استغفار، محو کننده گناهان است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، آیت الله سید جعفر سیدان استاد درس خارج حوزه علمیه خراسان عصر چهارشنبه در سلسله جلسات درس اخلاق که در محل بیت این عالم دینی برگزار شد، گفت: آیات و روایات ائمه معصومین بیانگر ترک معصیت و گناه است.
وی با اشاره به اینکه اگر انسان گرفتار معصیت شود درخت ایمان و دین او به ثمر نرسیده است به حدیثی از حضرت محمد(ص) در بحار ج 71: «إِنَّ مَثَلَ هَذَا الدِّينِ كَمَثَلِ شَجَرَةٍ ثَابِتَةٍ» «الْإِيمَانُ أَصْلُهَا» «وَ الصَّلَاةُ عُرُوقُهَا وَ الزَّكَاةُ مَاؤُهَا وَ الصَّوْمُ سَعَفُهَا وَ حُسْنُ الْخُلُقِ وَرَقُهَا وَ الْكَفُّ عَنِ الْمَحَارِمِ ثَمَرُهَا فَلَا تَكْمُلُ شَجَرَةٌ إِلَّا بِالثَّمَرِ» اشاره کرد و افزود: حضرت محمد (ص) در این حدیث دین را به درختی تعبیر کرده اند که همانند درختی پابرجا و ثابت است و ریشه و اساسش ایمان است.
آیت الله سیدان در ادامه با بیان اینکه نماز رگ های درخت دین، زکات آب درخت دین، روزه شاخه های درخت دین، اخلاق نیک برگ های درخت دین و خویشتن داری از معصیت میوه درخت دین است، گفت: اگر انسان ترک معصیت نکند به نتیجه و ثمر مطلوب نرسیده است.
وی با بیان اینکه نتیجه حدیث ذکر شده این است که انسان باید از معصیت و گناه به صورت جدی پرهیز کند، به حدیثی از معصوم اشاره کرد و ابراز داشت: اصرار بر گناه و معصیت و عدم توبه و استغفار، سبب قبول نشدن اعمال خیر انسان است.
استاد درس خارج حوزه علمیه خراسان با تأکید بر اینکه نباید نسبت به معاصی و گناهان بی تفاوت بود، به اهمیت و ارزش استغفار در بیان حضرت علی(ع) اشاره کرد و افزود: این امام بزرگوار می فرمایند: در شگفتم از كسي كه نااميد گشته است و حال آنكه راهي براي نجات خويش دارد که راه درمان توبه و استغفار است.
وی با بیان اینکه استغفار جدی نابودکننده، محو کننده و از بین برنده گناهان است، به حدیث حضرت امام رضا(ع) «من استغفر اللّه بلسانه و لم یندم قلبه فقد استهزأ بنفسه» اشاره کرد و اظهار داشت: کسى که به زبان استغفار کند و با قلبش پشیمان نشود، خود را مسخره کرده است.
استغفار جدی سبب پاکیزگی انسان است
آیت الله سیدان در ادامه با تأکید بر اینکه استغفار جدی سبب پاکیزگی انسان است، به حدیثی از معصوم(ع) «ان الله عزوجل اعطی التائبین ثلاث خصال، لواعطی خصلة منها جمیع اهل السماوات و الارض لنجوا بها» اشاره کرد و افزود: خداوند متعال به کسانی که استغفار جدی می کنند سه خصلت نصیب آنها می کند که هر کدام نصیب هر کس شود نجات پیدا می کند.
وی با توجه به آیه «ان الله یحب التوابین و یحب المتطهرین فمن احبه الله لم یعذبه» دوست داشتن خداوند توبه کاران و پاکیزگان را، دعای فرشتگان در حق توبه کنندگان در محضر خداوند متعال، عفو گناهان و تبدیل سیئات به حسنات را سه خصلتی مهم در جهت استغفار جدی دانست و گفت: تعبیر حدیث این است که هر یک از اینها به اهل زمین و آسمان داده شود نجات پیدا می کنند.
استغفار، برطرف کننده بوی بد گناه و معصیت است
استاد درس خارج حوزه علمیه خراسان در پایان با بیان اینکه استغفار، برطرف کننده بوی بد گناه و معصیت است، به حدیثی از امیرمؤمنان حضرت علی(ع) اشاره کرد که می فرمایند: با استغفار، خود را معطر کنید تا بوی بد گناه شما را رسوا نکند زیرا انسان گناهکار، بدبو است./859/۲۰۲/ب2