۱۲ اسفند ۱۳۹۶ - ۱۵:۵۲
کد خبر: ۵۵۷۲۵۱

همایش بزرگداشت علامه مدرس تبریزی برگزار شد

همزمان با سی و سومین نشست از سلسله بزرگداشت‌های مفاخر آذربایجان، همایش بزرگداشت علامه مدرس تبریزی به همت بنیاد پژوهشی شهریار برگزار شد.
علامه محمدعلی مدرس تبریزی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در تبریز، بنیاد پژوهشی شهریار، در سی و سومین نشست از سلسله بزرگداشت‌های مفاخر آذربایجان، همایش بزرگداشت علامه محمدعلی مدرس تبریزی؛ صاحب ریحانه‌الادب و فرزندش، علی‌اصغر مدرس تبریزی، بنیانگذار کتابخانه ملی تبریز را برگزار کرد.

مهدی محقق، استاد دانشگاه تهران و بنیان‌گذار دایره المعارف تشیع اظهار داشت: بنا به تعریفی که از مدینه فاضله در متون کهن دیده می شود، روزگاری تبریز مدینه فاضله‌ای بوده است. اگر شهری فیلسوف متفکر و پزشک ماهر را توامان دارا بود، آن شهر مدینه فاضله محسوب می‌شد و تبریز برای سال‌های متمادی این دو ویژگی را داشته است.

وی ادامه داد: علامه مدرس تبریزی از مدرسان بزرگ تبریز بود که امثال آیت‌الله سبحانی شاگرد ایشان در تبریز بودند و بنده این افتخار را داشتم که در تهران در مدرسه سپهسالار از وجودشان بهره ببرم. علامه مدرس تبریزی از عجایب روزگار بود، تا به حال ندیدیم که یک روحانی که زبان مادری‌اش زبان ترکی بوده، به مرحله آیت‌اللهی برسد و این مقدار به جامعه علمی فارسی‌زبان خدمت کند.

مدیر مؤسسه مطالعات اسلامی دانشگاه تهران در بخش دیگری از سخنانش به ویژگی‌های منحصربفرد علامه مدرس خیابانی اشاره کرد و گفت: او عالم عِلم رجال بود و به استادان دیگری که فقه درس می‌داد، برتری داشت؛ از این رو ما به همین مناسبت کتاب فقه ایشان را با همکاری استاد سبحانی چاپ کردیم. علامه در علم رجال به قدری تبحر داشت که در این علم هیچ کسی به پای او نمی رسید.

محقق ادامه داد: 600 سال پیش کتاب ابوعبدالله تبریزی در ونیز ایتالیا به زبان عبری ترجمه شده و جزو اولین کتاب‌های صنعت چاپ است. اما متاسفانه امروز که این بزرگداشت برای این چنین دانشمندی در تبریز برگزار شده است، استقبال چندانی از طرف اهالی علم و روحانیان و مدیران صورت نگرفته است! آیا سرنوشت علم تبریز باید اینگونه باشد؟

وی ادامه داد: چرا کارهای علامه مدرس خیابانی در تبریز تکرار نمی‌شود؟ چرا شهری مانند تبریز این چنین خالی شده؟ چرا در این مراسم عالمی نمی‌بینم؟ آیا هنوز در تبریز علاقمندی باقی مانده است؟ گویا تبریز بیابان غفل شده است. باید فضایی در این شهر باشد که ده‌ها مدرس تبریزی دیده شوند.

محقق، با نام بردن از کتاب قاموس‌المعارف که آیت‌الله مدرس تبریزی آن را در حوزه مفاهیم و لغات و اصطلاحات و با صرف 17 سال از عمرش طی سالهای 1329 تا 1345قمری نوشته است، گفت: علامه در این کتاب چهار جلدی کار یک فرهنگستان را به تنهایی بر دوش کشیده است. همچنان که در حال حاضر شاهد هستیم بیش از صد نفر در تدوین دایره‌المعارف بزرگ اسلامی تلاش و کوشش می کنند. فرهنگ نگارستان، فرهنگ بهارستان، فرهنگ نوبهار و امثال و حکم ترکی کتاب های دیگر ایشان هستند.

محقق افزود: ایشان در مدرسه سپسالار حجره داشت. فقط اوقات نماز ایشان را می‌دیدیم که از حجره‌اش بیرون می‌آید و در حوض مدرسه وضو می‌گیرد. از این حجره هیچ وقت بوی غذای پخته نمی‌آمد. بعدها فهمیدیم چه درّ گرانبهایی در مدرسه سپهسالار به تحقیق و نگارش مشغول است. برای همین با چند نفر از دوستان تصمیم گرفتیم از محضرشان استفاده کنیم.

وی افزود: کلاس ما با ایشان هر روز رأس ساعت 7 صبح شروع می‌شد. چون پنجره حجره‌ها پرده نداشت به راحتی می‌شد داخل حجره‌ها را دید. من چندین بار از روی کنجکاوی حوالی ساعت 6 به داخل حجره نگاه می‌کردم. می‌دیدم ایشان خیلی مودبانه نشسته‌اند و همچنان مشغول نگارش هستند؛ یعنی ایشان برای خودش هم پایش را دراز نمی‌کرد./935/پ۲۰۳/ب۲

ارسال نظرات