۲۷ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۱:۱۴
کد خبر: ۷۷۸۹۳۶
مدیر گروه اخلاق پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تشریح کرد؛

فعالیت های گروه اخلاق پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی

فعالیت های گروه اخلاق پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
حجت الاسلام جداری گفت: این گروه در چارچوب اهداف و برنامه‌های خود با درنظرگرفتن استعدادهای بالفعل فعالیت کرده و اولویت مهم آن، سوق‌دادن کارهای گروه به سوی موضوعات کاربردی و روزآمد است.
به گزارش سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، حجت الاسلام محمد جداری عالی مدیر گروه اخلاق پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در گفت وگویی به تشریح فعالیت های گروه اخلاق پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در سال گذشته پرداخت که مشروح ان به شرح زیر است:

اولویت های سال ۱۴۰۳ گروه اخلاق چه بود  و تا به چه حدی محقق شد؟

اولویت مهم گروه سوق‌دادن کارهای گروه به سوی موضوعات کاربردی روزآمد از جمله اخلاق فضای مجازی و هوش مصنوعی بوده که گروه موفق شد در سال ۱۴۰۳ یک قرارداد در مورد «اخلاق هک» ببندد و دو سفارشنامه در موضوعات: «بررسی اخلاقی تولید غذاهای اصلاح شده ژنتیکی» و «ظرفیت‌های هوش مصنوعی در تربیت اخلاقی» را مصوب کند.

یک دیگر از اولویت‌های گروه اخلاق، تکمیل پروژه اخلاق الهی بود که به یاری خدا در سال ۱۴۰۳ دو جلد از آن اتمام یافته و تسویه شده و قرارداد دو مجلد باقی‌مانده نیز بسته شد که یک جلد آن تقریبا تمام شده و در مرحله ارزیابی است و آخرین جلد نیز مراحل پایانی نگارش را می‌گذراند که بدین ترتیب پژوهشگاه توانسته پروژه ۱۷ جلدی اخلاق الهی با محوریت درس‌های اخلاق مرحوم آیت‌الله آقا مجتبی تهرانی را به‌عنوان یک دوره اخلاق اسلامی روزآمد و مفصل به جامعه علمی عرضه کند.

لطفاً در خصوص فعالیت های گروه و نوع فعالیت‌های آنها توضیح دهید؟

گروه در چارچوب اهداف و برنامه‌های خود با درنظرگرفتن استعدادهای بالفعل فعالیت کرده و با مجوزی که از طرف پژوهشگاه برای گروه در خصوص جذب یک عضو هیأت علمی داده شده، انشاءالله امثال با اضافه‌شدن آن به اعضای هیأت علمی گروه ظرفیت‌های بیشتری برای گروه ایجاد می‌شود که قطعا فعالیت‌های گروه بیش از پیش خواهد بود.

چند رخداد مهم پژوهشی اعم از نشست، کرسی و غیره را برای برگزاری در سال ۱۴۰۴ تا به حال انجام شده است؟

گروه برای سال ۱۴۰۴ یک کرسی نوآوری با عنوان « نظام اولویت های اخلاقی » با ارائه جناب حجت‌الاسلام والمسلمین آقای امیر غنوی در برنامه دارد.

و کرسی‌های ترویجی:

«اخلاق پیشرفت و عدالت اقتصادی؛ راهبردی برای کاهش نابرابری‌ها در گفتمان اسلامی.» با ارائه آقای محمد جداری عالی

«نظام‌واره قرآنی و روایی رشد اخلاقی کودک» با ارائه جناب حجت‌الاسلام والمسلمین آقای امیر غنوی.

آیا برنامه‌ای برای برگزاری نشست‌های مشترک با دیگر مراکز پژوهشی نیز داشتید؟

با دانشگاه شهید چمران اهواز توافق شده همایش مشترکی در فلسفه اخلاق برگزار شود.

