پیش نشست همایش ملی انقلاب اسلامی و الهیات کاربردی برگزار شد
به گزارش گروه سیره امامین انقلاب خبرگزاری رسا، بعد از ظهر یکشنبه یکم مهرماه ۱۴۰۳ نشست تخصصی با عنوان "علمای جهان اسلام و کاربردی سازی الهیات" با همکاری دانشکده الهیات دانشگاه تهران در محل موسسه پژوهشی فرهنگی انقلاب اسلامی دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت الله خامنه ای (مدظلهالعالی) برگزار شد.
در این نشست حج اسلام محمدحسین ملکزاده، حبیب الله بابایی، نجف لکزایی و آقایان یعقوب توکلی، ابوالفضل خوشمنش که از اساتید سرشناس حوزههای تاریخ، علوم دینی و علوم قرآنی به شمار میآیند به بیان نکاتی پیرامون کاربردی سازی الهیات در طول تاریخ اسلام پرداختند.
حجت الاسلام ملکزاده به عنوان نخستین سخنران نشست با اشاره به اهمیت بالای رویکرد اجتماعی در موضوعات دینی تصریح کرد: برای رسیدن به احکام شرعی، رویکردهای فردی و اجتماعی وجود دارد و متفکرین اسلامی بنا به رویکردی که داشته اند آثار خود را تالیف نموده اند، مطالعه و دقت نظر در بیشتر تفاسیر قرآنی، پژوهشگران و محققانی خبره با رویکرد فردی تربیت میکند اما آثاری مثل تفسیر سیدقطب و یا طرح کلی اندیشه مقام معظم رهبری، افراد انقلابی با رویکرد اجتماعی تربیت میکند.
در ادامه توکلی تاثیر و جایگاه علما در طول تاریخ اسلام را بررسی نمود و گفت: مباحث دینی در دوره مدرنیته در جامعه تاثیر گذار نبود زیرا دقت نظر در بعد اجتماعی دین وجود نداشت؛ در زمان انحصار تنباکو بسیاری از علما متحول شدند چراکه فکر میکردند سیطره غرب تنها در بعد فرهنگی است. پس از فتوای معروف تحریم تنباکو و تاثیرگذاری آن فتوا در میان همه اقشار جامعه، جایگاه ویژه ای برای مرجعیت بازتعریف شد به طوری که توازن قدرت میان مرجعیت و پادشاهی به وجود آمد. علمای شیعه در دنیای اسلام پیشگامان تحولات اجتماعی بوده اند و بارقه های مقابله با سیطره غرب نیز از تفکرات همین علما بروز و ظهور پیدا کرده است.
حجت الاسلام بابایی دیگر سخنران نشست با بیان تفاوت نگاه علما در موضوع الهیات کاربردی اظهار داشت: در ادبیات تمدنی اندیشمندان و بزرگان اعم از امام (ره)، رهبر معظم انقلاب، شهید بهشتی و... شاهد نقد دنیای غربی از منظر تجربیات و مطالعات ایشان هستیم. این گونه نقد ها میتواند رهنمودی جهت روش شناسی و ارایه راهکار های متفاوت در سطح الهیات کاربردی باشد. در مجلس خبرگان قانون اساسی هم شاهد بحث های الهیاتی جهت تاسیس یک امت اسلامی بوده ایم. افق نگاه علما در چنین مباحثی همواره تعیین کننده و دارای اهمیت بوده است.
سپس خوشمنش نقش علما در ایجاد و رهبری جنبش های اسلامی را پررنگ دانست و افزود: بحث بازگشت به قرآن و امام عادل در زمان فاصله گرفتن جهان اسلام از جهان غرب و شرق، حرکت آفرین بود. علمایی مثل آیت الله طالقانی دغدغه تمدن اسلامی داشتند و ویژگی خاص و تمدن ساز ایشان در بیان رهبر معظم انقلاب نیز قابل مشاهده است. از ویژگی های مهم مرحوم آیت الله طالقانی، آشناسازی نسل جوان با موضوعات دینی با زبانی نوین بوده. افراد تاثیرگذار فراوانی در ایام جوانی خود در محضر مرحوم طالقانی تلمذ نموده اند.
حجت الاسلام لکزایی آخرین سخنران نشست ضمن تاکید بر کاربرد الهیات در بعد عملی تصریح کرد: در مجموعه طرح کلی اندیشه اسلامی از منظر مقام معظم رهبری، ایشان آگاهانه و متعهدانه بودن را از شاخص های ایمان معرفی نموده اند. عبودیت مهم ترین تعهد ما در قبال خداوند متعال است. الهیات اسلامی ذاتا کاربردی است؛ اگر ما درست با الهیات اسلامی مواجه شویم تمامی ابعاد زندگی ما را در بر میگیرد. حوزه حکمرانی یکی از ابعاد مهم حوزه الهیات است که لازم است به آن پرداخته شود. ایجاد حکمرانی اسلامی از مسیر امت سازی میگذرد که همواره از مسائل مورد تاکید رهبر معظم انقلاب بوده است.