۲۴ فروردين ۱۳۹۶ - ۲۳:۴۰
کد خبر: ۴۹۱۱۷۱

نقد و بررسی مسأله «رنج» در نظریه معنویت و عقلانیت

نظریه عقلانیت و معنویت، در توجیه رنج‌های مورد هدف اشکال‌های جدی دارد؛ همچنین اینکه این نظریه چگونه و از چه راهی می‌تواند این هدف را برآورده سازد، نا‌مشخص رها شده است.
 نظریه معنویت و عقلانیت

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، چکیده مقاله «نقد و بررسی مسأله «رنج» در نظریه «معنویت و عقلانیت» در هشتاد و سومین شماره فصلنامه نقد و نظر بدین شرح است.

نظریه پیوند میان عقلانیت و معنویت  با هدف کاهش رنج و آلام بشری ارائه شده است با این اعتقاد که دین سنتی دیگر توان برآوردن این هدف را ندارد و معنویت در عصر جدید، جانشین دین می‌شود؛ چون با عقلانیت همراه است و تنها معنویت عقلانی می‌تواند از رنج انسان‌ها بکاهد، ولی به‌ نظر می‌رسد نظریه عقلانیت و معنویت در برآوردن این هدف با اشکال‌های متعددی مواجه است.

در این نظریه، ماهیت «رنج» به‌خوبی تبیین نمی‌شود و ناتمام است؛ همچنین نظریه‌پرداز برای کاهش آلام بشری، پنج مرحله و گام را ضروری دانسته است، اما نظریه معنویت نتوانسته به‌درستی آن گام‌ها را طی کند و جامعیتی نسبت به همه انواع رنج‌های بشری ندارد.

 این نظریه در معناداری و توجیه رنج‌های مورد هدف نیز اشکال‌های جدی دارد؛ همچنین اینکه این نظریه چگونه و از چه راهی می‌تواند این هدف را برآورده سازد، نا‌مشخص رها شده است و مهم‌تر اینکه مبنای ناواقع‌گرایانه این نظریه، قابلیت برآوردن هدف (کاهش آلام بشری) را نداشته، امکان آن را فراهم نمی‌کند.

علاقه‌مندان می توانند برای دریافت متن کامل مقاله اینجا را کلیک کنند.

کلیدواژه‌ها : رنج؛ آرامش؛ معنویت؛ دین؛ عقلانیت ابزاری؛ سکولاریسم/998/ت303/س

منبع: فصلنامه نقد و نظر، شماره 83؛ نقد و بررسی مسئله «رنج» در نظریه معنویت و عقلانیت، نوشته سیدمحمد اکبریان و محمد سوری.

ارسال نظرات