همانطور که  اطلاع دارید، در ۳۱ امین بهار فعالیت پژوهشگاه را پشت سر می گذاریم، عملکرد پژوهشگاه و جایگاه آن در تولید علم را چگونه می‌بینید؟

چنانکه مستحضرید پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی همواره یکی از پیشگامان در عرصه تولید علم و به‌ویژه علوم انسانی اسلامی بوده و معمولا در هریک از جشنواره‌های ملی و بین‌المللی آثاری از پژوهشگاه در زمره برگزیدکان و شایستگان تقدیر دیده می‌شود.

از تحقیقات جاری در گروه و آثاری که به مرحله چاپ و انتشار رسیده اند، برایمان بگوئید؟

تحقیقات جاری در حال نگارش عبارتند از:

تحقیق «ابزارهای نوین در شناخت شخصیت اخلاقی افراد»/ توسط جناب حجت‌الاسلام والمسلمین آقای امیر غنوی.

همچنین تحقیقات «اخلاق تجارت در اندیشه اسلامی» و «اخلاق پیشرفت؛ با تأکید بر پیشرفت اقتصادی» توسط آقای محمد جداری عالی در دست تألیف است.

و تحقیقات زیر در چند سال اخیر پایان یافته و در دست چاپ می‌باشد:

۱. تحقیق «مدل اسلامی اخلاق تولید»/ تألیف محمد جداری عالی

۲. تحقیق «مبانی اخلاق در قرآن»/ تألیف جناب حجت‌الاسلام والمسلمین آقای امیر غنوی.

۳. تحقیق «الگوی اخلاقی قرآن کریم در روابط والد فرزندی»/ تألیف جناب حجت‌الاسلام والمسلمین آقای محمدرضا جباران

۴ و ۵و ۶. جلدهای دوم و سوم و نیز جلد پانزدهم مجموعه اخلاق الهی تألیف آیت‌الله مجتبی تهرانی و تدوین و تحریر جناب حجت‌الاسلام والمسلمین آقای محمدرضا جباران.

۷. تحقیق «سلوک اخلاقی؛ طرح‌های قرآنی»/ تألیف جناب حجت‌الاسلام والمسلمین آقای امیر غنوی.

۸. تحقیق «نظام اولویت‌های اخلاقی در آیات و روایات »/ تألیف جناب حجت‌الاسلام والمسلمین آقای امیر غنوی.

در انتها، مهمترین دغدغه شما به عنوان مدیر گروه اخلاق در سال ۱۴۰۴ چیست؟

دغدغه اصلی بنده، ارتقای علمی گروه و ایجاد تأثیر مثبت گروه بر جامعه (هم از جنبه اخلاقی-رفتاری و هم از جهت علمی و جابجایی مرزهای دانش اخلاق) است. در این راستا لازم است در حد توان و استعدادهای گروه محورهای زیر پیگیری شود:

۱. پژوهش‌های کاربردی جهت پاسخ به چالش‌های اخلاقی جامعه تقویت شود. برای این منظور لازم است مسائل عینی اخلاقی روز شناسایی شود و پژوهش‌ها و کارهای دیگر بر آنها متمرکز شود همچنین موضوعات نوظهوری مانند اخلاق هوش مصنوعی، اخلاق زیستی، اخلاق در فناوریهای نوین چون متاورس، و مسائل اجتماعی مانند عدالت، شفافیت، و اخلاق پیشرفت همه جانبه جامعه.

۲. لازم است همکاری‌ها با نهادهای اجرایی اعم از دولتی و سازمان‌های مردم‌نهاد و صنایع برای حل مسائل اخلاقی ملموس تقویت شود.

۳. باید پژوهش‌های بین‌رشته‌ای ترویج و تقویت شود برای این منظورلازم است تیم‌های ترکیبی با رشته‌های مربوط هر پژوهش ایجاد شود. مانند اخلاقی، پزشکی، حقوق، علوم کامپیوتر، و علوم اجتماعی برای حل مسائل پیچیده اخلاقی جامعه به‌تناسب موضوع. به‌ویژه در راستای پاسخگویی به بحران‌های اخلاقی لازم است تیم واکنش سریع برای بررسی و ارائه راهکار در مواجهه با بحران‌های اخلاقی جامعه تشکیل شود.

ارسال نظرات