۱۵ فروردين ۱۴۰۴ - ۱۷:۵۸
کد خبر: ۷۷۸۰۶۸

وزرا باید دارای شناخت و بینش نسبت به مسائل کلان کشور باشند

وزرا باید دارای شناخت و بینش نسبت به مسائل کلان کشور باشند
حجت الاسلام والمسلمین ابوترابی با بیان اینکه نگاه وزرا باید اصلاح بودجه باشد نه افزایش آن، تصریح کرد: قانون اساسی می‌گوید وزرا در مقابل همه تصمیمات مسئول‌اند. لذا وزرا باید دارای یک شناخت و بینش نسبت به مسائل کلان و مسائل اصلی کشور باشند.
به گزارش خبرنگار سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، حجت‌الاسلام والمسلمین محمدحسن ابوترابی، امام جمعه موقت تهران در خطبه‌های این هفته نماز جمعه که در دانشگاه تهران برگزار شد، اظهار داشت: امروز جامعه اسلامی با یک آزمون بزرگ رویارو بوده زیرا حکمرانان و آحاد مردم در برابر دفاع از ملت بزرگ و مقاوم مظلوم در مقابل زیاده خواهان جهان و صهیونیستها قرار دارند.
 
وی با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب با نگاه به واقعیت‌های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی در طول بیش از یک دهه اخیر برنامه‌ریزی و اقدام برای اصلاح شاخص‌های کلان اقتصادی کشور را به عنوان اولویت نخست یادآور شدند، اظهار داشت: نامگذاری سال ۱۴۰۴ گویای این واقعیت است که تقویت تولید، خلق ارزش افزوده و سرمایه‌گذاری در حوزه‌های مولد به ویژه توسط بخش خصوصی از مهم‌ترین و اساسی‌ترین اقدامات برای رشد پایدار اقتصاد ملی است.
 
وی در ادامه با بیان اینکه تحلیل‌های آماری رشد اقتصادی نشان می‌دهد اقتصاد ایران با چالش‌های بزرگ در جذب سرمایه گذاری روبروست و از رشد اقتصاد پایین و بی ثبات رنج می‌برد، ادامه داد: درآمدهای ارزی سرشار حاصل از صادرات نفت و گاز که تبدیل به مصیبت نفت شده‌اند نقش اصلی را در نابسامانی دارند. بهره‌وری کل عوامل تولید بسیار اندک و نقش بهره‌وری در رشد اقتصادی، نزدیک به صفر است.
 
نماینده ادوار مجلس شورای اسلامی ادامه داد: بررسی‌های تحولات اقتصاد ایران در بلند مدت حکایت از آن دارد که بخش اصلی رشد همین اقتصاد ضعیف و پرتلاطم، در بنگاه‌های بزرگ و سرمایه‌بر شکل گرفته که مالکیت آنها در دست دولت و نهادهای شبه دولتی است و یا مدیریت مستقیم آن بنگاه‌ها به دست دولت و بنگاه‌های شبه دولتی است.
 
وی با تاکید بر اینکه اقتصاد نفتی و دولتی نقش بسزایی در نابسامانی اقتصادی دارند، تصریح کرد: ناترازی بودجه و میزان خرج دولت نیز نقش تعیین کننده‌ای در رشد تورم در هنگام وفور درآمدهای نفتی ایفا کرده است. میلیون‌ها بشکه نفت را با قیمت حدود ۱۰۰ دلار می‌فروختیم. در هنگام وفور درآمدهای ارزی حاصل از فروش نفت، به دلیل فشار دولت بر بانک مرکزی جهت خرید دلارهای نفتی و تبدیل این دلار به ریال و در دوران کاهش درآمدهای نفتی با استقراض از نظام بانکی و بانک مرکزی، کسری بودجه دولت پوشش داده شده است لذا ما چه در دوران وفور درآمدهای ارزی و چه در دوران کاهش درآمدهای ارزی با تورم روبرو بوده‌ایم و هستیم.
 
