانون شکل‌گیری شخصیت افراد است و به عنوان اساسی‌ترین بستر شکوفایی فرد محسوب می‌شود.

 

خانه بدون مهر و محبت منجمدکننده استعداد کودکان است

وی زندگی سرد و بدون عاطفه را سبب انجماد استعداد کودکان برشمرد و گفت: در چنین محیطی که محبت و مهر در آن نیست کودکان دچار دربدری و بدبختی خواهند شد چرا که این مکان خانه نیست بلکه سردخانه است.

 

حجت‌الاسلام‌ محمدحسینی یکی دیگر از نکات تأکید شده در مکتب اسلام را توجه به سبک‌های فرزندآوری و اصل تکریم و احترام در محیط خانواده عنوان کرد و افزود: والدینی که نمی دانند با فرزند خود چگونه رفتار کنند و سبک و روشی خاصی ندارند در تربیت فرند خود دچار مشکلات عدیده ای خواهند شد.

 

این محقق قزوینی تأکید کرد: خانواده‌ها باید برای تربیت فرزند چشم‌انداز و سبکی  داشته باشند. از این رو اگر آرمان آنها مشخص باشد کودک نیز در آن مسیر قرار خواهند گرفت. لذا توصیه می‌شود به ارزش‌ها توجه کنند تا کودکان آنها نیز در این مسیر قرار بگیرند.

 

وی با بیان این‌که فرزندی که در یک خانواده سالم و صالح تربیت شود، تحت تأثیر محیط قرار نمی‌‌گیرد عنوان کرد: چنین کودکانی حتی اگر محیط نیز تغییر کند دچار استرس، اضطراب و افسردگی نخواهد شد.

 

در اسلام سالار وجود ندارد

 حجت‌الاسلام‌ محمدحسینی با انتقاد از ترویج تفکر فرزندسالاری در میان برخی از خانواده‌ها گفت: در دین اسلام سالار نداریم و به کار بردن اصلاحاتی نظیر فرزندسالاری پدرسالاری و یا مادرسالاری صحیح نیست.

 

وی با اشاره به روایتی از پیامبر اکرم مبنی بر پناه بردن به خداوند از این‌که کودکی بر بزرگ ریاست کند ادامه داد: آنچه در دین اسلام دارای اهمیت است حق سالاری و محبت سالاری است. لذا اگر در خانواده‌ای غیر این موارد رایج است ضعف از پدر به عنوان مدیر خانواده است.

 

وی با بیان این‌که چنین سبک‌های تربیتی در خانواده‌های فاقد قانون استفاده می‌شود گفت: پیشنهاد ما برای فرزندپروری استفاده از سبک مقتدرانه است تا از شکاف نسل‌ها نیز در این میان جلوگیری شود.

 

آموزش و پرورش باید به وظایف تربیتی خود به درستی عمل کند

مشاور مرکز پاسخگویی قزوین درباره مهم‌ترین نهادی که بعد از خانواده در تربیت فرزند موثر است عنوان کرد: بعد از خانواده آموزش و پرورش به عنوان مهمترین نهاد تربیتی باید وارد شود اما متاسفانه از زیر آن در می‌رود و به ارائه یک گزارش و نهایت چند عکس بسنده می‌‌کنند.

 

وی پیشنهاد کرد: باید قانون وارد عمل شود تا در این نهاد  والدین در هر سمت و جایگاهی که هستند همراه با کودکان خد آموزش لازم را ببینند.

 

این کارشناس خانواده تأکید کرد: هماهنگی زن و شوهر در تربیت فرزند بسیار اهمیت دارد به گونه‌ای که 70 درصد تربیت به این موضوع باز می‌گردد زیرا روش‌های تربیتی یکسان خواهد بود و ضدیتی وجود نخواهد داشت.

 

حجت الاسام محمدحسینی در پایان گفت: در حال حاضر خانواده‌ها سواد زندگی و در واقع مهارت های زندگی را نمی‌دانند و به دلیل مطالعه کم اجازه می‌دهند مشکل ایجاد شود و سپس به فکر درمان می افتند در حالی که باید به فکر پیشگیری باشند و خود را با علم تربیتی روز و کارآمد بروز کنند./955/301/ب2

ارسال نظرات