۲۶ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۹:۵۶
کد خبر: ۱۹۸۰۸۷
رویترز:

غرب ایده «توقف کامل برنامه هسته‌ای ایران» را کنار گذاشته است

خبرگزاری رسا ـ خبرگزاری رویترز در گزارشی درباره مذاکرات پیش رو بین ایران و گروه ۱+۵ نوشت: دیپلمات‌های غربی در محافل خصوصی گفته‌اند برنامه هسته‌ای ایران پیشرفته‌تر از آن است که تهران با توقف کامل آن موافقت کند.
aSDASFDS

 

به گزارش خبرگزاری رسا، خبرگزاری رویترز در گزارشی درباره مذاکرات ایران و قدرت‌های جهانی برای حل و فصل جامع موضوع هسته‌ای ایران نوشت: زمانی که دو طرف هفته آینده به پای میز مذاکره می‌آیند سوال اصلی غرب این است که که چگونه مطمئن شود تهران از فعالیت‌های هسته‌ای خود که ممکن است به سمت ساخت سلاح هسته‌ای باشد دور می‌شود.

 

اگر این مذاکرات موفقیت آمیز باشد می‌تواند توقفی بر یک دهه خصومت میان ایران و غرب باشد و از بروز یک جنگ جدید در خاورمیانه جلوگیری کند.

 

شکاف و بی اعتمادی بی طرفین عمیق است و دو طرف خوشبینی کمی نسبت به موفقیت در مذاکرات دارند. باراک اوباما پیش از این گفته بود که شانس موفقیت مذاکرات 50 درصد است، عده‌ای حتی آن را هم خوشبینانه می‌دانند.

 

با این وجود هردو طرف می‌گویند که اراده سیاسی برای حصول این توافق تاریخی که منافع ژئوپلیتیکی و اقتصادی زیادی دارد وجود دارد.

 

ایران با داشتن منابع غنی نفت و گاز و جمعیت 80 میلیون نفری یک بازار بزرگ مصرف برای تجارت خارجی است.

 

رویترز در ادامه نوشت: به نظر می‌رسد که دولت‌های غربی این ایده که «ایران باید همه ابعاد بحث برانگیز برنامه غنی سازی خود را رها کند» را کنار گذاشته‌اند. این ایده طی قطعنامه‌ای در سال 2006 در شورای امنیت سازمان ملل تصویب شده بود.

 

دیپلمات‌ها به طور خصوصی گفته اند که برنامه هسته‌ای ایران اکنون پیشرفته تر از آن است که تهران موافقت کند آن را کاملا برچیند.

 

اما در حالیکه به ایران اجازه داده می‌شود غنی سازی محدود داشته باشد غرب تلاش می‌کند تلاش ایران برای ساخت سلاح هسته‌ای را متوقف و آن را تضمین کند.

 

یک دیپلمات حاضر در مذاکرات هسته ای ایران به شرط ناشناس ماندن گفت: مسئله اصلی پیش روی ما این است که چه زمان گریزی برای ما قابل پذیرش است.

 

این زمان گریز یا توقف به این معنی است که ایران غنی سازی خود را به سطح غلظت شکاف پذیر کم محدود کند، بخش زیادی از سانتریفیوژهای خود را که اکنون فعال هستند را متوقف کند، تحقیقات هسته‌ای خود را محدود کند و رژیم بازرسی گسترده آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را بپذیرد./982/ب103/د

ارسال نظرات