برخی در دولت دهم می خواستند پروتستانیسم اسلامی درست کنند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کامران باقری لنکرانی، کاندیدای جبهه پایداری امروز پنچ شنبه پنجم اردیبشهت ماه در چهارمین کنگره سراسری کانون دانشگاهیان ایران اسلامی در تالار علامه امینی دانشگاه تهران، اظهار داشت: نکته عجیبی نیست اگر کسی بگوید میخواهد کشور را بر اساس علم، بصیرت و معرفت اداره کند زیرا در روایات هم به ضرورت بصیرت در کارها اشاره شده است.
وی افزود: نکته مهم این است که در مقام اجرا و عمل به طور معمول روزمرگیها فشاری را وارد میکنند که هماهنگی بین تصمیم و عمل آن طور که باید اتفاق نمیافتد اما روزمرگی تنها دلیل این اتفاق نیست.
باقری لنکرانی با اشاره به ضرورت آسیب شناسی محیطهای علمی و پژوهشی، ابراز داشت: من بهعنوان یک معلم کوچک دانشگاهی عرض میکنم که در این زمینه با آسیبهای جدی روبرو هستیم زیرا بحث اداری شدن پژوهش و هزینه بالاسری که اتفاق میافتد، نشان میدهد هفتاد درصد بودجههای پژوهش صرف هزینههای اداری و بالاسری شده و تنها سی درصد از آن در مراکز پژوهشی استفاده میشود.
کاندیدای جبهه پایداری حرکتهای موازی و عدم توجه به تأمین نیازهای پژوهشگران را از دیگر آسیبهای پژوهشی عنوان کرد و اظهار داشت: بخشی از این مشکلات به مدیریت اجرایی کشور برمیگردد اما حقیقت تلخ دیگر این است که ما حتی در فضای پژوهش بهویژه در حوزه علوم انسانی با یک نوع جبریگری روبرو هستیم و اگر انسان بخواهد میتواند با توفیق الهی تغییرات بزرگی را بهوجود بیاورد.
وی نوعی رکود و تأکید بر نسبت گرایی در علوم اجتماعی را عارضه دیگر در حوزه پژوهش ارزیابی کرد و گفت: شرط اینکه بخواهیم تغییر بهوجود بیاوریم این است که به نوآوری اعتقاد داشته باشیم.
باقری لنکرانی شهرت زدگی و شخصیت محوری را از دیگر آسیبهای پژوهش دانست و اظهار داشت: نکتهای که میتواند ما را از آسیبها نجات دهد، همان مساله جنبش نرمافزاری است که مقام معظم رهبری یازده سال پیش فرمودند.
برنامه دولت یازدهم را طراحی کرده ایم
کاندیدای جبهه پایداری عنوان داشت: ما افتخار میکنیم که با همکاری حدود 400 نفر از صاحبنظرانی که در عرصه دانشگاهی و حوزوی صاحب نظر بودهاند و هم تجربه اجرایی در سطح معاونت رییس جمهور و وزارتخانه را دارند و هرکدام شان نماینده یک شبکه تحقیقاتی بودهاند پس از ساعتها کار و جلسه، برنامهای را تحت عنوان برنامه دولت یازدهم طراحی کردیم و این ادعا را نداریم که این آخرین حد برنامه ریزی است.
وی در ادامه این مطلب با بیان اینکه این برنامه به زودی رونمایی میشود و شما با آن برخورد نقادانه کنید تا ارتقاء پیدا کند، تأکید کرد: برنامهریزی دولت یازدهم با این نگاه انجام شده است که چالشهایی که با آنها روبرو هستیم را بشناسیم و در برنامه قوه اجرایی به این چالشها توجه و سعی کنیم از ظرفیتها برای حل آنها استفاده کنیم.
لنکرانی با اشاره به اینکه ممکن است ریشههای وضعیت اقتصادی موجود مورد غفلت قرار گیرد، گفت: عدهای فضایی را دنبال میکنند که در آن میخواهند علت همه مشکلات اقتصادی را تصمیمات دو سه سال اخیر بدانند اما این سادهانگاری است که البته این دو سه سال اثرگذار بوده اما اگر بخواهیم با توجه به این مشکل را حل کنیم مانند این است که بخواهیم سرطانی را با مسکن درمان کنیم.
کاندیدای جبهه پایداری وابستگی به نفت را علت بسیاری از مشکلات دانست و ابراز داشت: این مشکل بهتدریج بدتر و باعث شده است تا در هزینهها بهنوعی بیبرنامه بودن را تجربه کنیم.
وی با بیان اینکه تحول در نظام بانکی بهصورت ناگهانی اتفاق نمیافتد، عنوان کرد: متهمان فساد برزگ بانکی در دادگاه ذعان کردند که اگر موفق به تأسیس بانک آریا شده بودند، دیگر کسی متوجه این فساد نمیشد.
