مؤمنی: کارنامه اقتصادی روحانی براساس وعدههای داده شده قابل قبول نیست/ خیرخواهان: ضرورت توانمندسازی گروههای فقیر و حاشیهنشین
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، کرسی آزاد اندیشی «بررسی کارنامه اقتصادی دولت یازدهم» عصر امروز نهم اردیبهشت با حضور فرشاد مؤمنی، استاد دانشگاه علامه طباطبایی تهران و جعفرخیرخواهان، عضو هیأت علمی جهاد دانشگاهی مشهد در انشکده ادبیات دانشگاه فردوسی برگزار شد.
جعفرخیرخواهان با تاکید بر این که دولت روحانی شجاعت و شهامت لازم را تاکنون برای حل مشکلات اقتصادی نداشته است، تصریح کرد: ما با یک جامعه جوان مواجه هستیم که چنانچه زودتر فکری به حال آنان نشود، آینده خوبی را شاهد نخواهیم بود.
وی نخستین وظیفه دولت را حفاظت از جان و مال مردم دانست و خاطرنشان کرد: شاهد بودیم در شیراز نماینده ای را مورد ضرب و شتم قرار دادند، مدتی از این حادثه گذشته و هنوز مشخص نشده است که خاطیان این ماجرا چه کسانی بوده اند از طرفی پرونده اسیدپاشی اصفهان همچنان باز است.
عضو هیأت علمی جهاد دانشگاهی مشهد با اشاره به این که چنین مسائلی بر سرمایه گذاری خارجی اثرگذار خواهد بود، تصریح کرد: حذف یارانه ثروتمندان از دیگر قول های دولت فعلی بود که علی رغم گذشت حدود دو سال از روی کارآمدن دولت این مسأله هنوز به جایی نرسیده است و با وجود کسری بودجه کشور هیچ اتفاقی در این راستا انجام است.
وی ادامه داد: وزیر اقتصاد گفته مالیات درآمد پاک یک کشور است که میتواند جایگزین درآمدهای نفتی شود؛ اما مشاهده می کنید که هیچ اتفاقی جهت اخذ مالیات از افراد پولداری که هنوز مالیات خود را نپرداخته اند، نیفتاده است.
خیرخواهان افزود: همچنین در بحث مؤسسات مالی و اعتباری غیرمجاز هنوز سیاست درست و مشخصی از جانب بانک مرکزی مشاهده نشده است. همه این موارد باعث شده عنوان کنیم رویکرد روحانی در زمینه مسائل داخلی موفق نبوده است.
وی خاطر نشان کرد: دولت باید تورم را کاهش دهد ولی افزایش حاملهای انرژی ربطی به تورم ندارد و لازم است این قیمتها به قیمت واقعی خود برگردد قیمت کم بنزین باعث شده شهر بزرگی مثل تهران تبدیل به پارکینگ خودروها شود ولی اگر قیمت بنزین افزایش یابد میتواند عامل مهمی برای کاهش ترافیک باشد.
خیرخواهان ادامه داد: سبد کالا به دلیل مشکلات بخشی از جامعه که از مشکلات معیشتی رنج میبرند انجام شد و در خیلی از کشورهای دیگر نیز انجام میشود و با این تفاوت که در آن کشورها مواد اولیه و ضروری که برای بدن لازم است به صورت کوپن داده شده تا از فروشگاههای مختلف تهیه شود.
وی با بیان این که در صورت توافق نهایی اقتصاد ایران به دوران پساتحریم وارد میشود، گفت: این فرصت خوبی برای کشور است که به همراه خود مدیریت، دانش و … را به همراه دارد و این باعث میشود اقتصاد ایران دوباره پویا گردد اما سؤال اساسی این است که ما چقدر آمادگی برای استفاده از این فرصت را داریم و چقدر از گذشته درس گرفتهایم؟
خیرخواهان با بیان این که اگر در حوزه اقتصاد به اندازه یک پنجم انرژی و مسائل سیاسی توجه میکردیم وضع فعلی کشور بسیار بهتر بود، گفت: البته امیدواریم اقتصاد ما از سوی برنامه هستهای پویا شود که این نیازمند تعمیم برنامه هستهای در حوزههای مختلف با استفاده از تدبیر است.
