۲۴ خرداد ۱۳۹۶ - ۱۵:۲۳
کد خبر: ۵۰۵۱۵۸
روزنامه بریتانیایی «میرور»:

راه مبارزه با تروریسم مقابله با ایدئولوژی وهابیت است

روزنامه بریتانیایی در گزارشی به بررسی فرقه وهابیت و خطرهای ناشی از اعتقادات این فرقه پرداخت.
وهابیت و داعش

به گزارش خبرگزاری رسا، روزنامه بریتانیایی «میرور» در مطلبی با طرح پرسش‌هایی در مورد وهابیت از جمله "آیا باورهای موجود در فرقه وهابیت ارتباطی با حوادث تروریستی اخیر در کشورهای مختلف دنیا دارد؟ آیا می‌توان این ادعا را مطرح کرد که این باورها باعث تحریک نیروهای افراطی به انجام اقدامات وحشیانه و خشونت‌آمیز در کشورهای مختلف شده است؟" در گزارشی نوشت: این‌ها سؤال‌هایی است که در ماه‌های اخیر در ذهن‌ بسیاری از غربی‌ها ایجاد شده و البته پاسخ دادن به آن شاید چندان هم مشکل نباشد.

وهابیت مجموعه باورهایی است که اگرچه ریشه آن به اواسط قرن هجدهم میلادی بازمی‌گردد، اما تقویت آن هم‌زمان با آغاز حکومت آل‌ سعود در عربستان شروع شد و به مرور زمان باورهای آن در میان گروه‌های افراطی به اصلاح اسلام‌گرا گسترش یافت؛ باورهایی که البته کاملا واضح است که با آموزه‌های حقیقی اسلام فاصله بسیار زیادی دارد.

این مسأله به یک باور عمومی تبدیل شده و البته وجود برخی شواهد نیز آن را اثبات می‌کند که عربستان یکی از حامیان مالی ایدئولوژی نفرت‌گرایی و افراطی‌گری در دنیا است، به ویژه در زمینه حمایت مالی و معنوی از باورها و اقدامات گروه داعش.

این مسأله‌ای است که حتی مسلمانان کشورهای اروپایی نیز به آن اذعان دارند. یوسف یکی از این مسلمانان است که در بردفورد انگلیس زندگی می‌کند. وی وهابیت و آموزه‌های آن را که مبتنی بر ایجاد نفرت و افراطی‌گری است، عامل اصلی حملات تروریستی می‌داند.

جالب است بدانیم، بسیاری از اعضای داعش نیز در اعترافات خود به حمایت‌های دریافتی از ریاض تأکید و اذعان کرده‌اند.

باورهای موجود در فرقه وهابیت بسیار عجیب است. پیروان آن خود را برحق و دیگران را غیر مسلمان می‌دانند. آن‌ها هیچ حقی برای زنان قائل نیستند، حتی در مواردی بسیار ساده و پیش‌ پا افتاده مانند باز کردن یک حساب بانکی بدون اجازه مردان خویشاوند. عبدالعزیز بن باز، مفتی اعظم عربستان که رهبر وهابیت محسوب می‌شود با بیان ادعای عجیبی که قرن‌ها پیش غلط بودن آن مشخص شده، جامعه علمی دنیا را سال‌ها به عقب برده است. وی ادعا کرده زمین مسطح و مرکز دنیا است و زنانی که همراه مردان درس می‌خوانند، مانند فاحشه‌ها هستند.

نکته جالب دیگر در زمینه این فرقه این است که با آن‌ که اسلام حقیقی کشتن مسلمان به دست مسلمان دیگر را جایز نمی‌داند، اما وهابیان اجازه این کار را به پیروان خود داده‌اند، درست همانند آنچه که در میان اعضای داعش وجود دارد.

بعد خطرناک ماجرا اینجاست که وهابیت در بسیاری از کشورهای خاورمیانه و اطراف آن وجود دارد و در کشورهایی مثل پاکستان به مردم آموزش داده می‌شود؛ مسأله‌ای که موجب گسترش افراطی‌گری در این کشورها و سایر نقاط دنیا شده است.

حتی کشورهای اروپایی مانند انگلیس نیز از این مسأله در امان نیستند و نفوذ افرادی که به گسترش افکار و باورهای وهابیت در انگلیس می‌پردازند به حدی قابل توجه است که باعث انتقادات و نگرانی‌های دانشگاهیان در این کشور شده است.