اقتصاد ارتباط تنگاتنگی با ارزش ها دارد
باقری لنکرانی با اشاره به ارتباط بین اقتصاد و فرهنگ اظهار داشت: اقتصاد ارتباط تنگاتنگی با ارزشها و باورها دارد و اینکه میگویند بنگاهها را دولتی یا خصوصی اداره کنیم، باید گفت در هرکدام از این دو بخش که اداره شود، با دید سودمحوری کوتاه مدت و سوداگری به آن نگاه میکنند درحالیکه باید با دید توسعه پایدار کشور به آن نگاه کرد.
کاندیدای جبهه پایداری با تأکید بر اینکه کشاورزی در اقتصاد نباید مورد غفلت قرار گیرد، اظهار داشت: همه مطالعاتی که درباره آمایش سرزمینی انجام شده، نشان میدهد که یکی از زمینههای رشد کشور دامپروری است.
نقاط ضعف و قوت دولت از نگاه لنکرانی
وی با بیان اینکه دولت در هشت سال گذشته توفیقاتی داشته است، اظهار داشت: بازشدن حلقه بسته مدیریت، توجه به استانها، انجام اقداماتی در بحث عدالت و شجاعت از نقاط مثبت این دولت است اما نقاط منفی در این کارنامه نقاط منفی هم وجود دارد که در کارنامه دیگران هم بوده است و مقام معظم رهبری در سال 87 فرمودند دولت باید نقدپذیریاش را بالا ببرد.
باقری لنکرانی ابراز داشت: عارضه دیگری که در این دولت وجود داشت این بود که افرادی که در جایگاه نظریهپردازی دینی نبودند، صحبتهایی کردند که حق نداشتند از ظرفیت دولت برای آن استفاده کنند که یک ویژهخواری است و من به آنها گفتم اگر شما فکر میکنید به نظریات ارزشمندی رسیدید، از موقعیت اداری خود استعفا داده و کتاب بنویسید، سخنرانی کنید و از نظریات خود دفاع کنید.
کاندیدای جبهه پایداری گفت: ریشه این نظریات جدید نیست و به سیصد سال گذشته برمیگردد که میخواستند نوعی پروتستانیزم اسلامی درست کرده و باورهای دینی را با روحانیت زیرسؤال ببرند.
وی گفت: یک نکته خیلی خیلی مهم در مردمسالاری دینی که متأسفانه حتی کسانیکه امروز دولت را محکوم میکنند به نوعی دچارش هستند این است که مردم سالاری دینی ما یک نگاه دینی ویژهای به مقوله حکومت دارد یعنی این طور نیست که حکومت مجاز باشد یا بتواند بر اساس اموری غیر از توجه به باورها و ارزشها و آرمانگرایی تصمیم بگیرد و تصمیم سازی کند.
باقری لنکرانی در ادامه این مطلب افزود: اینکه امام(ره) تأکید میکردند که میزان رأی مردم است و رهبری معظم انقلاب اسلامی میفرمودند که رأی مردم در نظام تصنعی نیست و از یک طرف هر دو بزرگوار تأکیدشان بر این بود که حکم رییس جمهور به تأیید ولی فقیه برسد و امام خمینی(ره) فرمودند اگر رییس جمهور منتخب مردم حکمش به تأیید ولی فقیه نرسد طاغوت است.
کاندیدای جبهه پایداری با بیان این مطلب تصریح کرد: این سخن امام خمینی(ره) نشان دهنده این باور در مردم سالاری دینی است که توجه به آرای مردمی، کارآمدی و اقتدار حکومت را فراهم میکند و جمع بین رأی مردم و مشروعیت دادن ولی فقیه به رییس جمهور کاملا ممکن و اساس مردم سالاری دینی است یعنی در مردم سالاری دینی رأی مردم تعیین کننده است اما جهت گیریها باید با توجه به مبنای مشروعیت باشد.
مصداق امر به معروف و نهی از منکر در وهله نخست مسؤولان هستند
باقری لنکرانی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه چه برنامهای دارید که در صورت انتخاب شدن خودتان را در مسیر انقلاب و ولایت حفظ کنید؟ بیان داشت: به هر حال اگر کسی ادعا کند که بنده هیچ احتمال خطا و انحرافی ندارم، خلاف قرآن کریم صحبت کرده است؛ روشی که در فرهنگ دینی ما مورد تأکید قرار گرفته این است که مصداق امر به معروف و نهی از منکر در وهله اول مسؤولان هستند نه مردم؛ یعنی مخاطب اصلی امر به معروف و نهی از منکر باید مسؤولان باشند و طبیعی است که در این زمینه این یک نقش بازدارنده جدی دارد.