عضو هیأت علمی جهاد دانشگاهی مشهد بیان کرد: عدهای میگویند گذشته را نباید نقش قبر کرد و نباید به اشکالات دولت گذشته اشاره شود اما این درست نیست و باید شاخص سنجش مشخص شودچرا که دولت روحانی شجاعت و شهامت سیاسی لازم را برای حل مشکلات نداشته و انتظارات زیادی از طرف قشر جوان جامعه مطرح است که باید برطرف شود.
خیرخواهان در خصوص قاچاق نیز عنوان کرد: این جزو مسایلی است که دولت درباره آن فکری نکرده و صندوق سرمایه توسعه ملی هم که برای هدایت پولها به سمت درست شکل گرفته بود در حال حاضر منتفی شده و پول های پر داخت شده به دلالان واگذار میشود.
وی در ادامه گفت: در گذشته دانش اقتصاد در کشور پیشرفت چندانی نداشته است ولی هم اکنون ویژگیهای دولت خوب معلوم شده و تنها نیازمند اراده سیاسی هستیم.
خیرخواهان همچنین خاطرنشان کرد: مشارکت تمام اقشار در سازندگی جامعه باید اتفاق بیفتد که در این زمینه خیلی موفق نبودیم و باید برای جلب اعتماد و مشارکت ایرانیان خارج از کشور تلاش کرده تا بتوانیم از تخصص در دانش آنها استفاده کنیم.
ضرورت توانمندسازی گروههای فقیر و حاشیهنشین
وی توانمندسازی گروههای فقیر و حاشیهنشین را ضروری دانست و عنوان کرد: این گروهها مشکلات زیادی دارند که دولت باید استفاده از توان بالقوه آنان فعالیت کم بازده آنها را که شامل دست فروشی و … میشود سازماندهی کند.
خیرخواهان گفت: به میراث دولت گذشته باید توجه کرد چرا که این میراث جنبه های مختلفی برای ما دارد که میتواند مانع اشکالات دولت جدید که شامل فساد و .. میشود باشد و به نظر من باید دولت قبلی نبش قبر گردد تا دوباره اشتباهات تکرار نشود.
عضو هیأت علمی جهاد دانشگاهی مشهد خاطرنشان کرد: نخستین ویژگی یک دولت موفق شفافیت آن است، مشاهده می کنید که دولت در این رابطه شعار بسیار میدهد؛ اما صراحتی در این رابطه تاکنون ندیده ایم به طور مثال آستان قدس مشهد باید مورد بررسی قرار گیرد و به درستی گزارش داده شود که این نهاد چه میکند.
وی با بیان این که بحث مشارکت همه گروههای جامعه در توسعه کشور از دیگر ویژگیهای یک دولت موفق است، خاطرنشان کرد: متأسفانه دولت فعلی در این زمینه نیز نتوانسته اقدامات شایانی انجام دهد، همچنین تعداد زیادی ایرانی خارج از کشور وجود دارد که برگشت آنان اتفاقات خوبی را رقم خواهد زد که این مسأله نیز باید مورد توجه دولت قرار گیرد.
خیرخواهان تاکید کرد: بحث توانمندسازی گروهای فقیر و در حاشیه مانده از دیگر مواردی است که دولت باید تلاش کند تا این افراد را به صحنه بیاورد. امروز تعداد بسیار زیادی از مردم در بخش درآمدهای غیررسمی فعالیت میکنند که دولت باید به درستی از نیروی آنان استفاده کند.
