مذاکره علمی معرفت انسان را افزایش میدهد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین علی اکبر رشاد رییس شورای حوزه علمیه استان تهران و تولیت مدرسه علمیه امام رضا(ع)، امروز قبل از آغاز درس خارج فقه که در همین حوزه علمیه برگزار شد، گفت: امیرمومنان علی(ع) خطاب به جناب کمیل فرمودند: ای کمیل؛ علم از ثروت بهتر است؛ حضرت در این کلام نورانی علم و معرفت را فراتر از ثروت و مال بیان میکنند.
وی افزود: حضرت در این کلام درباره دو مطلوب انسان چنین بیان میکنند که علم نگهبان انسان است و برعکس در ثروت انسان نگهبان مال و ثروت میشود.
حجت الاسلام والمسلمین رشاد با بیان اینکه معرفت انسان را از خطورات مادی و معنوی و بلاهای دنیوی و اخروی حفظ میکند، ابراز کرد: انسان به وسیله علم از همه خطرات مادی و دنیوی محفوظ میماند و با آگاهی که دارد خود را در معرض خطرات قرار نمیدهد و به جد از آنان پرهیز میکند بنابراین علم از لحاظ معنوی انسان را حفاظت و صیانت میکند.
تولیت مدرسه علمیه امام رضا(ع) ادامه داد: انسان به سبب جهل در دام شیطان گرفتار میشود در حالی که اگر عالم باشد در این دام قرار نمیگیرد زیرا خصلت و خاصیت علم حراست و صیانت از انسان است بنابراین علم در خدمت انسان قرار میگیرد اما بر عکس انسان ثروتمند افزون بر اینکه برای کسب ثروت متحمل سختی شده برای حفاظت و صیانت از آن نیز متحمل رنج و مشقت میشود.
رییس شورای حوزه علمیه استان تهران اضافه کرد: انسان فقیر چیزی برای از دست دادن ندارد و همواره در آسایش است ولی کسی که چیزی را به دست میآورد ظاهرا برای تامین آرامش است ولی عملا ثروت مانع و موجب سلب آرامش انسان میشود زیرا انواع روشها را باید به کار بگیرد تا مالش نابود نشود.
وی با اشاره به تفاوت علم و ثروت، اظهار داشت: مال با هزینه شدن کاهش مییابد و تمام میشود ولی معرفت به هر میزان مصرف شود افزایش مییابد. در گفتگوی علمی علم انسان از نظر کمی و کیفی رشد میکند.
این مفسر قرآن کریم ادامه داد: علم هرگز تمام نمیشود و به هر مقدار هزینه و مصرف شود به همان میزان رشد میکند و انسان عالم بهره میبرد. اما مال با خرج شدن کاهش مییابد و این هزینه کردن مال غیر از امر انفاق است چرا که انسان با انفاق به رشد و تزکیه دست مییابد.
حجت الاسلام والمسلمین رشاد با تاکید بر اینکه مذاکره علمی سبب افزایش علم و معرفت میشود، گفت: انسان زمانی که به مذاکره علمی میپردازد حتی در هنگام پرسش علمی به علم او افزوده میشود، گاهی پرسشهای کلی زمینه ساز پاسخها و تولید مطلب جدید میشوند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: شخصیت انسانی که ثروت اندوز است و تولید ثروت میکند با زوال مال شخصیتش نیز از بین میرود بنابراین ثروت برای انسان شخصیت نمیآورد زیرا صفت حاصل نکرده و تنها سمت به دست آورده است و سمت نیز با کمترین تغییر و تحولی نابود میشود در حالی که علم صفت بوده و در وجود انسان ثابت و نابود نشدنی باقی میماند./813/پ202/ب1