وی ابراز داشت: اینکه انسان اساس برنامهریزی و حرکتهایش را چگونه تنظیم کند، باز در این زمینه بسیار حائز اهمیت است؛ آن چیزی که بنده خودم را به آن متعهد میدانم این است که هر برنامهای که در دولت آتی بخواهد اجرا شود باید از پشتوانه معرفتی و علمی قوی برخوردار باشد و اگر برنامهها را به اینصورت دنبال کنیم و فضای نقد پذیری و ارتباط با نخبگان را حفظ کنیم، ان شاالله در این زمینه بتوانیم به نتیجههای بهتری برسیم.
ماجرای برکناری از وزارت
باقری لنکرانی در پاسخ به سؤالی درباره علت برکناریاش در دولت نهم عنوان داشت: البته مسؤولیت من در دولت نهم تمام شد؛ من چهار سال وزیر بودیم و قرار نیست انسان تا آخر عمرش وزیر باشد اما ممکن است سؤال اینطور باشد که چرا شما در دولت دهم وزیر نشدید که باید بگویم آقای رییس جمهور من را بعد از پایان مسئولیت یک روز خواستند و گفتند که من بررسی کردم و به این نتیجه رسیدم که چندتا از وزارتخانهها وزیرش خانم باشند و یکی از آنها وزارتخانه شما است شما اوقاتتان تلخ میشود ما یک خانم را وزیر کنیم؟
کاندیدای جبهه پایداری ادامه داد: من پاسخ دادم نه خیلی هم از شما تشکر میکنیم و ممنون هم هستیم که این بار را از روی دوش ما برمیدارید و بعد چندتا پست را به من پیشنهاد کرد که برخی از آنها در کابینه، برخیاش خارج کشور و برخی در کنار دولت بود که بنده عرض کردم که بنده قبل از اینکه خدمت شما برسم، کاری داشتم وظیفهای را انجام میدادم در شیراز، شما نمیخواهد خودتان را اذیت و شغل انتخاب کنید یعنی بیکار نیستم برمیگردم و کار قبلی خود را انجام میدهم و بسیار خوشحال هستم که این چهارسال توفیق داشتم که هم در دانشگاه تدریس کنم و هم قدریکه در توانم بود به پژوهش بپردازم و هم خدمت رسانی کنم، مریضها را ببینم و در درمانگاه دولتی پذیرای میهمانان باشم.
وی در پاسخ به سؤالی درباره جایگاه و حضور زنان در صحنههای سیاسی اجتماعی اظهار داشت: من یکی از آسیبهای مهمی را که در بحث مسائل مورد توجه جامعه زنان میبینم، این است که بسیاری از راهحلهایی که در این زمینه ارائه شده و یا نوع ورود به این بحث، رضاخانی است؛ توضیحش این است که بالاخره یک نگاهی از زمان رضاخان پیش آمد که هرموقع خواستید در مورد مسائل زنان صحبت کنید، به نوعی به عفاف و حجاب لطمه زده شده است.
باقری لنکرانی با اشاره به اینکه امام خمینی(ره) فرمودند از دامن زن مرد به معراج میرود، عنوان داشت: مهمترین موضوع در بخش زنان، جایگاه زن به عنوان محور جامعه است و حرف مهم و اساسی این است که نقش خانمها در جامعه محوری است و در خانواده و جامعه آن وظیفهای که دولت دارد این است که از این نقش حمایت کرده و روندی را فراهم کند که حضور زن در خانواده با حضور اجتماعیاش متناقض نشود که اگر در خانواده خواست کار کند یعنی خانهدار، همسر خوب، مادر فعال و فداکاری باشد از نقشهای اجماعیاش باز بماند و برعکس، بنابراین نقش دولت عمدتا در حمایت از این نگاه است.
برخی از کاندیداهای ریاست جمهوری کنونی با افزایش مرخصی زایمان مخالفت می کردند
کاندیدای جبهه پایداری عنوان کرد: در زمانیکه ما توفیق داشتیم در وزارتخانه باشیم بحثی شد که ما مرخصی زمان زایمان را از دو ماه به شش ماه افزایش بدهیم و لایحهاش را تنظیم و وقتی در جلسه دولت مطرح کردیم تقریبا اغلب افراد مخالفت کردند که برخی از آنها کاندیدای ریاست جمهوری هم هستند.
وی ادامه داد: رییس جمهور انصافا از این نگاه ما دفاع کرد و خانم طبیب زاده که آن موقع مشاور رییس جمهور در امور خانواده بودند هم دفاع کردند و نهایتا با بحثهای مفصلی که شد، این طرح تصویب شد که عمده مخالفتها هم روی این بحث بود که این طرح بار مالی زیادی را ایجاد میکند اما صحبت مقابل این بود که این بار مالی در واقع نوعی سرمایه گذاری برای تحکیم خانواده و رشد یک نوزاد بهصورت خوب و تأکید بر نسل آینده کشور است و مدتها طول کشید که این قانون خوشبخانه تصویب شد و الان ملاک عمل است و ما در مقوله زنان احتیاج به این نوع تأکید و تغییر رویکرد داریم./956/پ201/ج