اما متأسفانه اروپایی‌ها و به‌ویژه انگلیسی‌ها فقط زمانی اهمیت بررسی عقاید وهابیت را درک کردند که کشورهایشان هدف حملات تروریستی قرار گرفته، حملات مرگباری که باعث شده اروپایی‌ها به فکر بررسی حمایت مالی عربستان از ایدئولوژی خطرناکی بیفتند که در سراسر جهان عرب و دیگر نقاط دنیا گسترش یافته و به بروز حملات تروریستی شدیدی منجر شده است.

در واقع می‌توان این ادعا را مطرح کرد که تا زمانی که این حملات رخ نداده بود، آمریکا و کشورهای اروپایی درباره مبارزه با تروریسم چندان جدی نبودند و به این مسأله به طور جدی اذعان نمی‌کردند که باورهای تروریست‌ها ریشه در اعتقادات قرون وسطایی عربستانی‌ها دارد. مسأله‌ای که امروز در اروپا نیز جدی گرفته شده و به آن پرداخته می‌شود.

تنها چند روز پیش از حملات تروریستی لندن گزارشی منتشر شد مبنی بر تلاش دولت انگلیس برای انجام تحقیقاتی در رابطه با نقش حمایت‌های مالی عربستان از تروریسم در گسترش آن در جهان. تلاشی که تاریخ آن به سال ۲۰۱۵ بازمی‌گشت، اما جالب است که بدانیم دیوید کامرون، نخست‌وزیر وقت انگلیس روند این تحقیقات را متوقف کرد، آن هم به دلیل امضای قرارداد فروش سلاح به عربستان به ارزش ۳,۵ میلیارد یورو، گزارشی که یک رسوایی برای انگلیس به حساب می‌آید.

در واقع عربستان سال‌هاست از این نوع روابط اقتصادی، سیاسی و نظامی با کشورهای غربی از جمله انگلیس سود می‌برد و به مشتری ثابت سلاح‌های این کشورها تبدیل شده است. البته ریاض سرمایه‌گذاری‌های گسترده‌ای نیز در کشورهای غربی انجام داده که این سرمایه‌گذاری‌ها هم به مانعی در برابر کشورهای غربی برای اتخاذ سیاست صحیح علیه ریاض تبدیل شده است.

نمونه بارز این مسأله را می‌توان در عدم انتشار گزارش کنگره آمریکا درباره نقش عربستان در حملات ۱۱ سپتامبر در دوران ریاست‌جمهوری باراک اوباما به عینه مشاهده کرد.

اما نگران‌کننده‌ترین مسأله در میان مقامات غربی در این زمینه، گسترش تلاش‌های عربستان برای ساخت مراکز مذهبی مورد نظر خود در این کشورها است. مسأله‌ای که زیگمار گابریل، معاون صدر اعظم آلمان در سال ۲۰۱۵ به آن اذعان و عربستان را به سرمایه‌گذاری برای ساخت مراکز مذهبی در اروپا به منظور ترویج باورهای افراط‌گرایانه در این قاره متهم کرد.

مقامات کشورهای غربی باید این مسأله را کاملاً درک کنند که نمی‌توان از یک سو انتظار موفقیت در زمینه غلبه بر تروریسم و محافظت از شهروندان خود را داشته باشند و از سوی دیگر از تلاش برای نابودی ریشه‌های تروریسم غافل شوند. اشتباه است اگر گمان کنیم سر مار خطرناکی به نام وهابیت، سلفی‌گری و افراط‌گرایی در جایی غیر از ریاض قرار دارد.

این روزها همه کارشناسان مسائل سیاسی و مقامات غربی ابراز امیدواری می‌کنند که عربستان به سوی پیشرفت گام بردارد، مسأله‌ای که البته به نظر می‌رسد در ظاهر و با در نظر گرفتن سرمایه‌گذاری‌های عظیم شرکت‌های عمده خارجی در عملیات زیربنایی عربستان در حال تحقق است، اما هیچ یک از این مقامات و کارشناسان مسأله وهابیت و افراطی‌گری در عربستان را به چالش نکشیده‌اند.

شاید اکنون زمان بسیار خوبی برای این کار باشد، مقامات غرب باید این نکته را بپذیرند که تشخیص ریشه گسترش تروریسم در جهان بسیار آسان و راه مبارزه با تروریسم مقابله با ایدئولوژی وهابیت است.

مقامات عربستان باید وادار شوند از فعالیت‌های خود در زمینه گسترش تفکرات وهابی‌گری دست بردارند، نه فقط به خاطر کشورهای غربی، بلکه به خاطر بقای خود، به خاطر اسلام و به خاطر صلح جهانی.

این وظیفه مشترک مسلمانان و غربی‌ها است که سعودی‌ها را راضی و یا وادار به تغییر در باورها و سیاست‌های خود کنند./۸۴۷/ب102/ف

منبع: ایکنا

ارسال نظرات