در سینما بخند، در نمایش خانگی گریه کن

به گزارش سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، در سالهای ابتدایی دهه ۱۴۰۰، نمایش خانگی به یار غار مخاطبان تبدیل شد؛ بسترهایی مانند فیلیمو، نماوا و فیلمنت نقش مهمی در جلب توجه طیف وسیعی از مخاطبان ایفا کردند. در این میان، یکی از ژانرهایی که در دل این رابطه شکل گرفت و رشد کرد، ژانر جنایی بود.
وقتی که ذائقه سازی کلید خورد
از سریالهایی مانند «ملکه گدایان» تا «وحشی» که این روزها فصل اول آن به پایان رسید و در آستانه پخش فصل جدید قرار دارد، ژانر جنایی سهم پررنگی در جدول پخش و اقبال عمومی داشته است. موفقیت سریال «وحشی» و انتظار مخاطبان برای ادامه آن، نشاندهنده محبوبیت این ژانر در فضای نمایش خانگی است. بهویژه از اواسط دهه ۱۴۰۰، مسیر تولیدات بهوضوح به سمت این دست از آثار حرکت کرده است.
جنایی جای خنده را گرفت
از سال ۱۳۹۹ تا ۱۴۰۳، روند تولید آثار جنایی رو به رشد بوده و از دو اثر اولیه یعنی «قورباغه» و «ملکه گدایان» به ۱۰ اثر در سال ۱۴۰۳ رسیدهایم. این آثار عبارتاند از: «زخم کاری ۳ و ۴»، «ازازیل»، «داریوش»، «دختران کوچه غم»، «گردنزنی»، «جانسخت»، «بازنده»، «غربت»، «بلیت یکطرفه» و «جنگل آسفالت». طی این پنج سال، به ترتیب ۲، ۳، ۵، ۹ و ۱۰ اثر در ژانر جنایی تولید شده که در مجموع به ۲۹ اثر میرسد؛ یعنی ۳۴ درصد از کل آثار پنج سال گذشته.
کمدی، در نمایش خانگی دوم شد
در رتبه دوم، ژانر کمدی با ۲۲ اثر قرار دارد که ۲۵ درصد از کل تولیدات را تشکیل میدهد. به این ترتیب، ۶۰ درصد از تولیدات شبکه نمایش خانگی طی این بازه، به دو ژانر جنایی و کمدی اختصاص داشته و در مجموع، نزدیک به ۵۱ اثر در این دو ژانر ساخته شده است.
در کنار این دو ژانر، حدود ۹ اثر در ژانر تاریخی و ۸ اثر نیز در حوزه کودک و نوجوان توسط سه پلتفرم پرمخاطب نماوا، فیلیمو و فیلمنت تولید شده است.
نمایش خانگی موفق در ذائقه سازی
در نقطه مقابل، در سالهای ابتدایی این دوره (۱۳۹۹ و ۱۴۰۰)، دو ژانر ملودرام و کمدی پرمخاطبترین بودند. اما با ذائقهسازی رسانهها و استقبال مخاطبان از هیجان و معما، ژانر جنایی نیز در کنار کمدی به یکی از دو قطب اصلی محتوای پرمخاطب شبکه نمایش خانگی تبدیل شده است.
لازم به ذکر است که در سینما فیلمهای کمدی پرمخاطب هستند اما در شبکه نمایش خانگی فیلمهایی با ژانر جنایی و اجتماعی.