۲۳ خرداد ۱۳۹۵ - ۰۰:۰۳
کد خبر: ۴۳۱۸۷۱
آیت الله مصباح یزدی:

تبعیت از هوای نفس انسان را به کفر می کشاند

آیت الله مصباح با بیان این که اگر هوای نفس رها شود کار انسان به فرعونیت می رسد، گفت: قرآن می فرماید انسان نباید دنبال برتری بر دیگران باشد، دنبال کمال بودن اشکال ندارد که این کمال در سایه بندگی خداوند است، هوای نفس نه تنها انسان را مبتلا به گناه و ظلم به دیگران می کند انسان را به کفر می کشاند.
 آيت الله مصباح يزدي

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت الله محمد تقی مصباح یزدی رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) شنبه شب در جلسه اخلاق ماه مبارک رمضان که در دفتر رهبر معظم انقلاب در قم برگزار شد، با بیان این که مهم ترین عامل انحراف و سقوط انسان هوا پرستی است، گفت: بخشی از آیات در مقام این است که انسان را از هوای نفس برحذر دارد چون سبب گمراهی می شود، هوای نفس نباید ملاک قضاوت و عمل باشد.

 

وی افزود: اتباع هوا این است که انسان دل بخواهی خود را ملاک قرار دهد حال حق یا باطل باشد، این ملاک کار باشد اضلال را در پی دارد، دامنه گمراهی وسیع بوده و می تواند در مقام اعتقاد، عمل فردی و عمل اجتماعی واقع شود.

 

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این که اتباع از هوای نفس انسان را از عدالت باز می دارد و او را به ظلم و ستم می کشاند، اظهار داشت: برخی آیات وجود دارد که افرادی را مورد اشاره قرار می دهد که علت انحراف آن ها اتباع از هوای نفس بوده است که نمونه آن داستان بلعم باعورا است.

 

وی ادامه داد: بلعم باعورا یکی از اصحاب حضرت موسی بود و مقام بالایی در بنی اسرائیل داشت، قرآن می فرماید «به او جایگاهی دادیم اما خودش نخواست، دلبستگی به زمین پیدا کرده و از هوای نفس پیروی کرد از این رو کار به جایی رسید که از مقام عالی تنزل کرد و همانند سگ شد».

 

آیت الله مصباح یزدی با بیان این که مشرکان از جهت شناخت به ظن اکتفا می کردند و از جهت انگیزه رفتار تابع هوای نفس بودند، ابراز داشت: اتباع از هوای نفس انسان را در مسیر نادرست قرار می دهد؛ اگر انسان می خواهد در مسیر درست باشد باید هوای نفس را کنترل کرده و تابع عقل و حق باشد.

 

وی عنوان کرد: ملاک باید این باشد که حق شناخته شود، اگر انسان تابع هوای نفس باشد به دنبال منافع خود می رود و به گونه ای عمل و قضاوت می کند که به نفع خود، بستگان و گروهش باشد؛ از دستورات اصلی انبیا این است که انسان باید خواسته های خود را کنترل کرده و نباید هرگونه که خواست عمل کند.

 

رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) خاطرنشان کرد: پیروی از انبیا از جهات گوناگون خلاف هوای نفس است، یکی از چیزهایی که موجب می شود انسان با انبیا مخالفت کند این است که یکی از خواسته های نفسانی این است که همرنگ جامعه شود به ویژه اگر افراد معروف و برجسته راهی بروند برای انسان سخت است  و اراده قوی می خواهد که راه دیگری که درست است را در پیش بگیرد.

 

وی اضافه کرد: در یک جامعه چیزی رسم است و همه خوششان می آید اگر کسی مخالف باشند می گویند امل و مرتجع است از این رو برای انسان سخت می شود، انسان همرنگ جماعت می شود که اذیت نشود؛ نماز مشرکان بی بند و باری و مشروب خواری بود یعنی به عنوان پرستش بت عیاشی می کردند؛ از این رو بود که بنی اسارئیل به موسی گفتند چنین خدایی برای ما درست کن نه خدایی که ما نمی بینیم.

 

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این که یکی از چیزهایی که باعث می شود که انسان در بت پرستی شرکت کند هوای نفس است، گفت: هوای نفس سبب می شود که دین انسان انحرافی شود و حتی انسان را به بت پرستی می کشاند.

 

وی افزود: حتی هوای نفس انسان را به جایی می رساند تا ادعای خدایی کند، از بچگی انسان به فکر این است که همیشه باید حرف خودش باشد، انسان تمایل دارد هر کاری که می خواهد انجام دهد اما دین می گوید این تمایل باید کنترل و سرکوب شود فرعون را همین تمایل فرعون کرد.

 

آیت الله مصباح یزدی با بیان این که سعادت برای کسانی است که برتری طلب نبوده بلکه به فکر بندگی خداوند متعال باشند، اظهار داشت: هوای نفس نه تنها انسان را کافر و مشرک کند بلکه تا ادعای خدایی می کشاند، به قول بزرگی در باطن همه انسان ها «انا ربکم الاعلی» وجود دارد اما دنبال فرصت است که آن را مطرح کند.

 

وی ادامه داد: اگر هوای نفس رها شود کار انسان به فرعونیت می رسد، قرآن می فرماید انسان نباید دنبال برتری بر دیگران باشد، دنبال کمال بودن اشکال ندارد که این کمال در سایه بندگی خداوند است، هوای نفس نه تنها انسان را مبتلا به گناه و ظلم به دیگران می کند انسان را به کفر می کشاند./1323/پ201/ج

ارسال نظرات