اخبار کوتاه آستان قدس رضوی
به گزارش خبرگزاری رسا در مشهد، سید محمدرضا فاضل هاشمی، رییس اداره مخطوطات سازمان سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی اظهار داشت: افزون بر دو هزار و 500 نسخه نفیس خطی از آثار علامه حلی در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی موجود است که قدمت برخی از آنها به قرن 8 زمان حیات مؤلف میرسد.
وی تصریح کرد: آثار علامه حلی از قرن 7 تاکنون، مرجع علما و دانشمندان بوده و در حال حاضر بیش از 2500 نسخه از آثار وی در کتابخانة مرکزی آستان قدس رضوی نگهداری میشود که برخی در زمان خود مؤلف به کتابت درآمده و از نفاست زیادی برخوردار است.
فاضل هاشمی به یکی از مشهورترین کتب وی پیرامون اصل امامت اشاره کرد که در قرن 8 کتابت شده و توضیح داد: «نام کامل این اثر که از مهمترین کتب کلامی شیعة امامیه است، «الالفین الفارق بین الصدق والبین فی امامة أمیرالمؤمنین» است که در یک مقدمه، دو مقاله و یک خاتمه توسط علامه حلی نوشته شدهاست. مؤلف در این کتاب برای اثبات امامت علیبنابیطالب علیهالسلام 1000 دلیل و در رد مخالفان نیز 1000 دلیل دیگر ارائه کردهاست».
وی اضافه کرد: «کتاب «مناهج الیقین فی اصول الدین» به تاریخ کتابت 724 هجری قمری، «انوار الملکوت» به کتابت 754 در کلام که شرح علامه حلی بر کتاب یاقوت ابراهیم بن نوبخت است، و «معارج الفهم فی شرح النظم»، از دیگر نسخههای نفیس کتابتشده در قرن 8 است.».
فاضل هاشمی با این توضیح که در گنجینة کتب خطی، بعضی از آثار علامه حلی موجود است که توسط ابن خاتون عاملی وقف شده، ادامه داد: «این دو اثر که کتابت آن به قرن 9 برمیگردد، یکی «ایضاح المقاصد من حکمت عین القواعد» شرح حکمة العین کاتبی قزوینی، در حکمت و فلسفة اسلامی، و دیگری «استقصاء النظر فی القضاء و القدر» در حکمت و کلام وقف سال 1067 است که مصدّر به نام سلطان محمد خدابنده است.».
وی از نسخة دیگری که به نام سلطان محمد الجایتو تألیف شده و از کتب استدلالی اعتقادی شیعه است یاد کرد و تصریح نمود: «عنوان این اثر، «نهج الحق و کشف الصدق» است؛ نویسنده در این کتاب تلاش کرده تا موارد اختلاف اهل سنت با قرآن و سنت در اصول و فروع دین را بیان کند و حقانیت تشیع را با بیان ادلّه اثبات نماید که بر آن، قاضی فضل بن روزبهان از علمای اهل سنت ردّی نوشته و قاضی نورالله شوشتری بر آن رد، ردّ دیگری به نام «احقاق الحق» تألیف کرده است.».
رییس ادارۀ مخطوطات سازمان کتابخانهها، موزهها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، با بیان اینکه کتاب «باب حادی عَشْر» علامه حلی، کتاب کلامی معروف شیعی بوده و شروح زیادی بر آن نوشته شده، خاطرنشان ساخت: «نسخة نفیسی از آن به کتابت قرن 9 در آستان قدس رضوی موجود است که توسط خواجه شیر احمد تونی، از واقفان عمدة آستان قدس، در 996 وقف این آستان شده است.».
فاضل هاشمی با بیان اینکه تمام شروحی که بر «باب حادی عَشْر» نوشته شده، در آستان قدس رضوی موجود است، عنوان کرد: «ازدیگر تألیفات مهمعلامه، شرحی برتجرید خواجه نصیرالدین توسی با نام «کشف المراد فی شرح تجرید الاعتقاد» است که نسخهای از آن که در 745 برای محمد اسفندیاری آملی کتابت شده، از نسخ نفیس کتابخانة مرکزی آستان قدس رضوی است.».
