حکم فقهی و قانونی تظاهر به روزه خواری در ملأ عام
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین حسین وحید پور، سخنران حرم حضرت معصومه(س)، ظهر امروز در شبستان امام خمینی(ره) در جمع زائران و مجاوران آستان بانوی کرامت با بیان اینکه یکی از واجبات مهم و عبادات بزرگ روزه و روزه داری است، گفت: اگرچه در روایات داریم که نماز عمود دین است و بسیار بر آن تأکید شده است؛ اما روزه در بعضی از جهات از نماز مهم تر است.
وی افزود: روزه در بعضی از موارد نیاز به جبران دارد که در اصطلاح به آن فدیه گفته می شود، یعنی ممکن است کسی عذر داشته باشد و نتواند روزه بگیرد که در اینجا اضافه بر قضا باید فدیه نیز بپردازد یعنی علاوه بر روزه قضا باید 750 گرم طعام به فقیر بدهد مانند بانوان باردار و شیرده که عذر داشته و نمی توانند روزه بگیرند.
سخنران حرم حضرت معصومه(س) تصریح کرد: نماز در بعضی از افراد مانند بانوانی که در دوران قاعده ماهانه به سر می برند قضا ندارد؛ اما روزه برای این گروه نیز قضا دارد و باید قضای آن را به جا آورند.
حجت الاسلام والمسلمین وحید پور ادامه داد: در بعضی از موارد برای کسی که روزه را نمی گیرد جریمه سنگین وضع می شود که به آن کفاره می گویند، یعنی اگر فردی یک روزه از روی عمد روزه خود را بخورد باید 60 فقیر را سیر کند یا 60 روز را روزه بگیرد که سی و یک روز آن پی در پی باشد؛ اما در مورد نماز به این شکل نیست و اگر چه کسی ممکن است تارک صلاه باشد ولی کفاره ندارد.
وی چهارمین تفاوت میان روزه و نماز که نشان دهنده اهمیت بسیار زیاد روزه است، را جرم بودن روزه خواری عنوان کرد، گفت: اگر کسی تظاهر به روزه خواری کند چه معذور باشد و چه نباشد حق حرمت شکنی رمضان ندارد و باید حرمت ماه رمضان حفظ شود؛ بنابراین چه کسی که روزه خوار عمدی است و چه کسی که عذر دارد باید در پنهان روزه خواری کند.
سخنران حرم حضرت معصومه(س) ادامه داد: اگر کسی در ملاعام اقدام به روزه خواری یا تظاهر به روزه خواری کرد باید 25 ضربه شلاق را تحمل کند و از نظر قانونی در حال حاضر روزه خواری علنی در کشور ما جرم محسوب می شود و نیروی انتظامی هم مجری این قانون است و موظف است اگر کسی حرمت شکنی کرد او را دستگیر کرده و به دادگاه صالحه معرفی کند بنابراین اگر کسی عذری دارد باید روزه خود را در پنهانی بخورد و همچنین در جاهایی که مواد غذایی عرضه می شود، باید حرمت ماه مبارک رمضان حفظ شود./837/پ۲۰۲/ی