استاد و پژوهشگر حوزوی:
وضعیت حجاب در کشور با نوعی سردرگمی آرام اما مهلک روبهرو است
خبرگزاری رسا ـ یکی از استادان و پژوهشگران حوزه هشدار داد: مدیریت دقیق و جامعی بر وضعیت حجاب و عفاف در کشور حکمفرما نیست و نوعی سردرگمی خاموش و آرام اما مهلک و کشنده در این فرایند مشاهده میشود.
حجتالاسلام حسن آکو، معاون آموزش مجتمع آموزش عالی فقه در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا با اشاره به 21 تیرماه روز عفاف و حجاب به تحلیل وضعیت موجود پرداخت و با نامناسب خواندن این وضعیت، اظهار داشت: انتظار مردم این بود که پس از گذشت سه دهه از انقلاب اسلامی، بحث عفاف و حجاب به شکل برجستهتری دنبال شود که متأسفانه اینچنین نشد.
وی افزود: با ملاحظه و دقت در تصمیمها، برنامهها و اقدامهای صورت گرفته در سه دهه اخیر فیالجمله میتوان گفت که مدیریت دقیق و جامعی بر وضعیت فرهنگی کشور از جمله در بحث عفاف و حجاب حکمفرما نیست و نوعی گیجی و سردرگمی خاموش و آرام اما مهلک و کشنده در این فرایند مشاهده میشود.
نهادهای دخیل در امور فرهنگی دقیقا شناسایی نشدهاند
این استاد و پژوهشگر حوزوی تصریح کرد: نخستین ریشه این سردرگمی آن است که بخشها و نهادهای دخیل در امور فرهنگی دقیقا شناسایی و شمارش نشدهاند و هرکسی از سر وظیفهای که تشخیص داده یا سازمان مربوطه وارد عرصه فرهنگی شده، در حالی که به درستی شناخته شده نبوده و قلمرویی برایش تعریف نشده است.
وی با بیان اینکه اشکال دوم آن است که بخشها و نهادها در برههای از زمان شناسایی و شمارش شدهاند اما وظایف و قلمرو هر کدام مشخص نشده است، گفت: این نهادها در تمام برنامهها از تصمیمسازی، تصمیمگیری، برنامهریزی و اجرا وارد میشوند در حالی که امکانات آنها منطبق با همه ابعاد نیست و چه بسا مأموریت آنها با این گستره فعالیت همخوانی ندارد.
حجتالاسلام آکو با اشاره به اشکال سوم در سردرگمی فرهنگی کشور، اظهار داشت: چه بسا بخشها و نهادهای دخیل شناسایی و شمارش شدهاند، وظایف و جایگاهها هم فیالجمله معلوم شده، اما اطلاعرسانی و توجیه لازم صورت نپذیرفته است، هر کدام در کار دیگری وارد میشوند و اقدام به یک سری کارهای موازی میکنند.
حلقه مرتبط بین نهادهای متولی امر حجاب وجود ندارد
وی افزود: در اشکال چهارم میبینیم که مراجع و وظایف مشخص شده و اطلاعرسانی هم شده است، اما حلقهای که هماهنگکننده و مرتبط بین نهادها باشد وجود ندارید یا ضعیف عمل میکند که نبود این حلقه منجر شده هر نهادی، اهداف و برنامه خود را انجام دهد و دچار موازیکاری و وارد کردن هزینههای سنگین بر مجموعه شود که البته کارها ابتر میماند.
این استاد و پژوهشگر حوزوی ابراز داشت: در برههای از زمان و در بخشی از فعالیتها، افت و خیزها و آزمون و خطاها به آن سبب بوده است که مراجع و وظایف مشخص و تبیین شده و حلقه مرتبط هم گذاشتند، اما کار را به قصد کار انجام دادند و لذا اقدام به بازخوردگیری و تحلیل نکردند و اساسا فعالیتهای انجام شده، نتیجه مطلوبی نداشته است.
وی در ادامه با اشاره به وظایف حوزه در مقوله عفاف و حجاب گفت: بین عناصر دخیل در مسأله فرهنگی کشور، نقش حوزههای علمیه از همه برجستهتر است و باید با شناسایی و جذب نیروهای کارشناس و مطلع و آموزش این نیروها در زمینه ترویج فرهنگ عفاف و حجاب اقدام میکرد که متأسفانه تاکنون این امر بسیار ضعیف انجام شده است.
احکام مرتبط با حجاب منطبق با شرایط کنونی ارائه نشده است
حجتالاسلام آکو با بیان اینکه توقع میرفت پس از گذشت سه دهه از پیروزی انقلاب اسلامی، مشکلات مربوط به عفاف و حجاب به حداقل میرسید و در این زمینه کمتر دچار چالش میشدیم، اظهار داشت: متأسفانه اعتبار و جایگاه لازم به این بخش از فعالیتها داده نشده است و تمرکز محسوس و مناسبی را در این بخش نمیبینیم.
وی افزود: هنوز بحث محققانه و علمی درباره موضوع حجاب و عفاف در درس خارج علما و مراجع نشده و پیرو آن یک نظریه جامع الاطراف و مورد اجماع یا توافق بین محققان و پژوهشگران وجود ندارد؛ اگرچه هر فردی نظری داده و بعضا حکم هم اعلام شده، اما مستندات این حکم و ادله آن منطبق با شرایط کنونی به درستی تبیین نشده است.
این استاد حوزه علمیه با بیان اینکه حوزه به صورت خاص و مراکز دیگر به صورت عام نسبت به جایگاه عفاف و حجاب در اسلام یک نظریه ثابتی را ارائه ندادهاند، گفت: متأسفانه هنوز ضرورت و فواید حجاب در سلامت فرد و اجتماع تبیین نشده و مردم چندان در جریان نیستند؛ نه تنها الگوی مورد اتفاق نسبت به حجاب زن و مرد اعلام نشده، الگوی برتر و بهتر هم ارائه نشده است.
ضعف عملکرد در عرصه عفاف و حجاب محسوس است
وی ارائه الگوهای منطقهای و متفاوت با توجه به شرایط کشورهای مختلف را در مباحث فرهنگی، سیاسی و جغرافیایی ضروری دانست و تصریح کرد: بر حوزههای علمیه لازم است که به عنوان مرجع نظریهپردازی و ارائه نظر از منظر فقه امامیه حجاب و شرایط، ویژگیها و محدوده آن را تعریف کنند که این کار هم به تمامه و کماله در حوزهها انجام نشده است.
حجتالاسلام آکو فعالیتهای انجام شده در عرصه عفاف و حجاب را در حوزههای علمیه کافی ندانست و گفت: ضعف عملکرد در عرصه عفاف و حجاب محسوس است؛ یعنی نظریهپردازی، تبیین و تفهیم و همکاری با مراکز مجری در فرهنگسازی عفاف و حجاب، به میزان توقع از سوی حوزههای علمیه انجام نشده است. /920/ت302/ن
ارسال نظرات