شکاف بین شیعه و سنی مهمترین تهدید نظم جهانی در حال تغییر است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، محمدباقر خرمشاد پیش از ظهر امروز در «همایش نظام جهانی در حال تغییر؛ فرصتها و تهدیدها» که در دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران برگزار شد، در ابتدای صحبتهای خود با طرح چندین سوال، گفت: روندهای جهانی در دوران گذار از نظم جهانی حرکت به سوی چه نظمی را نشان میدهد، پاسخ به این سوالها تعیینکننده موضع هر کشوری خواهد بود.
وی با طرح سوال بعدی افزود: آیا گسترش منطقهگرایی روند نظام جهانی آینده خواهد بود و نظام آینده تعامل بین قدرتهای منطقهای خواهد بود، آیا پدیده چندتمدنی تصویر آینده جهان خواهند بود.
دبیر علمی همایش با طرح سوال بعدی عنوان کرد: روند بیثباتی حاکمیت ملی کشورها با گروههای مسلح چند ملیتی اجارهای دوران گذار فلعی را وارد چه تغییری خواهد کرد، همچنین گروهیهایی که به صورت فرامنطقهای شکل گرفته و حاکمیت کشوریهای دیگر را دچار تزلزل کرده با آینده نظام جهانی چه خواهد کرد.
خرمشاد در ادامه بیان داشت: آیا تروریست به عنوان بازیگر منطقه خاورمیانه نیرو خواهد گرفت آیا پدیده تروریست نیابتی محدود به جهان اسلام باقی میمانند اگر نه منطقه بعدی کجاست.
وی با اشاره به سوال دیگری گفت: آیا سلسله مراتب نظم امروز با اتفاقاتی که رخ میدهد پایدار خواهد ماند، در این میان فرصتها و تهدیدها برای جمهوری اسلامی ایران چیست، طبیعی است که محافل آکادمیک باید پاسخ دهند و دولت بر اساس آن مشی خود را مشخص کند.
دبیر علمی همایش با طرح این سوال که اصل نظام جهانی در حال تغییر برای جمهوری اسلامی ایران فرصت است یا تهدید، اظهار داشت: باید جواب این سوال با توجه به اینکه جمهوری اسلامی ایران با شعار نه شرقی و نه غربی در نظام دو قطبی گذشته که شرقی و غربی بود آمد جواب داده شود.
خرمشاد افزود: با توجه به اینکه یکی از دغدغههای جمهوری اسلامی ایران شکل دادن به قطب سوم قدرت در عرصه بینالملل بوده است آیا دوران گذار فعلی فرصتی برای جمهوری اسلامی قرار می دهد.
وی در ادامه گفت: آیا ایران با همه گذشته تاریخی و ماهیت سیاسی خود میتواند طرفدار نظم جهانی تک قطبی باشد، آیا منطقهگراییهای موجود فرصتی برای جمهوری اسلامی ایران حساب نمیشود و اگر باشد جمهوری اسلامی ایران چگونه میتواند از این فرصت استفاده کند.
دبیر علمی همایش با طرح سوالات دیگری عنوان کرد: جایگاه جمهوری اسلامی ایران در قطب تمدنی چگونه خواهد بود و چگونه باید باشد، جمهوری اسلامی چگونه میتواند از بیداری اسلامی در کشور یا منطقه استفاده کند، در نظام جهانی در حال تغییر تهدیدهایی که متوجه جمهوری اسلامی ایران است کدام است، کدام یک از روندهای جهانی موجود برای جمهوری اسلامی فرصت یا تهدید محسوب میشود، و اینکه جمهوری اسلامی چگونه میتواند تهدیدات را به فرصت تبدیل کند.
خرمشاد عنوان کرد: روندهای موجود جهانی یا منطقهای در مسیر شکل دادن به نظام آینده و حرکت به سوی جهان چند قطبی را بیشتر تایید میکند.
و افزود: تامین نظم در یک نظام چندقطبی کار سادهای نخواهند بود و نیاز به تفاهم جدی دارد، که باید در آن جایگاه و تکلیف ما مشخص شود.
دبیر عملی همایش در ادامه اظهار داشت: نظم امنیت یا ثباتساز در نظم چند قطبی نیاز به طراحی و تفاهم دارد در واقع صرف دفاع از نظام چندقطبی یا پیوستن به آن کفایت نمیکند، پیشنهاد ما این است که در گزینه چند قطبی نظام جمهوری اسلامی ایران با نظامهای همسو ائتلاف تشکیل دهد.
وی بیان داشت: این انتخاب یا ائتلاف به معنای نفی تعامل با بقیه نخواهد بود خردگرایی و خردورزی ایجاب میکند که جمهوری اسلامی گزینه مطلوب را انتخاب کرده و بر اساس آن برنامه و ایدئولوژی خود را ارائه دهد.
خرمشاد در ادامه گفت: جمهوری اسلامی ایران فرصتهای خوبی در ایجاد قطب تمدنی دارد، همچنین در کنار تهدیدهای فعال شده از ناحیه قدرتها زمینه احراز جایگاه شایسته به عنوان قدرت منطقهای را دارد.
دبیر علمی همایش عنوان کرد: باید این را در نظر داشت که جایگاه و سهم نقش خوب داشتن دادنی نیست گرفتنی است که باید برای آن برنامه داشته و مقاومت کرده و هزینه پرداخت.
وی تصریح کرد: قدرتهای فعلی ناگهان به قدرت تبدیل نشدند برای موفقیت در تامین نقش قدرت در گذار از نظام فعلی و داشتن نقش خوب در گذار آینده باید در چهارچوب به تکلیف عمل کرده و به شدت از فرصتسوزی دوری کرد.
خرمشاد اظهار داشت: از مهم ترین نقطه قوت جمهوری اسلامی توان و ظرفیت انقلابی و ضعف در توان اقتصادی آن است، مهمترین فرصت قدرت منطقهای بالفعل ایران است که باید این فرصت را در دورن خود به رسمیت شناخته و از آن بهرهبرداری کنیم.
دبیر علمی همایش در پایان خاطرنشان کرد: امروز مهم ترین تهدید شکاف بین شیعه و سنی است که متوجه نظام جهانی در حال تغییر است./807/پ201/ب4