ورزش وسیله ای برای رسیدن به کمال علمی و معنوی است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حضرت آیت الله سید محمدعلی علوی گرگانی پیش از ظهر امروز در دیدار طلاب کوهنورد قمی که به مناسبت آغاز هفته «تربیت بدنی و ورزش» انجام گرفت، با تقدیر از طلابی که در زمینه ورزش و سلامت فعال هستند، اظهار داشت: آیات قرآنی تکلیف ما را کاملا روشن می کند و باید به آن ها توجه ویژه داشت.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم با اشاره به آیه 46 سوره فصلت، ابراز کرد: در عالم حیات، سلسله حرکت ها و برنامه هایی وجود دارد و این برنامه ها که شکل خارجی به خود می گیرد، از دو حال خارج نیست؛ یا این عمل در خارج عمل خوبی است و نتیحه دارد که محصول آن برای خود فرد بوده و نافع است و اگر کار خلاف هم کرده باشد ضرر آن برای او خواهد بود؛ اما باید توجه داشت که خداوند از این فعالیت ها غافل نمی شود و همه را مورد نظر دارد.
وی در بخشی از سخنان خود به بحث کلامی درباره آیه 46 سوره مبارکه فصلت پرداخت و گفت: اگر متعلق فعل در کلام نیاید، نتیجه این می شود که شنونده آزاد است و محدود نمی شود؛ پس آیه قرآن بنده را آزاد گذاشته و واژه «فلنفسه» مربوط به دنیا و آخرت است.
آیت الله علوی گرگانی با بیان این که علت آزاد گذاشتن این امر، فراگیر بودن و جامعیت است، افزود: ورزش کردن از افعالی است که خاصیت دنیایی و آخرتی دارد؛ از نظر دنیایی سلامت جسمی و قدرت بدنی فرد را افزایش داده و بهبود می بخشد؛ به طور کلی نفس این فعالیت، امر پسندیده ای است.
وی با اشاره به حدیثی با عنوان «فَإِنَّ الْمَرْأَةَ رَیْحَانَةٌ وَ لَیْسَتْ بِقَهْرَمَانَةٍ» (زن گلی خوشبو است؛ نه یک قهرمان) از امیر مؤمنان علی(ع)، گفت: در تفسیر این حدیث باید گفت که قهرمانی ویژه مردان است و مرد باید فعالیت بدنی و آمادگی جسمانی داشته باشد.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم تصریح کرد: متأسفانه امروزه وضعیت به گونه ای شده که زنان از مردان هم جلوتر رفته اند و برخی زنان ما تبدیل به مرد شده اند؛ زنان امروز با نواهایی نامشروع ورزش هایی کاملا مردانه می کنند و این حربه شیطان است که خوب می داند باید با چه کسی بازی کند.
وی ورزش هایی که در شرع و دین مبین اسلام سفارش شده را مطلوب دانست و بیان داشت: کشتی از دیگر فعالیت هایی است که ریشه در اسلام دارد؛ اصل این حرکت که انسان به وسیله آن قدرت بدنی پیدا کند، در اسلام مطلوب و پسندیده است.
آیت الله علوی گرگانی خاطرنشان کرد: علمای پیشین اسلام در قم و نجف از راهپیمایی ها و کوهنوردی ها برای کمال و ترقی خود استفاده می کردند؛ ایشان در حین فعالیت های ورزشی، مطالب علمی و شعرهایی را حفظ می کردند.
وی در ادامه اظهار داشت: مرحوم آیت الله بروجردی از جمله این افراد بود که الفیه را در راهپیمایی و ورزش حفظ کردند؛ اگر برنامه ریزی وجود داشته باشد، در راه حرکت می توان بخشی از قرآن، نهج البلاغه، صحیفه سجادیه و یا شعرهای ادبی را حفظ کرد.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم تأکید کرد: توصیه بنده به طلاب این است که افزون بر ورزشی که انجام می دهند، این فعالیت را وسیله و مرکبی برای افزایش علوم خود قرار دهند تا رشد و کمال طلاب را در بر داشته باشد.
وی در پایان ابراز داشت: امیدواریم روزی برسد که خبر بیاورند، کوهنوردان ما به سطح مرجعیت رسیده اند؛ آرزوی چنین روزی را برای همه طلاب کوهنورد و ورزش کار دارم و برای توفیقات شما دعا می کنم./840/۲۰۲/ح