نشست نگاه امیرالمؤمنین نسبت به مردم در تهران برگزار شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام سید سجاد علم الهدی، رییس پژوهشکده مطالعات تطبیقی اقتصاد پیش از ظهر امروز 18خرداد ماه در نشست نگاه امیرالمؤمنین نسبت به مردم که در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد، با اشاره به نگاه های مختلف حکومت افزود: که از بین آنها دو نگاه بیشتر مورد بحث ماست؛ یکی اینکه حکومت به عنوان غنیمت و چیز صید شده و به دست آمده نگاه میشود، که این نگرش حکمرانان و حاکمان است.
وی افزود: نگاه دوم، نگاه امانتی به حکومت است که این نگرش امام علی(ع) به حکومت بوده است و در جاهای مختلف به فرمانداران خود تصریح میکردند که این غنیمت نیست، بلکه امانتی است که در اختیار شما قرار گرفته است.
حجت الاسلام علم الهدی با بیان اینکه هر یک از این دو نگاه به حکومتدارای نتایج متفاوتی است، تصریح کرد: نگاه غنیمت داشتن به حکومت از آنجا که در پیدا کردن و نگهداری آن دست به کارهایی می زنند، ممکن است مخالف اخلاق، حقوق انسانها و تمام مسائل معنوی باشد، اما؛ کسانی که نگاه امانتی به حکومت دارند به بیان شهید بهشتی عاشقان خدمتاند، نه شیفتگان قدرت و از این رو در چنین فضایی نه حقوق مردم نادیده گرفته می شود و نه اموال مردم را اموال خود تلقی میکنند.
وی ابراز داشت: در روایات داریم که وقتی برخی به حضرت علی(ع) توصیه کردند که چرا به برخی افراد رسیدگی نمیکنی که بتوانی حکومت خود را حفظ کنی، حضرت فرمود پیروزی را با ستم و جور مردم به دست آورم.
رییس پژوهشکده مطالعات تطبیقی اقتصاد در عین حال یادآور شد: به نظر میرسد نگاه حضرت علی(ع) به حکومت در همه مراحل با نگاه غنیمت آمیز به حکومت متفاوت باشد.
وی در ادامه افزود: حضرت امیر در این خطبه هجوم مردم به خانه خود برای بیعت کردن را عامل پذیرش حکومت عنوان می کنند و لذا در جایی می فرمایند وظیفه خود دیدم که از حقوق مردم دفاع و عدالت را اجرا کنم و این بیان نورانی حضرت حاوی این پیام است که وظیفه علما، دانشمندان و انسان های متعهد دفاع از حقوق مردم است و انسان متعهد نمی تواند ناظر ضایع شدن حقوق افراد باشد و کاری انجام ندهد.
حجت الاسلام علم الهدی در ادامه به ویژگی های حاکم اسلامی در نگاه حضرت علی (ع) می پردازد و می گوید: آگاهتر بودن حاکم نسبت به سایر افراد مهمترین ویزگی در سیره علوی است که به عنوان یک اصل قرآنی نیز مطرح است.
وی با اشاره به نمونه هایی از شایستهسالاری در حکومت امام علی(ع) گفت: کمیل از خواص امیرمؤمنان(ع) و نزدیکترین اصحاب به آن حضرت است، اما وقتی در منصب قضاوت قرار می گیرد، برخوردهای ناشایست و نامناسب با مراجعان داشته است، وقتی این خبر به حضرت علی(ع) می رسد کمیل را از سمت خود عزل میکند.
رییس پژوهشکده مطالعات تطبیقی اقتصاد افزود: برخوردهای حضرت علی(ع) با والیان نشان می دهد که حضرت علی (ع) شرایط را به آنها گوشزد میکردند و از این رو شایستگی، نخستین شرط برای در اختیار گرفتن یک منصب در نگاه علی(ع) است.
وی تهذیب نفس و خودسازی، پرهیز از مقایسه خود با خالق هستی، ساده زیستی، راستگویی، عدم استفاده ابزاری از باورها و اعتقادات مردم، انتقادپذیری، پاسخگویی و جلوگیری از چاپلوسی را از دیگر ویژگیهای حاکم در نگاه علی(ع) برشمرد./817/پ202/ح