چاپ دهم کتاب جریانشناسی ایران معاصر

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، پژوهشکده علوم اسلامی امام صادق علیه السلام با همکاری انتشارات زمزم هدایت، چاپ دهم کتاب «جریانشناسی سیاسی ایران معاصر» را منتشر کرد.
بیگمان، آرایش کنونی نیروهای سیاسی در ایران، جناح بندیها، صفبندیها و ائتلافها، ریشه در پیشینه جریانهای سیاسی دارد و حیات سیاسی یک کشور، سنت و گذشته مردم، وضعیت حال و آینده آنان مـتأثر از کارگردانی جریانهای سیاسی است. شناخت صحیح مسائل جامعه و تحلیل درست رخدادها نیز بدون شناخت ماهیت فکری و سیاسی این جریانها ناممکن است.
از این رو، نویسنده در این کتاب شش جریان اسلامی، سلطنت طلب، مارکسیستی، ملیگرای لیبرال، التقاطی و روشنفکری و مبانی فکری، تاریخچه، نهادها، احزاب و گروها و عملکرد هر جریان و همچنین عملکرد جریانهای انحرافی، کژیها و ناراستیها آنها را معرفی کرده است.
نویسنده در مقدمه این کتاب به ضرورت و اهمیت آگاهی نسل جوان از جریانهای سیاسی ایران پرداخته است؛ در بخشی از این مقده چنین میخوانیم:
«جریانهای سیاسی پدیدهای بسیار مهم و نقشآفرین در تاریخ و تحولات جوامع به شمار میآیند. مراد از جریان سیاسی، یک حرکت سیاسی پویا و زنده است که با برخورداری از ایدئولوژی مشخص و گرایشهای فکری درونی به مدد رهبران خود بر اقشار مختلف جامعه تأثیر میگذرد و جبهه، جناح، حزب، سازمان یا نهاد و گروه ویژه خود را بنیان مینهد و هدف نهایی جریانهای سیاسی کسب قدرت و استقرار نظام سیاسی مورد نظر است که آن را از طریق راهبردها و راهکارهای مختلف پی میگیرند.
کارکردهای یک جریان فکری ـ سیاسی را به اختصار در امور زیر میتوان بر شمرد: 1- شناسایی و معرفی رهبر، 2- کادر سازی، 3- بسیج مردم، 4- تشکیل دولت، 5- مشروعیت بخشی به دولت، 6- کارگردانی قدرت در جامعه، 7 ـ حمایت و پشتیبانی از دولت، 8ـ جهتدهی به افکار عموم و فرهنگسازی، 9- حمایت و پشتیبانی از احزاب، نهادها و تشکلهای وابسته به خود، 10- ائتلاف با برخی از جریانهای رقیب، 11 - از مشروعیتاندازی جریان رقیب و براندازی آن و 12- دفاع ز دولت، احزاب، نهادها و تشکلهای وابسته به خود هنگام بحرانهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و نظامی.
کارکردهای مذکور، نشانگر آن است که جریانها تا چه اندازه در سرنوشت یک ملت نقش آفریناند و سلامت و انحراف آنها در عاقبت کار افراد جامعه چقدر تعیین کننده است.
یادآور میشویم که از جمله توصیههای بزرگان دین، جریان شناسی است. در نگاه پیامبر اعظم صلی الله علیه و آله جریانشناسی ویژگی خردمندترین انسانهاست؛ بندهای که خدایش را شناخته از او اطاعت کند، نیز دشمنش را بشناسد، با او مبارزه کند.
چنین انسانی، زمانشناسی آماده است، غافلگیر نمیشود و شبهات بر او هجوم نمیکند. اما فرد ناآگاه دچار لغزش میشود. تردیدی نیست که حیات سیاسی یک کشور، سنت و گذشته سیاسی مردم، وضعیت حال و آینده آنان متأثر از کارگردانی این جریانهاست.
شناخت صحیح مسائل سیاسی هر جامعه و تحلیل درست از وقایع، بدون شناخت ماهیت جریانهای فکری ـ سیاسی ناممکن است. به ویژه اینکه میدانیم، جریانها از حیث وابستگی یکسان نیستند.
بدین روی، شناخت صحیح مسائل سیاسی جامعه، وامدار شناخت این جریانهاست. راه یافتن به اینکه هر جریان، از چه ماهیت فکری برخوردار است و نقاط و ضعف آن چیست، به ویژه برای نسلی که از تاریخ رویش، پویش و خیزیش جریانها اطلاع کافی ندارد؛ بسیار ضروری است.»
گفتنی است، پژوهشکده علوم اسلامی امام صادق علیه السلام با همکاری انتشارات زمزم هدایت، چاپ دهم کتاب «جریانشناسی سیاسی ایران معاصر» را در شمارگان 2000 نسخه و در 240 صفحه، به قیمت 9500 تومان منتشر کرده است./998/پ202/ش