گفتنی است ابومنصور جمالالدین، حسن بن یوسف بن مطهّر حلّی معروف به علامه حلّی، از علمای شیعة قرن هشتم قمری، در 29 رمضان 648 قمری در شهر حله به دنیا آمد. مناظرات و آثار او موجب گرایش سلطان محمد خدابنده به تشیع و رواج مذهب شیعه در ایران گردید. وی دارای تألیفات بسیاری در علوم فقه، اصول، عقاید، فلسفه، منطق، دعا و... بوده و نخستین کسی است که به علت فضل و دانش بسیارش با لقب آیت الله خوانده شد.
پیام محوری جشن های «زیر سایه خورشید» امسال
پیام محوری هشتمین دوره جشن های مردمی «زیر سایه خورشید» دهه کرامت رضوی مشخص شد.
امسال برای دومین سال متوالی شعار «حضورتان در تمام زندگی ام جاریست یا علی ابن موسی الرضا (علیه السلام)» به عنوان پیام محوری این برنامهها انتخاب شده است.
جشنهای مردمی و معنوی «زیر سایه خورشید» همزمان با دهه کرامت رضوی برای هشتمین سال متوالی با رویکرد گسترش جایگاه سیره و سنت ثامن الحجج(ع) و با درنظر گرفتن شور معنوی در داخل و خارج از کشور از سوی موسسه جوانان آستان قدس رضوی در بیش از 250 شهر از استانهای کشور و 110 شهر از 22 کشور دنیا برگزار خواهد شد.
یادآوری میشود، سال گذشته هفتمین دوره جشنهای مردمی «زیر سایه خورشید» علاوه بر 200 شهر در داخل کشور در 45 شهر از کشورهای پاکستان، افغانستان، هندوستان، امارات، اندونزی، عراق، لبنان، نیجریه، آذربایجان، روسیه، آلمان و هلند برگزار شد.
ارتقای نرم افزار جامع آمار و اطلاعات مدیریت آستان قدس رضوی
با همکاری اداره آمار و اطلاعات آستان قدس رضوی و همکاری مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات امکان بهره مندی از امکانات توسعه یافته در نسخه 17 نرم افزار جامع آمار و اطلاعات مدیریت (MIS) فراهم شد.
محمدرضا مظلومی، رییس اداره آمار و اطلاعات آستان قدس رضوی در این خصوص گفت: نسخه 17 نرم افزار جامع آمار و اطلاعات مدیریت با هدف افزایش سرعت و دقت در دریافت و ارائه آمارها جایگزین نسخه قبلی در سازمان مرکزی شد.
وی افزود: امکان فیتلر کردن گزارشهای یک داشبورد با کلیک بر روی مقادیر یک نمودار یا گزارش، امکان ارسال هشدار از طریق پیامک، ارتقای نسخه مدیر بانک اطلاعاتی به MSSQL2014 و اضافه شدن نمودار هرمی، مربعی و پارتو از جمله امکانات نسخه 17 نرم افزار جامع آمار و اطلاعات مدیریت است.
مظلومی سهولت دسترسی به جامعه آماری، تهیه گزارش های پویا، ارائه اطلاعات منسجم و یکپارچه، فراهم آوردن امکان دسترسی مدیران و برنامه ریزان به بانک متمرکز آماری از هر محل و در هر زمان و افزایش امنیت اطلاعات موجود را از جمله مزایای این نرم افزار عنوان کرد.
وی با بیان اینکه این نسخه قابلیت نصب بر روی گوشی و تبلت را دارد، افزود: این نسخه به راحتی میتواند نسخه فرابر را از APPLE STORE دریافت کند و افراد می توانند آن را بر روی گوشی یا تبلت نصب و داشبوردهای فرابر را در موبایل خود مشاهده کنند.
