یکشنبه همه پرسی برای استقلال شرق اوکراین
به گزارش سرویس مانیتورینگ خبرگزاری رسا، بی بی سی فارسی در خبری گفت: علیرغم درخواست رییس جمهوری روسیه برای به تعویق افتادن همه پرسی برای استقلال شرق اوکراین، جدایی طلبان این منطقه تصمیم گرفته اند روز یکشنبه این همه پرسی را برگزار کنند.
رهبران جدایی طلب در شرق اوکراین این تصمیم خود را پس از مشورت با حامیان خود اعلام کرده اند.
پیش از روز چهارشنبه ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه از جدایی طلبان خواسته بود همه پرسی را به تعویق بیندازند تا شرایط لازم برای برقراری گفتگو در کشور مهیا شود.
مقام های اوکراینی می گویند نتیجه این همه پرسی را نادیده خواهند گرفت و به عملیات "ضد تروریستی" خود ادامه می دهند.
میلیون ها برگه رای برای این همه پرسی آماده شده است و پرسشی که رای دهندگان باید به آن پاسخ دهند این است: " آیا شما از اعلام استقلال و خودمختاری جمهوری خلق دونتسک حمایت می کنید؟"
تصمیم برگزاری همه پرسی را رهبران جدایی طلب در دونتسک و لوانسک اعلام کردند.
دنیس پوشلین، رهبر جدایی طلب در دونتسک گفت تصمیم به اتفاق آراء گرفته شده است: " ما تنها چیزی را که مردم می خواهند و از طریق کارهایشان نشان می دهند اعلام می کنیم."
یک سخنگوی کاخ کرملین گفته "اطلاعات کمی" در این زمینه هست و باید شرایط را دقیقتر بررسی کرد.
ریچارد گاپلین، خبرنگار بی بی سی در دونتسک می گوید: تنش بالاست و نگرانی از این است که برگزاری همه پرسی وضعیت را بدتر کند و کشور را درگیر یک جنگ داخلی تمام عیار کند.
در شهر اسلویانسک، روز چهارشنبه مراسم خاکسپاری کشته شدگان درگیری های میان ارتش و جدایی طلبان برگزار شد. بندر جنوبی ماریوپل نیز شاهد ناآرامی بوده است.
مقام های اوکراین خواسته جدایی طلبان را برای خودمختاری پیشتر رد کرده اند و نیروهای نظامی در منطقه برای بازپس گیری ساختمان های اداری شرق که در تصرف جدایی طلبان است درگیرند.
اتحادیه اروپا روز پنجشنبه هشدار داد: "این همه پرسی هیچ نوع مشروعیت دموکراتیک ندارد و صرفا وضعیت را وخیم تر خواهد کرد."
تصمیم جدایی طلبان برای برگزاری همه پرسی در حالی اعلام می شود که یک نظرسنجی تازه حاکی از حمایت اکثریت اوکراینی ها از یکپارچه ماندن کشورشان است.
این نظرسنجی که روز پنجشنبه توسط مرکز نظرسنجی پیو منتشر شده نشان می دهد این نسبت حتی در مناطق شرقی با جمعیت اغلب روس زبان به نفع یکپارچه ماندن اوکراین دیده می شود.
آمریکا و اتحادیه اروپا تحریم هایی را علیه چندین فرد و شرکت روس اعمال کرده اند و هشدار داده اند اگر مسکو در مسائل شرق اوکراین دخالت کند این تحریم ها را گسترش می دهند.
برگزاری همه پرسی روز یکشنبه می تواند جرقه ای برای افزایش این تحریم ها باشد.
آرسنی یاتسنیوک، نخست وزیر موقت اوکراین خواسته ولادیمیر پوتین برای تعویق همه پرسی را "باد هوا" خوانده و رد کرده است.
با این همه به نظر می رسد رییس جمهوری روسیه با حمایت از برگزاری انتخابات اوکراین در 25 ام می ( 4 خرداد ماه) موضع قبلی خود را تغییر داده است.
تنها چند روز پیش سخنگوی آقای پوتین برگزاری انتخابات سراسری در اوکراین را بی معنی خوانده بود.
در همین حال در شهر بندری ماریوپول، تالار شهرداری برای سومین بار در دو روز گذشته آمران تازه ای دارد. نیروهای اوکراینی حالا یک بار دیگر این ساختمان را از جدایی طلبان حامی روسیه پس گرفته اند.
روز چهارشنبه ارتش اوکراین یک بار دیگر این تالار را از جدایی طلبان مسلح پس گرفته بود اما تنها بعد از چند ساعت درگیری دوباره آن را واگذار کرد./1421/1409/ح