خطیب نماز جمعه تهران ادامه داد: سیاست‌های مالی و مخارج دولت نقش کلیدی در رشد پایه پولی داشته و تجربه تاریخی اقتصاد کشور ین حقیقت را تأیید می‌کند که عامل اصلی نرخ تورم در اقتصاد ایران در بلند مدت، نرخ رشد حجم پول، یعنی رشد نقدینگی است نظام بودجه‌ریزی کشور، عامل اصلی آن است. یعنی کسری و ناترازی بودجه عامل اصلی آن است.
 
حجت الاسلام والمسلمین ابوترابی تصریح کرد: درآمدهای سرشار نفتی در دوران وفور، بیش از آنکه زمینه ساز دولتی توسعه‌گرا که مأموریت خود را زمینه‌سازی برای رشد اقتصاد بالا و پایدار با حضور بخش خصوصی و تعاونی کارا می‌داند باشد، زمینه ساز شکل خاصی از دولت رفاه و توزیع گردیده است که نفت را به کالایی برای تأمین مالی دولت تبدیل کرد؛ لذا تأمین مالی مخارج دولت از نفت از یک سو و چگونگی تخصیص بودجه از سوی دیگر، آثار منفی و زیانباری بر تولید و رشد اقتصادی کشور تحمیل کرده است.
 
وی خاطرنشان کرد: نگاه وزرا باید اصلاح بودجه باشد نه افزایش بودجه. وزرا فقط نگاه شان به سازمان خود نباشد و مسائل اصلی و کلان کشور را ببینند. ریشه اصلی تورم، کسری بودجه است. نگاهِ بخشیِ وزرا یکی از مهم‌ترین مشکلات و چالش‌های مدیریت کشور است. وزرای محترم در هیئت دولت مسئول وزارتخانه خود نیستند. قانون اساسی می‌گوید وزرا در مقابل همه تصمیمات مسئول‌اند. لذا وزرا باید دارای یک شناخت و بینش نسبت به مسائل کلان و مسائل اصلی کشور باشند.
 
خطیب نماز جمعه تهران گفت: از نگاه اغلب اقتصاددانان ریشه اصلی تورم، کسری بودجه کشور است و ریشه کسری بودجه در تصدی‌گری دولت و انجام اموری است که در چارچوب وظایف حاکمیتی تعریف نمی‌شود. حذف تمام هزینه‌های غیر ضرور، کوچک شدن دولت متناسب با وظایف حاکمیتی، برنامه‌ریزی مناسب برای ارتقا کارایی و بهره‌وری قوای سه‌گانه و تمامی نهادها و دستگاه‌هایی که از بودجه عمومی کشور استفاده می‌کنند، با تغییر و اصلاح رویه‌های اداری، تقویت دولت الکترونیک نظارت بر خروجی‌ها و عملکردها از مهم‌ترین اقدامات برای آزادسازی منابع و هدایت منابع کشور به حوزه اقتصاد با نقش برجسته بخش خصوصی است.
 
خطیب نماز جمعه تهران تاکید کرد: یکی از مشکلات اقتصادی کشور یارانه‌های پیدا و پنهان در حوزه انرژی است. نتیجه این شرایط آن شده است که کشوری که بر مخازن عظیم گاز و نفت تکیه دارد برای تأمین گاز در فصل زمستان با تنگناها و چالش‌ها روبرو است. روزانه معادل بیش از ۷/۵ میلیون بشکه نفت، انرژی تقریباً رایگان و ناعادلانه در کشور توزیع می‌شود. هرکس بتواند از این یارانه بهتر استفاده کند درآمد بیشتری دارد. این حجم بزرگ از ثروت اگر با برنامه‌ریزی صحیح در مسیری هدایت گردد که به بزرگ شدن اقتصاد ملی، رشد اقتصادی بالا و پایدار، افزایش درآمد سرانه و توضیح عادلانه درآمد بی انجامد، تحول بزرگی در کشور رخ خواهد داد.
ارسال نظرات