رییس اداره آمار و اطلاعات آستان قدس رضوی تاکید کرد: نسخه جدید نرم افزار جامع آمار و اطلاعات مدیریت، مدیران ارشد و بهره برداران گزارش های سازمان را قادر ساخته تا از هر مکان بتوانند بدون مراجعه به واحد آمار، به صورت آنلاین آخرین وضعیت آمارهای سازمان را مشاهده و حسب نیاز گزارش های خود را ساخته و مورد استفاده قراردهند.
وی تصریح کرد: امکانات این نرم افزار هر ساله برحسب نیازهای جدید سازمان ارتقاء مییابد و کاربران آن آموزشهای لازم در خصوص استفاده از امکانات نسخههای جدید را طی دوره های آموزشی اختصاصی فرا می گیرند.
مظلومی با بیان اینکه استفاده از نرم افزار جامع آمار و اطلاعات مدیریت آستان قدس رضوی (MIS) از سال 1387 در سازمان مرکزی آغاز شده است، افزود: ایجاد بانک متمرکز آماری در آستان قدس رضوی و امکان دسترسی به آمارهای به روز، مستند و جامع توسط مدیران و برنامهریزان سازمان از جمله اهداف ما در کاربری این نرم افزار بود که این طرح با استقبال مدیران و مسئولان آستان قدس رضوی مواجه شد، به طوری که در حال حاضر کلیه آمارهای سازمان مرکزی، شرکت ها و موسسات فرهنگی و اجتماعی در این بسته نرم افزاری جمع آوری و تحلیل می شود.
خدمت شبانه روزی 21 کفشداری فعال در حرم مطهر رضوی
رییس اداره امور کفشداران حرم مطهر رضوی گفت: 21 کفشداری فعال با ظرفیت نگهداری نزدیک به 15 هزار جفت کفش در حال ارائه خدمات شبانه روزی به زائران هستند.
محسن یوسفی، رییس اداره امور کفشداران حرم مطهر رضوی با بیان این مطلب عنوان کرد: 1800 کفشدار در 8 کشیک و 16 شیفت 12 ساعتی فعالیت می کنند و این در حالی است که قبل از پیروزی انقلاب اسلامی کفشداری حرم مطهر حضرت رضا(ع) در اختیار افراد خاص و در قالب دریافت وجه بوده است.
وی خاطرنشان کرد: هم اکنون در کفشداری های حرم مطهر علاوه بر ارائه خدمات کفشداری، نگهداری کالسکه و تحویل صندلی همراه نیز صورت می گیرد.
یوسفی گفت: اداره کفشداری از دو بخش کفشداری و بخش خدمات کتب انوار تشکیل شده است.
وی با اشاره به خدمت بیش از 1600 نفر در بخش خدمات کتب انوار اظهار کرد: صحافی کتاب، شست شوی قفسه های انوار و توزیع پلاستیک از عمده فعالیت های این بخش است.
یوسفی افزود: مرتب سازی و چیدمان کتب انوار بر اساس نوع آن ها شامل قرآن، مفاتیح الجنان، منتخب ادعیه و جمع آوری کتب غیر مأثوره از دیگر فعالیت های بخش خدمات کتب انوار است.
وی انتقال کتب انوار فرسوده و آسیب دیده را نیز از وظایف اداره کفشداران برشمرد و ادامه داد: جمع آوری کتب فرسوده و تعمیراتی انوار به صورت روزانه انجام می شود.
رییس اداره امور کفشداران حرممطهر رضوی افزود: واحد صحافی زیر مجموعه اداره کفشداران است، این واحد با حداقل امکانات و به کارگیری 120 نفر از صحافان با تجربه در ضلع شرقی صحن جامع رضوی فعالیت می کنند.
وی با اشاره به مراحل کاری در واحد صحافی ابراز کرد: کنترل و جلد کنی،کنترل کیفیت صحافی، جدا کردن جلد های فرسوده، بازنگری اوراق، استخراج کسری یا فرسودگی ورق های کتاب، مرتب کردن و صفحه گذاری، انجام دوخت برگه های کتاب های بازسازی شده و چسباندن نوار شومیز جهت استحکام قسمت دوخته شده از مراحل صحافی هستند./1308/پ203/ب5