حادثه عاشورا همه مؤلفههای ارزشمند فرهنگی را داراست
به گزارش خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، حجت الاسلام محمدعلی لیالی عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی در دومین جلسه از سلسله مباحث «منبر عاشورایی» به تبیین فرهنگ عاشورا پرداخت که متن کامل آن بدین شرح است:
کربلا از مهم ترین حوادث ماندگار در تاریخ است که روزبهروز پرفروغ تر می شود؛ از زوایای ماندگاری حادثه عاشورا نقش فرهنگی و فرهنگ ساز بودن واقعه عاشورا است.
نقش فرهنگ و فرهنگ سازی در حادثه کربلا پررنگ است. بهترین مدل و الگو در فرهنگ جامعه به خصوص جامعه اسلامی و به خصوص جامعه شیعی حادثه عاشورا است.
فرهنگ، توجه به مؤلفه های حیات دنیایی و حیات اخروی دارد و برای تعالی و تکامل بشر و زیست مؤمنانه بشر هست؛ فرهنگ برای رستگاری، زیست مؤمنانه و نجات بشر هست و در نهایت، فرهنگ برای نهادینه شدن ارزش های الهی در یک جامعه است.
وقتی به حادثه عاشورا نگاه می کنیم تمام مؤلفه های متعالی فرهنگ، فرهنگ اسلام و فرهنگ دینی را در آن مشاهده می کنیم؛ اسم فرهنگ دینی را می توان فرهنگ عاشورایی که برخاسته از واقعه کربلا است گذاشت؛ این فرهنگ روزبهروز برای تعالی و هدایت بشر کفایت می کند؛ عاشورا به خودی خود فرهنگ ساز است.
اینکه حادثه کربلا و محرم و اربعین هر سال پرشور تکرار می شود برای این است که فرهنگ امام حسین را در جامعه احیا کند.
بشر امروزی محتاج فرهنگ امام حسین است؛ نگاهی به مجالس و محافل بیاندازیم و عزاداری ها و دسته روی ها و نذورات و وقف و هدایا و چیزهایی که در این مکتب مشاهده می شود مانند فرهنگ قناعت، فرهنگ ایثار، فرهنگ گذشت، فرهنگ شهادت، فرهنگ شجاعت و از همه مهم تر فرهنگ حیاء، فرهنگ مجاهدت و رشادت و ده ها مؤلفه ارزشمند فرهنگی است در حادثه عاشورا وجود دارد.
امیدواریم خطبا و عزاداران به مؤلفه های ارزشمند فرهنگی توجه کنند و اول از همه سرلوحه زندگی خود قرار دهند تا این نهضت روز به روز پرفروغ تر و ماندگارتر شود.
جهت شنیدن صوت این منبر حجت الاسلام لیالی اینجا کلیک کنید.