شهید مطهری؛ جهادگر تبیین نهضت و انقلاب اسلامی
به گزارش خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، رهبر معظم انقلاب بیان داشتند: «ما همه وظیفه داریم؛ نخبگان وظیفه دارند؛ هستههای انقلابی وظیفه دارند؛ فعالان دانشگاهی، فعالان حوزوی، صاحبان جایگاههای اجتماعی به ویژه کسانی که حرف آنها به گوش مردم میرسد، مردم، حرف آنها را میشنوند، اینها وظیفه دارند؛ وظیفه این است که ایمانها را تقویت کنند، امیدها را تقویت کنند، شبههها را بر طرف کنند، شیوههای دشمن در شبهه آفرینی و یأس آفرینی را خنثی کنند.» (بیانات در مراسم سی و چهارمین سالگرد ارتحال حضرت امام خمینی 14/3/1402)
حوزههای علمیه، یکی از مخاطبان مقام معظم رهبری در قطعی و فوری بودن جهاد تبیین است. افراد مختلفی در بین طلاب و روحانیون در این زمینه به وظیفه خود عمل کرده و میکنند. یکی از جهادگران شهید در این عرصه، استاد مرتضی مطهری است. او کسی بود که با زبان و قلم، از روی منطق، به طور صریح، بدون اینکه دو پهلو سخن بگوید بارِ جهاد تبیین را بر دوش گرفت و شبههها را از اذهان اقشار مختلف جامعه میزدود.
او خوب میدانست چه چیزی را باید تبیین کند. از مسائل روز خود را آگاه داشت. دشمنها را میشناخت و دشمنیهایشان را در عرصه فرهنگی و فکری بر ملا میکرد. ایشان عرصههای مختلفی از تبیین را مد نظر گرفته بود. با بررسی کتب ایشان میتوان به این رسید که به نیاز جامعه خود توجه داشته است و آنها را تبیین میکرده است.
یکی از عرصههای روشنگری ایشان پیرامون نهضت و انقلاب اسلامی بود. یکی از مسائلی که شهید مطهری مطرح میکند این است که آیا انقلابهای تاریخی را میتوان هدایت کرد یا نه؟ آیا انقلاب انسانها را هدایت میکند یا انسانها انقلابها را هدایت میکنند و یا هر دو؟ و درصد هر یک چقدر است؟ ایشان مینویسد: «این خود مسأله ای است که با مسأله نقش تبلیغ و نقش هدایت مربوط میشود و ما از نظر منطق اسلامی خودمان برای هدایت و رهبری، نقش اصیل قائل هستیم.» (آینده انقلاب اسلامی، ص 117)
بر این اساس، گام خود را در زمینه هدایتگری و جهاد تبیین در عرصه انقلاب اسلامی بر میدارد. با نگاهی به آثار ایشان که پیرامون انقلاب اسلامی است، معلوم میشود که شهید مطهری، وظیفه خود میدانسته در عرصه تبیین مبانی، ماهیت، چرایی، گذشته و آینده انقلاب و خطرات پیش روی انقلاب اسلامی روشنگری کند. این تبیینها همه با وجود مشاغل و وظایفی بود که شهید در دوره قبل و بعد از انقلاب بر عهده داشته است.
به عنوان مثال، با نگاه به کتاب «آینده انقلاب اسلامی» و تاریخ سخنرانیهای ایشان و مکانهایی که ایشان برای روشنگری میرفتند، نشان میدهد که ایشان در این زمینه سر از پا نمی شناخته است.
آیت الله مطهری، شهید عرصه تبیین است. این عرصه، عرصه ای بود که قبل از اینکه به کیان ایران حمله زمینی شود پدید آمده بود. اینجا جایی بود که وقتی انسان به خوبی مبیّن نظام اسلامی شود و دشمن توان ایستادگی در مقابلش را نداشته باشد تصمیم به حذف فیزیکی او میگیرد. او کسی است که هدایتگریهایش باعث شد که دشمن دست به انتقام از او بزند و ایشان را به شهادت برساند.
مجتبی صداقت