نتایج توافقات هسته ای بر اقتصاد کشور
وی در رابطه با نتایج توافقات هسته ای بر اقتصاد کشور نیز بیان کرد: چنانچه این تفاهم به درستی صورت گیرد اقتصاد ایران وارد دوره پسا تحریم خواهد شد و این مسأله باعث میشود سرمایه های بسیاری از خارج از کشور وارد ایران شوند و ایرانیان نیز میتوانند پا به بازارهای جهانی بگذارند و اقتصاد خود را در دنیا مطرح کنند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه سؤال اینجاست که چه میزان برای ورود به عرصه جدید آمادگی داریم و چه میزان از گذشته درس گرفته ایم، گفت: متاسفانه دولت سابق به سیاست های پوپولیستی و عوام فریب تن داد و سؤال این است که چه تضمینی وجود دارد که چنانچه درآمدهای نفتی افزایش یابد دولت فعلی نیز بتواند به درستی از این درآمدها به درستی استفاده کند.
خیرخواهان با طرح این پرسش که دانشگاهیان چه میزان جهت اصلاح این امور آمادگی دارند، تصریح کرد: نگرانی این است که افرادی که به دنبال منافع کوتاه مدت هستند ممکن است اشتهای مصرفی جامعه را تحریک کنند و سیل واردات راه بیاندازند و ایران بار دیگر بیماری هلندی را تجربه کند.
وی با بیان این که چنانچه یک دهم توجه از سیاست را به اقتصاد می دادیم وضعیت اقتصادی کشور بهتر از امروز میبود، تاکید کرد: چنانچه تفاهم به درستی انجام شود و سرمایه های خارجی وارد ایران شوند، رقابت و جنب و جوشی در داخل ایران ایجاد خواهد شد؛ اما باید به این نکته توجه کرد که چنانچه این پول ها تنها وارد بورس ایران شوند خطرزا خواهند بود.
عضو هیأت علمی جهاد دانشگاهی مشهد در ادامه در رابطه با سبد کالا نیز گفت: در تمامی دولت ها این حمایت های اجتماعی از قشر مستضعف جامعه وجود دارد. در آمریکا نیز شاهد چنین سیاستهایی هستیم؛ بنابراین ایرادی در توزیع سبدکالا وجود ندارد؛ اما این نکته را باید مدنظر قرار داد که در نحوه توزیع آن ایراداتی وجود داشت.
خیرخواهان در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: افزایش قیمت حاملهای انرژی ربطی به تورم ندارد و چنانچه حاملهای انرژی به قیمت واقعی خود برگردند به طور مثال چنانچه قیمت بنزین سه تا 5 هزار تومان شود این امر آلودگی هوا را در شهرهای بزرگ کاهش خواهد داد.
فرشاد مومنی عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی تهران نیر با اشاره به این که زمانی که راجع به عملکرد اقتصادی دولت سخن میگوییم در درجه نخست به معیار نیازمندیم، گفت: یک معیار، مقایسه با عملکرد دولت سابق است که در مقایسه با عملکرد دولت قبلی میتوان گفت این دولت خوب عمل کرده است، البته منظور این نیست وضعیت اقتصادی رو به سامان میباشد، بلکه منظور این است که گستره و عمق تخریب هایی که در دولت قبل رخ داده است در دولت فعلی با شیب کمتری حرکت کرده است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی تهران تاکید کرد: چنانچه بخواهیم وعده های روحانی را پیگیری کنیم باید بگوییم هیچ یک از وعده های وی در حوزه اقتصادی محقق نشده است.
کارنامه اقتصادی روحانی براساس وعدههای داده شده قابل قبول نیست
وی کارنامه اقتصادی روحانی را براساس وعدههای داده شده قابل قبول ندانست و خاطرنشان کرد: چنانچه در رابطه با سند چشم انداز بررسی کنیم اوضاع بدتر از این نیز خواهد شد زیرا فاصله اقتصادی امروز ما با آنچه که در اسناد بالادستی ذکر شده است، بسیار زیاد میباشد.
