استغفار سنتی مهم در دین مبین اسلام است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، آیت الله سید جعفر سیدان استاد درس خارج حوزه علمیه خراسان عصر یکشنبه در سلسله جلسات درس اخلاق که در محل بیت این عالم دینی برگزار شد، به ادامه مبحث دعای استغفار حضرت علی(ع) اشاره کرد و افزود: استغفار سنتی مهم در دین مبین اسلام است.
وی در ادامه به حدیث امام حسن مجتبی (ع) «لا تُجاهِدِ الطَّلَبَ جِهادَ الغالِبِ وَ لا تَتَّکل عَلَى القَدَرِ إِتَّکالَ المُستَسلَمِ» در مورد رزق و روزی اشاره کرد و گفت: این حدیث در حکم معجزه و بسیار فوق العاده است که این امام در این حدیث از استغفار به سنت تعبیر کرده اند.
آیت الله سیدان ادامه داد: در استغفار حضرت علی(ع) انواع مختلف معصیت های ظریف، دقیق، لطیف و عجیب بیان شده است.
وی در ادامه با اشاره به حدیثی از حضرت محمد مصطفی(ص) «انّ المؤمن لیری ذنبه کانّه تحت صخرة یخاف ان تقع علیه و انّ الکافر لیری ذنبه کانّه ذباب مرّ علی انفه» به اهمیت و ارزش استغفار تأکید کرد و افزود: انسان مؤمن اگر گناهی را مرتکب شود آن گناه همیشه جلوی چشمش را می گیرد و ناراحت است.
استاد درس خارج حوزه علمیه خراسان تصریح کرد: کافری که گناه می کند مثل مگسی است که از کنارش رد شده است، کسی است که از انجام گناه وحشتی و بیم و ترسی ندارد و آن را کوچک می شمارد.
وی با بیان اینکه گناه کردن امری زشت و ناپسند در اسلام است و راه از بین بردن آن استغفار است، به توصیه و سفارشات پیامبر گرامی اسلام(ص) به ابوذر نسبت به گناه اشاره کرد و افزود: خداوند متعال به هر بنده ای اراده خیر و سعادت داشته باشد گناهان را نصب العینش ساخته و نافرمانی و گناه را در نظر او سنگین و دشوار می سازد و هر گاه بنده ای در اثر اعمال بد خود اراده بدی و بدبختی نموده باشد گناهان او را از خاطرش فراموش می سازد.
آیت الله سیدان با اشاره به اینکه پیامبر گرامی اسلام به اباذر فرمودند: نگاه نکن به اینکه گناهت کوچک است بلکه ببین با چه مخالفت کرده ای، گفت: کسی که گناه می کند استحقاق خلود در نار و آتش جهنم را دارد و دلیل این استحقاقیت به خاطر مخالفت با خداوند متعال است.
وی با تأکید بر اینکه استغفار گناه را پاک می کند و این نکته از ائمه معصومین علیهم السلام نیز تأکید شده است، به روایتی از پیامبر گرامی اسلام (ص) اشاره کرد و افزود: این بزرگوار می فرمایند: « أَلا أُنَبِّـؤُکُمْ بِـدآئِکُـمْ مِنْ دَوآئِکُـمْ؟ دَآؤُکُـمُ الذُّنُـوبُ، وَ دَوآؤُکُـمُ الاستغفار» درد شما گناهان، و دوا و درمانتان استغفار است.
آیت الله سیدان ادامه داد: از امام صادق(ع) نقل شده که می فرمایند: شیعیان از معصیت خداوند برحذر باشند زیرا همه گرفتاری های انسان پیامد گناهانی است که از او صادر شده و عاقبت آثارش به صورت بلایی به خود انسان برمی گردد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع حق الناس در دین مبین اسلام اشاره کرد و افزود: حق الناس مسأله ای ساده نیست و نباید به سادگی از کنار آن گذشت، وظیفه مردم این است که در کسب و کار حق دیگران را رعایت کنند.
استاد درس خارج حوزه علمیه خراسان در پایان با بیان اینکه انسان باید از گناه فاصله بگیرد و دوای آن استغفار جدی است، گفت: استغفار باید با ندامت و پشیمانی دل همراه باشد./859/۲۰۲/ب2