سیره تربیتی حضرت زهرا بررسی شد
وی با اشاره به آنچه در بحارالانوار، زیارت جامعه و احادیث مختلف راجع به مقام حضرت زهرا آمده است، اظهار داشت: همانگونه که میدانید، به فرمایش پیامبر(ص)، هم منشأ جسمانی حضرت زهرا از عالم بالا است و هم در طول حیاتشان، از میوههای بهشتی بهرهمند بودند. در روایت آمده است که حضرت جبرئیل طبقی از میوههای بهشتی را خدمت پیامبر(ص) آوردند و حضرت نیز آن را تقدیم حضرت زهرا(س) کردند.
حجتالاسلام متقینیا به برخی از ویژگیهای حضرت زهرا(س) اشاره نمود و بیان داشت: حضرت زهرا(س) در روز قیامت، صاحب مقام شفاعت است و اولین کسی خواهد بود که به رسول خدا(ص) ملحق میگردد و ملائکه به استقبال ایشان میآیند. در روایات آمده است که رسولالله(ص)، حضرت زهرا(س) را معنی حوض کوثر خواندند.
وی نامهای مبارک حضرت زهرا(س) را مورد توجه قرار داد و خاطرنشان کرد: هر کدام از اسامی حضرت زهرا(س) برای ما پیامی دارد. پیامبر(ص) میفرماید: "ای فاطمه، نام تو از نام خدا مشتق شده است زیرا او فاطر است و تو فاطمهای". در روایت دیگری که در کافی آمده است، با توجه به نام "فاطمه" مشخص میشود عنصر اولیه خلقت حضرت از علم، آگاهی و دانش است.
این استاد حوزه و دانشگاه با توجه به مقام بالای حضرت زهرا(س)، ادامه داد: ولایت آن قدر بااهمیت است که چنین شخصیتی باید فدای آن شود. در روایتی آمده است که با فرزندان حضرت زهرا(س)، طمع دیگران نسبت به ولایت و امامت قطع گردید که این نیز یکی از معانی نام ایشان میباشد.
وی در ادامه معانی نامهای دیگر حضرت فاطمه(س) مانند محدثه، بتول، مطهره، صدیقه، منصوره را تبیین نمود و افزود: در احادیث آمده است حضرت فاطمه(س)، زهرا نامیده شد، زیرا خداوند او را از نور خود خلق فرمود.
حجتالاسلام متقینیا ادامه داد: تمام زندگی حضرت زهرا(س)، مانند پاکیزگی در زمان تولد، سادگی در ازدواج و ... برای ما درس است که میتوان در سه محور درباره آن بحث نمود. محور اول مقام حضرت زهرا(س)، محور دوم نیازهای ما و محور سوم دریافت درمان برای نیازها با مراجعه به سیره حضرت زهرا(س)، که این سه محور در مجموع موجب بندگی خدا میگردد.
وی در تبیین نخستین محور سیره تربیتی حضرت زهرا(س) ابراز داشت: سیره تربیتی حضرت زهرا(س)، سخن کهنی است اما کهنه نیست. اگر به دنبال بهشت اخلاقها، بهشت رفتارها، بهشت سیاست و... هستیم، باید به این سیره تربیتی مراجعه نماییم. بدون سیره تربیتی حضرت زهرا(س) در آموزش خانواده و تربیت به جایی نمیرسیم. در سیره تربیتی حضرت زهرا(س)، کم کامل، زیاد است به شرط آنکه به روز بوده، بدان عمل شود و تنها در حد شعار نباشد.
حجتالاسلام متقینیا بسیاری از فعالیتهای تربیتی در حال انجام را سطحی و ناموفق دانست و ادامه داد: یکی از دلایل این ضعفها این است که مانند پیامبر(ص) عمل نمیکنیم. زیرا او ابتدا از خانواده خود شروع کرد. یک مبلغ فعّال و موفق ابتدا باید خانواده خود را به درستی هدایت کند وگرنه در بیرون نیز موفق نخواهد بود.
وی افزود: مشکل کمعمق بودن آموزشهای تربیتی با مراجعه به سیره تربیتی حضرت زهرا(س) حل میگردد. تربیت مطابق با روش حضرت زهرا(س)، کاری تمام وقت و توافقی است و با تحمیل حاصل نمیشود و نیاز به حوصله و زمان دارد و برای آن باید از فرصتهای عمر به خوبی استفاده کرد، زیرا حضرت زهرا(س) در 18 سال عمر بابرکت خود، به خوبی از فرصتها استفاده نمودند.
سخنران این سمینار، با اشاره به شخصیت «فضه»، یکی از تربیتشدگان حضرت زهرا(س)، که شناخت او میتواند کمک زیادی به شناخت سیره تربیتی حضرت فاطمه(س) نماید، یادآور شد: یکی از ویژگیهای سیره تربیتی حضرت زهرا(س) برای تمام افراد، استفاده از روش قرآنی است و تربیت قرآنی فضه، یک نمونه از آن به شمار میآید.
وی در ادامه افزود: انسانهای بزرگ، برای شبهای بزرگ هستند. دلیل محبوبیت حضرت زهرا(س) برای خداوند، عبادتهای طولانی و شبانه حضرت میباشد و راز آن، بنده بودن اوست.
حجتالاسلام متقینیا، یکی از ویژگیهای مهم در سیره تربیتی حضرت زهرا(س)، ایجاد آرامش برای خانواده خواند و گفت: اهم مشکلاتی که خانوادهها با آن مواجه هستند، شامل مواردی نظیر بیتدبیری، زورگویی و اجبار، سرزنش و توبیخ، تحقیر و مقایسه اعضای خانواده با دیگران، پرخاش و جدل، تهدید و ضایع نمودن و بیتوجهی به خواستههای فرزندان از جانب سرپرست خانواده و از طرف فرزندان، پرخاشگری، انتقامگیری، درگیری و نزاع، دروغگویی، بدهنی و استفاده از الفاظ رکیک و...، اگر با سیره تربیتی حضرت زهرا(س) معالجه شوند، دیگر شاهد هیچکدام از آنها نخواهیم بود.
وی در محور دیگر از سخنان خود، پیشگیری و درمان اختلالات و بیماریهای روحی-روانی مانند تکبر، ریاکاری، ظلم، حسادت، سستی و تنبلی، شک و تردید، فریبخوردنها، تباهی و... با استفاده از سیره تربیتی حضرت زهرا(س) را مطرح نمود و گفت: یکی از راههای درمانی برای تربیت صحیح در مکتب تربیتی حضرت زهرا(س)، حلالخواری است. کمکاری، پرداخت نکردن وجوهات شرعی و ربا، سه لقمه حرام است که متأسفانه هماکنون در خانوادههای مسلمان زیاد است و راهحل آن را در سیره تربیتی حضرتزهرا(س) وجود دارد.
حجتالاسلام متقینیا، در بخش دیگری از سخنان خود، خاطرنشان کرد: پیش از فرزنددار شدن، باید به زوجهای جوان آموزش داد تا چگونه از ابتدا فرزندی پاکیزه پرورش دهند و این نیز یکی دیگر از آموزههای سیره تربیتی حضرت فاطمه(س) است./919/د102/ن