این استاد دانشگاه با تاکید براین که دانشگاهیان باید به کمک دولت بیایند و مشکلات موجود را برطرف کنند، تصریح کرد: دولت در مقام توصیف از آنچه که از دولت قبلی به ارث برده گرچه اقدامات ارزنده ای انجام داده؛ اما توصیف هایش منضبط نبوده است.
مؤمنی ادامه داد: چرا دولت قبلی در حالی که بی سابقه ترین فرصت ها را در اختیار داشت بی سابقه ترین فاجعه ها را برای امروز و فردای ایران به جای گذاشت، رسالت دانشگاه این است که حال که دولت نمیخواهد و یا نمی تواند این مسائل را پیگیری کند، کمک حال دولت باشد؛ البته باید به این نکته اساسی نیز توجه کرد که تضمین منافع ملی در گرو دادن شعارهایی نظیر «مرده باد یا زنده باد» عملی نخواهد شد.
مؤمنی افزود: در یک دوره هشت ساله بیش از یک هزار میلیارد تومان به اقتصاد کشور تزریق شد و اثر عملی اش این بود که شاخص فلاکت در ماه های پایانی دولت قبلی دو برابر شاخص فلاکت در ماه های نخست به دست گرفتن دولتش بود.
این استاد دانشگاه با بیان این که دانشگاهیان باید بررسی کنند چرا چنین اتفاقاتی رخ داده است، گفت: آنها می گفتند میخواهند نفت را بر سر سفره مردم بیاورند این در حالی است که براساس آمار کسری بودجه خانوارها در آن دوره حدود چهاربرابر افزایش را نشان میدهد.
وی ادامه داد: در دولت قبلی ژست مخالفت با فساد گرفته میشود؛ اما براساس آمار بین المللی اقتصاد ایران از نظر پاکدامنی در آن دوره حدود 60 رتبه سقوط را به ثبت رسانده بود.
مؤمنی گفت: دولت فعلی در مقام توصیف این رخدادها مسائلی را مطرح کرد؛ اما از ارائه تحلیل کارشناسی طفره میرفت که این یک اشتباه راهبردی برای دولت است زیرا هنگامی که نتوانید تحلیل درست ارائه بدهید نخواهید توانست یک راه حل جامع برای مشکلات بیابید.
عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی ادامه داد: افتخار دولت روحانی این است که توانسته شیب این فسادها را کم کند؛ اما سؤال اینجاست زمانی که روحانی شعار انتخاباتی می داد، آیا می گفت من راه احمدی نژاد را با شیب کمتر ادامه میدهم؟!
وی افزود: ما باید بتوانیم به دولتمردان کمک کنیم تا آنان بتوانند یک تحلیل کارشناسی در این رابطه ارائه دهند و مهم ترین نکته این است که باید دید آیا چشمی برای دیدن و گوشی برای شنیدن این تحلیل ها وجود دارد؟
مؤمنی تاکید کرد: روحانی مدام از دانشگاهیان گله میکند، که چرا در حوزه تخصصی خود حرف نمی زنید؛ اما زمانی که همین قشر دانشگاهی به ارائه تحلیل می پردازند نه تنها به شیوه متمدنانه گوش داده نمی دهد بلکه دولتمردان بار دیگر اشتباه خود را تکرار میکنند و هنگامی که دانشگاهیان مسؤولیت شناسی میکنند و از خود مایه می گذارند معقول نیست با توطئه، سکوت و یا بی اعتنایی مواجه شوند.
مومنی در ادامه خطاب به دولت خاطرنشان کرد: چنانچه تحلیل های دانشگاهیان صحیح است به آن عمل کنید و چنانچه این تحلیل ها نادرست میباشند باید دانشگاهیان مورد ارشاد قرار گیرند و این در صورتی است که هیچ یک از این اتفاقات رخ نمیدهد.
دولت فعلی فاقد آرمان، اصول و برنامه مشخص در حوزه اقتصادی
وی با اشاره به این که ادامه این روش گرههای کشور را باز نخواهد کرد، گفت: در حوزه اقتصادی ارزیابی من از دولت فعلی این است که این دولت را فاقد آرمان، اصول و برنامه مشخص در حوزه اقتصادی میدانم.
