لایحه بودجه ۹۷ نیمه آذرماه تقدیم مجلس میشود/ تشریح واگذاری پروژههای عمرانی در کشور
به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری رسا، محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه صبح امروز یکشنبه ۱۶ مهر در صحن علنی مجلس شورای اسلامی و در جریان تشریح واگذاری پروژههای عمرانی در کشور، گفت: موضوع واگذاری پروژههای عمرانی در کشور اقدام اثربخشی است که موجب شد تا دولت بتواند نسبت به تکمیل طرحهای عمرانی، تأدیه بدهیها و همچنین تسریع در فعالیتهای اجرایی کشور قدمهایی بردارد که باعث شد سال گذشته بالغ بر 42 هزار میلیارد تومان از 58 هزار میلیارد تومان طرحهای تملک داراییهای سرمایهای پرداخت کردیم.
نوبخت تصریح کرد: این بار در کارنامه دولت پرداخت 73 درصد از اعتبارات عمرانی بخش قابل توجهی بود که با کمک مجلس انجام شد.
وی ادامه داد: هر چند به صورت متوسط 73 درصد را انجام دادیم، اما برای طرحهای ملی، پرداخت 79 درصدی داشتیم و برای طرحهای عمرانی استانی نیز 104 درصد، طرحهای متفرقه 47 درصد پرداخت و برخی وزارتخانهها مانند راه و شهرسازی 114 درصد تخصیص اعتبار گرفتهاند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه تأکید کرد: برای راه آهن قزوین ـ رشت هم 134 درصد، برای مراغه-ارومیه که ظرف هفتهها و ماههای آینده افتتاح میشود 18درصد، برای میانه 22 درصد تخصیص داده شد که تمام اینها نتیجه مساعدت مجلس با دولت داشتهاند.
نوبخت اظهار کرد: بعد از آن که در ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی دو طرح برای سازمان برنامه و بودجه تعریف شد و مجلس نیز تکلیفی را به این سازمان برای واگذاری طرحهای عمرانی داشت که ما در یک اقدام ضمن بررسیها متوجه شدیم 6هزار و 49 پروژه نیمه تمام و 65 هزار و 478 پروژه استانی نیمه تمام در دست داریم لذا از مجوز صادر شده از سوی مجلس برای اتمام این طرحهای نیمه تمام اقدام کردیم.
وی افزود: استخراج 65 هزار طرح یا پروژه استانی و 6 هزار ملی داریم حال باید طی اقداماتی اینها را واگذار میکردیم، همه این طرحها از توجیه اقتصادی از منظر یک بخش خصوصی برخوردار است که یک پیمانکار حاضر باشد این راه روستایی را خریداری و در اختیار بگیرد لذا چنین چیزی برای 65 هزار پروژه استانی و 6 هزار ملی وجود نداشت.
نوبخت گفت: بر آن شدیم که از یک ساختار نوین که در کشورها به عنوان مشارکت عمومی و خصوصی مورد استفاده قرار میگیرد، استفاده کنیم، بر این اساس آموزشهای لازم ارائه کردیم و طی طراحی سایتی آنهایی را که از این تعداد پروژهها قابلیت واگذاری یا مشارکت با بخش خصوصی دارد را حساب کردیم و در این سایت قرار دادیم.
وی بیان داشت: دستگاهها راغب نیستند که نسبت به واگذاری و فروش طرحها اقدام کنند زیرا زمانی که مدیر یک طرح را واگذار میکند بعدها دستگاههای نظارتی مطالبی را بیان می کنند همان طور که اکنون پروندههایی برای مدیران گذشته تشکیل شده که باید پاسخگو باشند.
رئیس سازمان برنامه و بودجه اظهار کرد: ما باید در این واگذاریها با نهایت دقت سعی کنیم هیچ رانتی را به کسی ندهیم و این طرحها به طور شفاف واگذار شود لذا این سایت این کار را برای ما انجام داده و ما شروع به واگذاریها کردیم که خوشبختانه تا امروز توانستیم پروژهها را به سه گروه تقسیم کنیم.
نوبخت گفت: 157پروژه نیمه تمام ملی و 939 پروژه نیمه تمام استانی در بخش دولتی را به بخش غیر دولتی واگذار کردیم یا عقد قرارداد مشارکت عمومی خصوصی با آنها بستیم، پروژه جدید هم پروژههایی بود که ما هیچ پولی بابت آنها از دولت دریافت نکردیم.
سخنگوی دولت ادامه داد: 179 پروژه ملی و 75 پروژه استانی جدید را هم از طریق این قرارداد به بخش خصوصی دادیم و اقدام دیگر ما هم بعد از اتمام پروژهها، تعمیر و نگهداری آنهاست که یک هزینه سالانهای را طلب میکند.
