چالش واتیکان در انتخاب پاپ جدید

پاپ فرانسیس در طول ۱۲ سالی که بر منصب پاپی در کلیسای کاتولیک در واتیکان مستقر بود و رهبری مسیحیان کاتولیک جهان را بر عهده داشت، مواضع نسبتا مثبتی را در خصوص مسلمانان و حقوق فلسطینیان در پیش گرفته بود.
او همیشه بر صلح و محبت و ایمان در جامعه تاکید میکرد. از ویژگیهای مثبت پاپ میتوان به اعتراف او به دولت فلسطین و برافراشتن پرچم فلسطین در واتیکان اشاره نمود. او در طول جنگ اسرائیل بر ضد مردم مظلوم غزه بارها بر حقوق مشروع برای ملت فلسطین و توقف جنگ در غزه تاکید کرد و بر موضع ثابت خود ضد جنگ پافشاری نمود. این مواضع در پیامهای تسلیت محمود عباس و نیز سخنگوی حماس و حزب الله لبنان آمده است. با وجود مواضع سازنده پاپ در این خصوص، با این وجود نتوانست که آنگونه که شایسته جایگاه و مقام او بود اقدام موثری را در مسئله غزه انجام دهد.
از ویژگیهای مثبت دیگر پاپ، اهتمام ویژه به گفتگوی ادیان بود. وی دیدارهای متعددی با بزرگان و اندیشمندان مسلمان در طول این سالها داشت.
شاید نقطه عطف گفتگوی ادیان را بتوان دیدار وی با حضرت آیت الله العظمی سیستانی در سال ۲۰۲۱ دانست. این دیدار از این جهت اهمیت داشت که طرفین بر نقش اساسی ایمان به خدا و التزام به اخلاق نیک و انسانیت و نیز لزوم همزیستی مسالمت آمیز و رعایت حقوق سایر ادیان و نفی خشونت و نفرت تاکید کردند.
حال با پایان دوره پاپ فرانسیس، چالش انتخاب پاپ جدید در شرایط بحران جهانی و قیام علیه جنایتهای رژیم صهیونیستی، توجه همگان را به سوی واتیکان جلب کرده است.
در مورد اینکه پاپ جدید چه کسی خواهد بود باید صبر کرد تا نتیجه شورای کلیسای کاتولیک مشخص شود. با این حال دو گزینه برای تصدی منصب پاپی مطرح است که طبق اطلاعی که از رویکرد این دو گزینه به دست آمده است، مواضع مشترکی با دولت آمریکا و رژیم صهیونیستی در این دو گزینه وجود دارد. با این حال در صورت تصدی این مقام، به مقتضای جایگاه، پاپ جدید باید رویکرد سلم نسبت به سایر ادیان در پیش بگیرد.
انتخاب پاپ، طبق قانون کلیسای کاتولیک توسط کاردینالهای سراسر دنیا اتفاق میافتد. با این حال شرایط فعلی جهان، بیداری ملتها و نیز قیام مردم دنیا بر علیه جنایتهای رژیم صهیونیستی، قطعاً بر روی انتخاب پاپ جدید تاثیر خواهد گذاشت و سعی کاردینالها بر این خواهد بود که پاپی با مواضع معتدل را انتخاب کنند.