این استاد دانشگاه با بیان این که متأسفانه جهت گیری های انفعالی و پرهزینه از سوی دولت مشاهده میکنیم، گفت: اینها به این دلیل نیست که دولت زحمت نمی کشد بلکه معتقدیم یکی از کوتاهیهای دولت این است که به صورت عملی آنچه را که از دولت سابق به ارث برده را تحلیل نکرده و نمیکند و با توجه به اینکه این کار را نکرده است مشاهده میکنیم همان افرادی که مسبب این اتفاقات در آن دوره بوده اند خود از دولت سؤال می کنند.
وی تاکید کرد: بحث ما این است که مملکت از این اتفاقات خسارت می بیند دغدغه اصلی ما ارتقای جایگاه کشور در دنیاست.
مؤمنی در رابطه با نتایج مذاکرات هسته ای بر اقتصاد کشور نیز خاطرنشان کرد: فرصتهای احتمالی پس از توافقات مانند یک شمشیر دو دم میماند که چنانچه نتوانیم از آنان به درستی استفاده کنیم به ضرر ما تمام خواهند شد.
وی ادامه داد: چنانچه بپذیریم رفع خصومت با کشورهای جهان، گرایش به سرمایه گذاری خارجی در کشور را فراهم میکند، شرط کفایتش این است که قادر به استفاده از این فرصت ها باشیم به طور مثال عنوان میشود در کل قرن بیست حتی یک مورد موفقیت آمیز از برنامه جذب سرمایه خارجی در کشور مشاهده نشده است الا زمانی که دولت در کاربرد سرمایههای انسانی و مادی داخلی خود موفق عمل کرده باشدو کسی که برنامه ای برای نیروی داخلی خود ندارد آیا می تواند از نیروی خارجی بهره ببرد؟
عضو هیأت علمی دانشگاه علامه طباطبایی یادآور شد: ساختار نهادی ایران به گونه ای است که سرمایه گذاران ترجیح می دهند به جای تولید به رانت بپردازند که چنانچه ساختار نهادی خود را اصلاح نکنیم سرمایه گذار خارجی در کشور ما به تولید نخواهد پرداخت تجربه تاریخی ایران نیز نشان میدهد که سرمایه گذاران خارجی هیچ تعهدی به اهداف توسعه ایران ندارند.
مؤمنی با تاکید بر این که چنانچه از فرصتی که ممکن است طی توافق برای ما حاصل شود به درستی استفاده نکنیم این فرصت به ضد خودش تبدیل خواهد شد، گفت: چنانچه نتوانیم از این فرصت در ایجاد اشتغال مولد استفاده کنیم، زبان تندروها درازتر و چاقوی آنان تیزتر خواهد شد که این مسائل منجر به ایجاد تنش در کشور میشود و فضا را به سمت رانتی شدن، افزایش نابرابری و فشار بر تولیدکننده پیش خواهد برد؛ به همین دلیل است که میگویم توافقات مانند یک شمشیر دو دم هستند.
وی ادامه داد: چنانچه از این فرصت استفاده نکنیم این نیست که یک فرصت را از دست خواهیم داد، بلکه به سبب آن مشکلات بسیار زیادی برای نظام ملی ما به وجود خواهد آمد و خسارت های بسیاری را متحمل خواهیم شد.
مومنی یادآور شد: توافق با بیرون از کشور، به ایجاد فرصت برای ما منجر خواهد شد، به این شرط که از این فرصت برای رفع گرفتاریها به نحو مطلوب بهره ببریم. این یک مسئله همگانی است و حق دانشگاهیان این است که از آنان که به عنوان دیده بانان این جامعه هستند؛ در این رابطه کمک گرفته شود.
مومنی ادامه داد: زمانی میتوانیم از این مسیر به درستی عبور کنیم که سرمایه گذاران خارجی در انجام حداکثر منافع خود، سودی را نیز به ایران برسانند.
