۰۹ شهريور ۱۳۹۶ - ۱۱:۱۰
کد خبر: ۵۲۱۸۹۹
ترامپ به دنبال راه خروج از برجام؛

خروج نومحافظه كارانه از توافق هسته‌اي

همان گونه که از ابتدا قابل پيش بيني بود، نومحافظه کاراني مانند جان بولتون در دوران رياست جمهوري ترامپ بار ديگر قدرت مانور زيادي در حوزه سياسي و امنيتي اين کشور پيدا کرده اند. طي روزهاي اخير، شاهد ارائه طرح چهار بندي جان بولتون براي خروج از توافق هسته اي بوده ايم.
نومحافظه کاری
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روزنامه رسالت، همان گونه که از ابتدا قابل پيش بيني بود، نومحافظه کاراني مانند جان بولتون سفير سابق ايالات متحده آمريکا در سازمان ملل متحد، در دوران رياست جمهوري ترامپ بار ديگر قدرت مانور زيادي در حوزه سياسي و امنيتي اين کشور پيدا کرده اند. طي روزهاي اخير، شاهد ارائه طرح چهار بندي جان بولتون براي خروج از توافق هسته اي بوده ايم.
 
جان بولتون، سفير اسبق آمريکا در سازمان ملل طرحي که مي‌گويد براي مشخص کردن نحوه خروج آمريکا از برجام تهيه کرده و قصد داشته آن را به رئيس‌جمهور کشورش ارائه دهد را منتشر کرده است.«بولتون» در مقدمه اي که براي اين طرح نوشته با لحني گلايه‌آميز از دولت «دونالد ترامپ»، رئيس جمهور آمريکا براي تأييد پايبندي ايران به برجام در دو گزارش به کنگره انتقاد کرده است.او همچنين اخراج برخي از مشاوران ارشد ترامپ از کاخ سفيد در روزهاي گذشته را با موضوع سياست رئيس‌جمهور در قبال برجام مرتبط دانسته و نوشته که با مشاوران باقي‌مانده احتمالاً رساندن طرح به دست ترامپ غيرممکن خواهد بود.
 
بولتون نوشته است: «من اين شبه‌مقاله درباره ايران را براي استفاده عمومي در اختيار قرار مي‌دهم، چرا که با تغييرات کارکنان کاخ سفيد،ارائه آن به تيم ترامپ غيرممکن خواهد بود. اگرچه ترامپ زماني آنقدر لطف داشت که به من مي‌گفت: `هر موقع خواستي بيا اينجا و من را ببين`، اما فکر کنم آن روزها تمام شده‌اند.»وي سپس به طرح خود که به ترسيم نقشه‌راه خروج آمريکا پرداخته را منتشر کرده است. بولتون، پيشنهاد کرده که دولت آمريکا به طور مرتب خطرات ناشي از برجام را براي متحدان اين کشور به ويژه اسرائيل توضيح دهد.
 
بولتون نوشته است: «واژه‌پردازيهاي مبهم و غيرشفاف برجام، سنگيني آشکار وزنه آن به سمت ايران، تخلفات عمده ايران و رفتارهاي غيرقبول ايران در عرصه بين‌المللي، به نحو آشکار و متقاعدکننده نشان مي‌دهند که برجام در راستاي منافع امنيت ملي آمريکا نيست.»
 
او مي‌افزايد: «ما مي‌توانيم با ارائه اطلاعات جديد و از طبقه‌بندي خارج شده درباره رفتارهاي غيرقابل ايران در سراسر جهان، دلايل مربوط به لغو اين توافق را برجسته‌تر کنيم.»سفير پيشين آمريکا در سازمان ملل، به علاوه خواستار راه‌‌اندازي کمپيني هماهنگ براي باطل کردن توافق هسته‌اي شده است. او، رايزني‌هاي بي‌سر و صدا با بازيگران اصلي نظير «انگليس، فرانسه آلمان، اسرائيل و عربستان سعودي» را اولين محور چنين کمپيني خوانده و نوشته است که واشنگتن بايد اين طرفها را از برنامه خود براي خروج از برجام مطلع کند.بولتون، ارائه اطلاعات محرمانه درباره مضر بودن برجام براي منافع آمريکا، رايزني‌هاي ديپلماتيک در منطقه و اقدامات ديپلماسي عمومي توسط کنگره را بخشهاي ديگر اين کمپين توصيف کرده و نوشته است: «ما بايد اقدام کرده و ديگران را هم به انجام مسئوليتهايشان ترغيب کنيم.»
 
از سوي ديگر، وزير امورخارجه کشورمان  با اشاره به طرح منتشر شده از سوي جان بولتون سياستمدار تندرو آمريکايي در فضاي مجازي عليه برجام نيز گفت: طرح بولتون که ظاهراً نتوانسته آن را مستقيماً براي کاخ سفيد ارسال کند، را خوانده‌ام؛ اين طرح حتماً يک شکست بزرگ براي آمريکا خواهد بود و باعث انزواي بيشتر آمريکا در صحنه بين‌المللي خواهد شد.
 
وي ادامه داد: بولتون اولين بار نيست که در اين صحنه حضور دارد؛ بار قبل هم سياست بولتون در ابتداي دهه 80 شمسي دنبال شد و  نتيجه آن را آمريکاييها ديدند. اگر سياست وي موفق بود آمريکا نيازي پيدا نمي‌کرد که 10 سال بعد از پيگيري آن به پاي ميز مذاکره بيايد و با ايران به تفاهم برسد.محمد جواد ظريف با بيان اينکه بولتون سياست نفي غني سازي ايران را براي 10 سال پايه گذاري و پيگيري کرد و نتيجه اين شد که آمريکا بعد از 10 سال نفي غني سازي در ايران توانسته بود تعداد سانتريفيوژ‌هاي ايران را از 200 عدد به 20 هزار عدد برساند، اظهار داشت: يعني دستاورد طرح بولتون 19800 سانتريفيوژ بود و اين بود که آمريکايي‌ها پاي ميز مذاکره آمدند؛ بعد از اينکه مردم در انتخابات سال 92 نشان دادند که فشار و تحريم بر اراده سياسي مردم ما تاثيري نگذاشته است.ظريف افزود: مردم آمريکا هم از شکست اينگونه سياستها که توسط بولتون و افرادي مثل وي دنبال مي‌شود به خوبي اطلاع دارند و براي همين است که گوش شنواي زيادي براي اين پيشنهادها در آمريکا هم وجود ندارد. حتماً جامعه بين‌المللي هم به آمريکاييها نشان داده که پيگيري اين سياستها فقط به انزواي ايالات متحده مي‌انجامد و نتيجه خوبي براي آنها نخواهد داشت./۱۳۲۵//۱۰۲/خ
ارسال نظرات