اصلاح نیت از راه های رسیدن به توفیق الهی است
به گزارش خبرنگار خبرگذاری رسا در مشهد، چهارمین جلسه از سلسله جلسات مهارت های تبلیغی در قرآن با حضور حجت الاسلام والمسلمین محسن قرائتی به همت معاونت تبلیغ حوزه علمیه خراسان عصر امروز در مدرسه علمیه نواب برگزار شد.
حجت الاسلام قرائتی با اشاره به آیه «و ان خفتم شقاق بینهما فابعثوا حکما من اهله و حکما من اهلها ان یریدا اصلاحا یوفق الله بینهما ان الله کان علیما خبیرا» (35 نساء) به بررسی آیین همسرداری و سبک مدیریت اختلافات بین زوجین پیرامون این آیه پرداخت و گفت: ما سه نوع «اگر» در ادبیات عرب داریم اولی «اگری» است که حتمی است مانند «اذا» دوم منتفی است مانند «لو» و سومی بینابین است مانند «ان»، و استفاده از «ان» در ابتدای آیه یعنی در هر خانواده ای ممکن است اختلاف وجود داشته باشد و نباید از اختلافات و حوادث خانوادگی ترسید چون بسیاری از این اختلافات طبیعی است.
زن و شوهر یکی هستند و باید امری واحد باشند
وی ادامه داد: «خفتم» در این آیه به این معناست که در حالت نگرانی نیز باید دست به کار شد قبل از اینکه حتی این اختلافات بالا بگیرد و اتفاقی بیفتد، همچنین «شقاق» از مایه «شق» به این معناست که چیز واحدی به دو قسمت تقسیم شود مانند «شق القمر» شق عصا و معنایش این می شود که زن و شوهر یکی هستند و باید امری واحد باشند و اختلاف این دو مانند شق امری واحد است و در ادامه «بینهما» می خواهد بگوید که نگذارید فتنه و اختلاف گسترش پیدا کند.
رییس ستاد اقامه نماز کشور در تفسیر ادامه آیه گفت: «فابعثوا» در ادامه «فاء» ش به معنای تسریع در عمل است و «بعث» به معنای ایجاد انگیزه است از این جهت که برای کسانی که انگیزه انجام این کار را ندارند، ایجاد انگیزه کنید و در ادامه «حکم» کسی است که خصوصیات لازم را برای داوری بین زوجین داشته باشد.
وی تصریح کرد: اینکه در ادامه می فرماید «ان یریدا» به این معنی است که باید برای رفع شقاق بین زن و شوهر اراده قوی داشته باشند و تمام تلاش خود را به کار ببندند و نسبت به حل آن بی تفاوت نباشند، «یریدا اصلاحا» از این جهت است که بی طرف باشند و خواسته و نیت شان اصلاح باشد و خدا در نگاه هر دو داور در نظر گرفته شده باشد و برای خدا و اصلاح امو ر وارد داوری شوند.
اگر نیت خدا باشد حرف دیگران تأثیری ندارد
مفسر قرآن کریم با بیان اینکه برخی می گویند که ما باید چه کنیم که خدا به ما توفق بدهد، خاطرنشان کرد: انسان برای رسیدن به توفیق از جانب خدا طبق این آیه باید نیت خود را اصلاح کند و اگر نیت هر کس اصلاح باشد خداوند او را موفق می دارد.
وی در بخش پایانی سخنان خود به وصیت شهید دکتر بهشتی به خود در سن 20 سالگی اشاره کرد و گفت: من در آن دوره از قم به کاشان برای کار تبلیغی و فرهنگی می رفتم که ایشان به من گفت: از قم که برای تبلیغ به کاشان می روی فکر کن و ببین برای خدا می روی یا نه و اگر نه نیت خود را اصلاح کن، اگر نیتت خدا باشد حرف دیگران تأثیری ندارد./202/863/ب1