اهداف و مقاصد جوامع، فرهنگ، هویت، زیست اجتماعی و قوانین را به وجود میآورند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام نصرالله آقاجانی عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) در نشست دانش اجتماعی مسلمین، ظرفیتها و چالشها که ظهر پنج شنبه در مؤسسه علوم وحیانی اسراء برگزار شد، با بیان اینکه با اختلاف در مقاصد اجتماعی، آرا و اعتبارات اجتماعی از جامعهای به جامعه دیگر تفاوت پیدا میکند، گفت: از سوی دیگر با تبیین سعادت و کمالات حقیقی انسان به عنوان امری عینی در فلسفه و انسانشناسی، نیازهای حقیقی انسان از سوی عقل مشخص می شود.
وی با اشاره به اینکه با شناسایی نیازهای حقیقی انسان، قضایای عملی و اعتباری نیز پدیدار می شوند، ابراز کرد: چنین اعتباراتی عام و قابلیت ارزیابی عقلی را پیدا می کنند.
عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) طبیعت اجتماعی انسان را مورد توجه قرار داد و اظهار کرد: طبیعت انسان اقتضاء می کند و در جامعه همچنین اصولی اجتنابناپذیر است، از این رو ظرفیت علم اجتماعی در مفهومسازی، تبیین و ارزیابی جهان اجتماعی از نسبیت مفرط نجات یافته و قابلیت تعمیم پیدا می کند.
حجتالاسلام آقا جانی با بیان این که طبیعت حقیقی جامعه بر خلاف مقتضای طبیعت فردی انسان نیست، افزود: نسبت به فرد انسانی اصول چهارگانه اخلاقی یعنی عفت، شجاعت، حکمت و عدالت برای وصول به سعادت و کمال مطابق طبیعت انسانی است.
وی ادامه داد: امور اعتباری که در ظرف اجتماعی برای رفع نیازهای بشری وضع شدهاند از سنخ امور حقیقی نیستند بلکه تنها در ظرف اعتبار و وهم حضور دارند اما باید بدانیم که آثار حقیقی به دنبال دارند.
عضو هیأت علمی دانشگاه باقرالعلوم(ع) ظرفیتشناسی اندیشه علامه طباطبایی در فلسفه علوم اجتماعی را مورد توجه قرار داد و گفت: اهداف و مقاصد جوامع مسائل مهمی هستند که براساس آنها فرهنگ، هویت، زیست اجتماعی و نیز قوانین و اعتباریات یک جامعه به وجود می آید./927/پ203/ع