۲۰ بهمن ۱۳۸۸ - ۱۵:۲۰
کد خبر: ۷۵۰۵۸
رییس اندیشکده آصف:

آینده در اختیار علوم انسانی است

خبرگزاری رسا ـ کارگاه آموزشی چیستی آینده پژوهی با ارائه رییس اندیشکده آصف در دانشگاه باقرالعلوم برگزار شد.
همايش

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کارگاه آموزشی چیستی آینده پژوهی با ارائه مهندس عقیل ملکی فر، رئیس اندیشکده آصف در دانشگاه باقرالعلوم قم برگزار شد.

در این جلسه ملکی فر ابراز داشت: آینده پژوهی به دو بخش نظری و عملی تقسیم می شود. بخش نظری شامل اصول موضوعه، اهداف و فلسفه و بخش عملی دربردارنده تکنیک ها و روش‌هاست.

وی ادامه داد: در پیش گویی آینده می توان به پیامبران، منجمان و طالع بینان اشاره کرد. البته تفاوت فعالیت پیامبران با آینده پژوهان این است که پیش بینی آینده پژوهان محتمل است ولی پیش گویی پیامبران حتمی الوقوع است همچنین در مثل طالع بینان، پیش گویی آنها شخصی است اما آینده پژوهان مسائل اجتماعی را پیش بینی می کنند.

رئیس اندیشکده آصف اظهار داشت: مبنای بحث آینده پژوهی از آنجا شروع می شود که در گذشته فرزندان همانند پدرانشان زندگی می‌کردند اما در پنج دهه اخیر فرزندان کاری را که دوست دارند عمل می کنند و گذشته با آینده متفاوت است، در واقع جهان به طور طبیعی به نحوی حرکت می کند که امروزمان با دیروز متفاوت است.

وی با اشاره سوالاتی که از آینده پژوهی می شود، افزود: از جمله سوالاتی که مطرح می شود چگونگی پیش بینی آینده است و این که در آینده چه اتفاقی می افتد؟

ملکی فر بیان داشت: آینده پژوهی دارای دو مکتب پیش بینی و آینده نگاری است. مکتب پیش بینی بر محور فرد گرایی است و در آمریکا به وجود آمده و در آن نخبگان در مورد آینده نظر می دهند، ولی در مکتب آینده نگاری در واقع تصمیم گیری بر محور جمع گرایی است و در ژاپن به وجود آمده و تمامی مردم در مورد آینده خود نظر می دهند.

وی اضافه کرد: تاریخ دو نوع است مدون و غیر مدون. تاریخ مدون همان گذشته است و تاریخ غیر مدون هم همان آینده است که آینده پژوهان آن را مشخص می کنند. در واقع آینده پژوهی علم و هنر کشف آینده و شکل بخشیدن به دنیای مطلوب فرداست که در جنگ جهانی اول و دوم جرقه‌های اصلی آن زده شد.

رئیس اندیشکده آصف گفت: نکته مورد اجماع آینده پژوهان این است که در چشم انداز 20 ساله تقریبا می توان به هر آرمان یا هدف بزرگی جامه عمل پوشاند و آینده پژوهی علم شرایط سازی برای آن است.

وی با اشاره به روش های آینده پژوهی ابراز داشت: سه روش در آینده پژوهی وجود دارد، تصویر پردازی که شامل رویانگری است و روش اکتشافی که بر اساس واقعیت ها و داده های موجود به آینده می‌رسیم و روش هنجاری که آینده بر اساس اعتقادات و هنجارهای ما ترسیم می شود .

ملکی فر تصریح کرد: آینده پژوهی از شاخه علوم انسانی است، آینده پژوهی تغییرات محتمل آینده را پیش بینی می کند و چون ما می خواهیم آینده ای متعال داشته باشیم نیاز به پیش بینی آینده داریم.
 
وی در پایان گفت: از جمله پیش بینی های آینده پژوهان این است که آینده در اختیار علوم انسانی است ./911/پ202/ع

ارسال نظرات