استاد حوزه علمیه مشهد:
جاری شدن سنت استدارج نشانگر کرامت انسانها نیست
خبرگزاری رسا ـ سخنران حرم مطهر رضوی با اشاره به سنت استدراج گفت: بسیاری از مهلت هایی که به انسان داده می شود به معنای کرامت او نیست، بلکه این گونه مهلتها مجازات خدا است.
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از پایگاه اطلاع رسانی آستان قدس رضوی، حجت الاسلام مقری، شب گذشته در جمع هزاران نفر از زائران و مجاوران حرم حضرت علی ابن موسی الرضا(ع) در رواق امام خمینی(ره)، به تشریح خطبه ها و سخنرانی های امام سجاد(ع)، حضرت زینب(س) و دیگر افراد کاروان امام حسین در سرزمین عراق و شام پرداخت.
استاد حوزه علمیه مشهد با بیان اینکه محور سخنرانی های حضرت زینب(س) در عراق توبیخ و تزلزل در تصمیم گیری های مردم آن سرزمین بود، گفت: مردم عراق در حالی که سال های طولانی در خدمت امیرالمؤمنین علی(ع) معارف دینی را آموخته بودند، حق را می شناختند ولی از حق دفاع نکردند، و در هنگام عمل در صحنه انتخاب به درستی عمل نکردند.
وی ادامه داد: حضرت زینب(س) در خطبه ای می فرمایند«اهل بیت پیامبر را دعوت می کنید ولی آن ها را می کشید».
وی سپس به تبیین فضای حکومتی و دینی سرزمین شام پرداخت و خاطرنشان کرد: شرایط این سرزمین بسیار متفاوت با عراق بود زیرا شام منطقه ای بود که بعد از رحلت رسول خدا(ص) فتح شد و اولین کسانی که در آنجا حکومت کردند خاندان ابوسفیان بودند(خاندانی که 21 سال با پیامبر اسلام(ص) جنگیدند و بعد از فتح مکه به زور اسلام آورده بودند)، و حکومتی در این سرزمین تشکیل شد که مهم ترین اصل آن کینه ورزی نسبت به علی ابن ابی طالب(ع) و خاندان رسول خدا(ص) بود.
حجت الاسلام مقری با عنوان اینکه مردم شام به جهت فاصله داشتن از مکه و مدینه و حکمفرمایی حاکمانی همچون فرزندان ابوسفیان با تعالیم رسول گرامی اسلام(ص) بیگانه بودند، افزود: فضای حاکم بر مردم اقتضاء می کرد که شیوه ایراد خطبه و سخنرانی در این سرزمین نیز متفاوت با عراق باشد بدین جهت اهل بیت(ع) تمامی خطبه های خود را متناسب با فضای حاکم بر مردم تببین کردند.
وی تصریح کرد: حضرت زینب(س) در خطبه خود در کاخ یزید ابتدا خداوند متعال را حمد و ستایش می کنند و سپس یزید را مورد خطاب قرار می دهند و می فرمایند«سرانجام همه کسانی که گناه و معصیت می کنند و پروایی ندارند این می شود که آیات الهی و دین خدا را به مسخره گیرند».
این مدرس حوزه علمیه یادآورشد: حضرت زینب(س) در ادامه خطبه، خطاب به یزید می فرمایند« چه فکر کرده ای؟ا ینکه فعلا ما گرفتار شده ایم تو گمان می کنی که بر تمام آسمان ها و زمین حکومت می کنی؟ گمان می کنی این کرامت خدا برای تو است؟ گمان می کنی مقرب درگاه خدا شده ای؟آیا فراموش کرده ای که خداوند می فرماید ما گناهکاران و ستمکاران را مهلت می دهیم و هرکس که اینگونه باشد نباید مغرور شود؟».
وی در همین خصوص گفت: بسیاری از مهلت هایی که به انسان داده می شود به معنای کرامت او نیست، بلکه بدین جهت است که خداوند از او برگشته و او را رها کرده است و این مهلت ها مجازات خدا است که در قرآن استدراج نامیده شده است و یزید نیز دچار استدراج شده بود./968/د102/س
ارسال نظرات