تمدن نوین اسلامی؛ مقدمه ظهور
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از مهر، در مراسم اختتامیه دومین هفته تمدن نوین اسلامی که صبح امروز در دانشگاه امام صادق (ع) برگزار شد، حجت الاسلام و المسلمین سعید مهدوی کنی ریاست دانشگاه امام صادق و حجت الاسلام و المسلمین سقای بی ریا، رئیس شورای علمی دومین هفته تمدن نوین اسلامی و مدرس موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی به سخنرانی پرداختند.
حجت الاسلام و المسلمین محمد ناصر سقای بی ریا گفت: این که می گوییم تمدن چیست، انسان ها، روش زندگی و آثار برجستگان جامعه در آن تأثیر دارد. این طور نیست که مثلاً چهار سال یک شورای شهری بیاید و اعمالی انجام دهد تا بگوییم تمدن ساز شده است. حتماً باید وسعتی در سرزمین مطرح باشد و قرن ها طول می کشد تا یک تمدن شکل بگیرد. نقش آثار ماندگار در هر تمدنی بسیار مهم است. مثلاً حافظ را ببینید که چه نقش برجسته ای درتمدن ما دارد و یا صدرالمتألهین که در تمدن اسلامی یک شاخص است یا علامه طباطبایی در عصر حاضر. مجموعه ای از هنرمندان، نویسندگان و متفکران که البته جهت یکسان داشته باشند می توانند یک تمدن را به وجود آورند.
وی افزود: اگر قرآن را بررسی کنیم که چه چیزی را شاخص تمدن می داند به کلمه اُمّت برمی خوریم که انسان ها در ابتدا یک امت بودند ولی در ادامه دچار اختلاف فکری و تقسیم شدند. خداوند می فرماید می توانستیم یک امت واحد قرار دهیم اما برای امتحان بشر اجازه دادیم اختلاف شکل بگیرد و اما در انتها امت واحد را شکل می دهیم: والعاقبه للمتقین. کلمه امت با توجه به ریشه لغوی به معنی قصد است. یعنی جمعی که قصد و هدف واحد دارند. این کلمه به سرزمین و جغرافیا کار ندارد بلکه به فکر کار دارد. تمام انبیای الهی که توحید را ترویج می کردند همه در یک امت جای می گیرند و در هر دوره ای پیامبران آن دوره عنصر بالفعل آن تمدن بوده اند.
رئیس شورای علمی دومین هفته تمدن نوین اسلامی ادامه داد: در قرون وسطی مسیر علم و ایمان جدا شد و یک شورش علیه کلیسا باعث شد دین مسیرش از قافله علم و تمدن جدا بشود. ما در حال حاضر وارث تمدن غرب هستیم که دنباله این مسیر است. سکولاریسم و عدم توجه به معنویات شاخص این تمدن است. اما در اسلام این گونه نیست. ما می بینیم که وقتی پیامبر اسلام در مدینه النبی یک شهر اسلامی و در واقع یک تمدن را پایه گذاری کرد، در این تمدن پیوند علم و دین یک شاخص جدی است. امروز مردم ما و مردم غرب به یک بن بست رسیده اند.
انواع وسایل تکنولوژیک برای زندگی رفاه آلود تولید شده اما عدم امنیت، ظلم و ... هنوز ادامه دارد. دوای این درد اسلام است که هم دعوت به علم می کند و هم دعوت به دین. قرآن می فرماید: و لاتهنوا و لاتحزنوا و انتم الاعلون ان کنتم مؤمنین. می گوید شما اعلی ترین هستید. نمی گوید در چه زمینه ای. یعنی در همه ابعاد شما می توانید عالی ترین باشید اگر ایمان داشته باشید.
حجت الاسلام سقای بی ر یا در پایان گفت: در دوران ما یک انقلاب دینی و یک نظام دینی برقرار شده است. در نتیجه ابزار تحقق تمدن نوین اسلامی را داریم. ما به اندازه خودمان می توانیم تأثیر گذار باشیم.
ما امروزه دایره نفوذ زیادی در دنیا و در کشورهای اسلامی داریم. از طرفی با توجه به بن بستی که دنیای غرب به آن رسیده فرصت زیادی داریم تا به سمت تمدن سازی نوین اسلامی حرکت کنیم. علی (ع) در نهج البلاغه می فرمایند: یک زمانی اسلام یک خانواده سه نفره بود، اما امروز گسترده زیادی برای اسلام می بینیم. فعالیت در جهت تحقق تمدن نوین اسلامی مقدمه چینی برای تحقق ظهور امام زمان (عج) است./1325//102/خ