وی گفت: در این مورد هم با واگذاری به بخش غیردولتی دو هزار و 781 پروژه را توانستیم به این ترتیب واگذار کنیم، کل واگذاریهای ما از نیمه سال 94 تا خرداد سال 96 بالغ بر 44 هزار و 131 پروژه را واگذار کردیم که سرمایه اولیه آن در بخش خصوصی 45 هزار و 400 میلیارد تومان بود که صرفه جوییهای سالانه در دولت 4هزار و 400 میلیارد تومان بود و کل صرفه جوییها در دوران بهره برداری 69 هزار و 600 میلیارد تومان بوده است لذا بر این اساس توانستیم 6 درصد طرحهای جدید و 27 درصد از طرحهای نیمه تمام و 67 درصد از پروژههای با سابقه دریافت از بودجه عمومی را توانستیم واگذار کنیم.
نوبخت اظهار کرد: حق نمایندگان است که بدانند مبالغی که از شهریور سال ۹۲ تا شهریور سال ۹۶ به دولت اختصاص داده شده، به چه طرحهایی اختصاص یافته است تا مشخص شود دقیقاً بودجه عمرانی چقدر رشد داشته و بودجه عمرانی چه مقدار رشد داشته است.
وی تأکید کرد: بودجهریزی سال ۹۷، بودجهریزی متفاوت از سنوات گذشته است که در سازمان برنامه و بودجه آغاز شده و قبل از پانزدهم آذرماه امسال لایحه بودجه سال ۹۷ روی میز نمایندگان قرار خواهد گرفت و شما با روش متفاوت بودجهریزی آشنا خواهید شد.
سخنگوی دولت ادامه داد: اجرای برنامه ششم باید در بودجه سال ۹۷ انعکاس یابد.
وی از لاریجانی و هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی قدردانی کرد که با آگاهی از حساسیت این شیوه بودجهریزی به دولت کمک کردند و گفت: از مجلس میخواهیم برای این جراحی بزرگ بودجهای به ما کمک کند.
نوبخت همچنین اعلام کرد که یکشنبه دو هفته آینده برای ارائه گزارشی از بودجهریزی سال ۹۷ در مجلس حضور خواهد یافت.
سخنگوی دولت اظهار کرد: ما برای واگذاریها از ظرفیتهای متنوع قانونی که شما نمایندگان در اختیار دولت قرار دادهاید، استفاده کردیم، البته هنوز برای بخشی از این مجوزها باید از مجلس کمک بگیریم؛ بر پایه این گزارش، مواردی که تقاضا داریم آنها را در قالب بودجه ۹۷ و یا قوانین دائمی به تصویب برسانید را اعلام خواهیم کرد.
وی با ابراز تأسف از افزایش بودجههای جاری گفت: دولت بودجه ۳۱۹ هزار میلیارد تومانی با نفت ۵۵ میلیارد دلاری تقدیم مجلس کردیم؛ مجلس هزینههای جاری و عمرانی را تا ۳۴۶ هزار میلیارد تومان افزایش داد. هر مقدار بودجه جاری را افزایش دهیم که بخشی از آنها اجتنابناپذیر است، برای پرداخت اعتبارات عمرانی کم میآوریم.
نوبخت ادامه داد: برای حل مشکل پروژههای عمرانی دو راه داریم؛ یا باید پروژههای عمرانی را واگذار کنیم که واگذاری ۴۱۳۱ پروژه عمرانی نمادی از آن بوده است و یا همین مبلغ محدود را به پروژهها اختصاص دهیم؛ سال گذشته ۴۲ هزار میلیارد تومان از ۵۸ هزار میلیارد تومان بودجه طرحهای عمرانی را پرداخت کردیم.
سخنگوی دولت بیان داشت: بخشی از این طرحها فروش رفت که پول آن به خزانه واریز شد و بخشی از طرحها از طریق مشارکت عمومی و خصوصی اجرا شد.
وی تأکید کرد: تا الان حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان بودجه به طرحهای عمرانی تخصیص دادهایم که از این میان ۶۸۰۰ میلیارد تومان به صورت نقدی، ۴۲۰۰ میلیارد تومان به صورت نقدی چند ماهه و ۱۸ هزار و ۶۵۰ میلیارد تومان اوراق مالی استفاده کردیم.
نوبخت خاطرنشان کرد: غیر از ۴۱۳۱ پروژه ملی و استانی که واگذار شده است، ۱۴۱۸ طرح در دست واگذاری است. بر اساس روش جدید، مقرر شد ۲۵ درصد از اعتبارات پروژههای عمرانی را دولت، ۲۰ درصد را پیمانکار و بقیه را بانکها تأمین کنند./۸۵۶/۲۰۱/ح