موکول بودن بلا به سخن گفتن
به گزارش گروه سیره امامین انقلاب خبرگزاری رسا، حضرت آیتالله العظمی امام خامنهای طبق سنت مرسوم در ابتدای جلسه درس خارج فقه به بیان و شرح حدیثی اخلاقی می پردازند که در ادامه میخوانید.
بسماللهالرحمنالرحیم
الحمدلله رب العالمین
و من کلام لنبی صلّی الله علیه و آله و سلّم البلاء موکل بالمنطق.
منطق یعنی سخن گفتن، حرف. میفرماید که بلاء موکل است به حرف. حرفهای من و شما. مثل یک چیزی که معلّق کردن این را در آسمان که هر آن ممکن است نازل بشود. متوقف است به یک امری. آن امر کلام است، حرفهای من و شماست. معنای این جمله این است که بسیاری از بلاهای زندگی چه بلاهای طبیعی چه بلاهای اجتماعی مثل اختلافات، مثل فسادهای اخلاقی، مثل فسادهای سیاسی اینها همه بلاست. این بلاها موکول است و متوقف است به حرف زدن. حرف زدن ما و شما. اگر حرفی بزنیم که این حرف با موازین منطق الهی سازگار نباشد، غیبت باشد، شایعه پراکنی باشد، دروغ باشد، افتراء باشد، حرف بیجا باشد گاهی حرفی دروغ هم نیست افتراء هم نیست، غیبت هم نیست اما بیجاست، بی مورد است. لیس کلما لایعلم یقال. همهی حرفهایی که آدم میداند که نباید بر زبان بیاورد در همه جا. از این قبیل حرفی گاهی این جور حرفی موجب میشود که یک بلائی به وجود بیاید، یک مفسدهای به وجود بیاید. باید مواظب حرف زدنمان باشیم. و من به شما عرض بکنم در این زمان در این دوره که وسایل ارتباط جمعی گسترش پیدا کرده این معنا اهمیت مضاعفی پیدا میکند.
هر حرفی را نباید زد. هر حرفی را در هر موقعیتی نباید زد. ولو اینکه آن حرف فی نفسه دارای یک جنبهی حرمتی هم نباشد، نه غیبت است نه کذب است نه چه نه چه. راست هم هست اما نباید گفت. به خصوص با این وضعی که امروز عرض کردیم در دنیای ارتباطات وجود دارد. خب دو نفر آدم مینشینند با هم حرف میزنند، اگر چنانچه این حرف بین این دو نفر باشد شاید هیچ محضوری به وجود نیاید، خب دو نفرند نشستند از یک چیزی گله مندند از یک مسألهای به یک مسألهای انتقاد دارند مثلاً فرض کنید خب با هم حرف میزنند اشکالی هم ندارد. اما امروز با این وسایل الکترونیکی و وسایل اینترنتی و غیره همین حرف دو نفره امکان این را پیدا میکند که در یک سطح وسیعی منتشر بشود مستمعین زیادی پیدا کند خب این خیلی مراقبت لازم دارد. چه میگوییم، به کی میگوییم، کجا میگوییم چه جور میگوییم. البلاء موکل بالمنطق.