وی افزود: زمانی که در ده سال گذشته به ازای تعطیلی یک نهاد تولیدی یک مؤسسه پولی ساخته شده است، سرمایه گذار خارجی نیز دست به این اقدام خواهد زد نه کار تولیدی.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: زمانی که تمرین عقلایی در استفاده از سرمایههای داخلی نکرده باشیم محال است که بتوانیم از سرمایه خارجی به درستی استفاده کنیم و چنانچه در این شرایط سرمایه گذاری خارجی در کشور انجام شودداز این سرمایه گذاری سودی نخواهیم برد.
توجه به عدالت اجتماعی
مؤمنی در ادامه به توجه به عدالت اجتماعی تاکید و بیان کرد: از زمان روی کارآمدن دولت فعلی حتی یک بار هم کلمه عدالت اجتماعی از زبان دولت شنیده نشده است، ممکن است برخی تصور کنند در دولت قبل چنان بد به عدالت اجتماعی پرداخته شد که آبرویی برای آن نمانده است که دولت بخواهد بار دیگر آن را طرح کند؛ اما این تحلیل، تحلیل نادرستی است و نمیتوان به این بهانه عدالت اجتماعی را کنار گذاشت.
این استاد دانشگاه افزود: متاسفانه از سال 83 تا 92 یک سیر نزولی در بحث استفاده از لبنیات، پروتئین ها و نشاسته ها را در سبدخانوار مشاهده میکنیم؛ با توجه به این که میانگین سنی جمعیت ایران زیر 25 سال است چنانچه این روند ادامه یابد با خطر شیوع گسترده کند ذهنی و خطر بروز انواع و اقسام اپدمی ها و نارساییهای جسمی مواجه خواهیم شد.
وی افزود: عنوان می کنند مصرف شیر در ده سال گذشته 35 درصد کاهش یافته است، ایران قبل از این هم در مصرف شیر از میزان جهانی خود کمتر بوده است؛ این مسأله به این معناست که خطر پوکی استخوان برای بانوان و کودکان ما همچنان باقی است.
وی یادآور شد: راه نجات کشور این نیست که بحث عدالت اجتماعی را کنار بگذارند و نسبت به آن بی اعتنایی نشان دهند بلکه باید به درستی به این مسأله بپردازیم.
افت تورم به دلیل تقاضای پایین
مؤمنی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: اینکه تورم از 40 درصد به 15 درصد رسیده است درست است؛ اما چنانچه به لحاظ محتوایی افت تورم را مورد بررسی قرار دهیم مشاهده خواهیم کرد که بخش عمده این افت به سیاستهای دولت ربطی ندارد، بلکه تقاضا پایین آمده است.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی تاکید کرد: وای بر دانشگاه و دانشجویی که مطالبه عدالت اجتماعی را مسکوت بگذاردو به طور سنتی می گویند پرچمدار مطالبه اجتماعی دانشگاهیان هستند، بنابراین دانشگاهیان باید در این رابطه بسیار پیشروتر عمل کنند.
وی افزود: امسال سال تدوین برنامه میان مدت است، در تمام تذکرات مشفقانه ای که به دولت میدهیم بر این مسئله تاکید داریم که یک برنامه کارآمد برای توسعه، کلید نجات ایران از گرفتاری های کنونی خواهد بود علاوه بر این از دولت می خواهیم که از شعار دادن به خصوص در برنامه ششم توسعه اجتناب کند از جامعه دانشگاهی نیز میخواهیم به عنوان یک مسئله اضطراری به این برنامه نگاه کند و به کمک دولت بیاید تا یک برنامه با کیفیت بسته شود.
مؤمنی در بخش دیگری از سخنان خود در رابطه با مسکن مهر تاکید کرد: اصل ایده مسکن مهر به لحاظ کارشناسی ایده قابل دفاعی بود، زیرا بازار مسکن در ایران یک بازار جدا شده است، به این معنا که ما در بخش مسکن با دو بازار جدا از هم مواجه هستیم.
وی ادامه داد: در بازار مسکن افراد طبقه متوسط به بالای جامعه با فزونی عرضه نسبت به تقاضا مواجه هستیم و در گروه دوم که طبقه کم درآمد جامعه هستند با فزونی تقاضا نسبت به عرضه مواجه هستیم.
این استاد دانشگاه ادامه داد: در دولت سابق به دلیل فسادهای گسترده به موازات عملیاتی کردن پروژه مسکن مهر، ده ها سیاست کوچک و بزرگ ضد آن نیز دنبال شد که نتیجه معکوس داد؛ به طور مثال ساخت مصالح ساختمانی در ایران، انرژی بر است که همین مسأله باعث شد قیمت تمام شده مسکن برای مردم بالا برود.
وی ادامه داد: همچنین زمانی که قیمت حامل های انرژی را افزایش دادند و این امر منجر به افزایش حمل و نقل شد. با توجه به اینکه مسکن مهر حدود 20 تا 30 کیلومتر با شهر فاصله داشت مردم این رفت و آمدها را برای خود به صرفه ندیدند، همچنین در دولت فعلی دولتمردان مشاهده کردند برای اینکه مسکن مهر، مسکن شود باید به قیمت سال 89، حدود 130 هزار میلیارد تومان دولت پرداخت می کرد این در حالی است که دولت توان پرداخت این هزینه ها را نداشت.
مؤمنی در رابطه با افزایش نرخ حامل های انرژی نیز خاطرنشان کرد: افزایش حامل های انرژی منجر به کاهش مصرف آنها نخواهد شد، این مسئله را سابق بر این نیز تجربه کرده ایم. همچنین باید به این نکته توجه کرد که بخش وسیعی از هدررفت انرژی ناشی از نحوه مصرف، مصرف کنندگان نیست، بلکه در قسمت عرضه این هدررفت ها رخ میدهد که باید آن را اصلاح کنند.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی با تاکید بر این که زمانی که با رکود تورمی مواجه می شویم راه حلش افزایش بنیه تولید ملی میباشد، بیان کرد: تولید در کشور ریشه دار نخواهد شد الا به اینکه هزینه فرصت مفت خوارگی بالا برود و برای اینکه این اتفاق رخ دهد باید نحوه تخصیص دلارهای نفتی شفاف شود؛ همان اقدامی که در سال های ابتدایی جنگ رخ داد.
وی در رابطه با بایستهای شرایط کنونی کشور و سند چشمانداز خاطرنشان کرد: در وعدههای رییس جمهور شکاف اسناد بالادست خیلی زیاد است اما چیزی که باید رسالت دانشگاهی باشد و باید از حوزه دیدهبانی ارزیابی شود این است که به دولت کمک کنیم تا کانون های اصلی گرفتاریهای اقتصادی را شناسایی کند و در این زمینه باید ازعلوم توصیف، تحلیل و تجویز استفاده کنیم.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی در ادامه خاطرنشان کرد: دولت در مقام توصیف از میراث دولت قبلی علیرغم انجام کارهای ارزنده، اقدامات روشمند و کارسازی نداشته است و لازم است که بدانیم چرا در دولت قبلی با داشتن فرصت های بیسابقه بدترین اتفاقات رخ داده است و این نیازمند تحلیل علمی است.
وی داشتن گوشی برای شنیدن و چشمی برای دیدن را ضروری دانست و خاطرنشان کرد: متاسفانه شاهد برخورد دوگانهای در دولت هستیم به طوریکه رییس جمهور گاهی از دانشگاهیان گله میکند که چرا در حوزه تخصص خود اظهار نظر نمیکنند اما از طرفی وقتی بحث هایی در رابطه با غلط بودن سیاستهای دولت مطرح میشود به شیوه منطقی به این سوالات پاسخ داده نشده و امور اصلاح نمیشود./934/ز502/ب4