وال استریت ژورنال اقدامات رهبری را خوار کننده دولت آمریکا دانست
به گزارش خبرگزاری رسا، نشریه والاستریت ژورنال در تحلیلی از اقدامات اخیر تهران در آزمایش یک موشک بالستیک و تأیید مشروط برجام از سوی رهبر ایران نوشت: برنامه جامع اقدام مشترک ــ که بهعنوان توافق هستهای ایران نیز شناخته شده است ــ بهصورت رسمی روز یکشنبه 18 اکتبر پذیرفته شد. از این تاریخ 9 روز گذشته است. اما این توافق از هماکنون پس زده شده است.
این موضوعی نیست که شما با خواندن اخبار یا توجه به اظهارات مقامات وزارت خارجه و کاخ سفید متوجه آن شوید. این مایه شرمساری یک دولت است که تمامی سرمایه دیپلماتیک خود را در این توافق خرج کرده است. همچنین برای سرمایهگذاران در حوزه کالاهای مصرفی، بانکهای کوچک، شرکتهای چندملیتی اروپایی و هرکس دیگری که خواهان دست یافتن به بخشی از بازار ایران هستند و نمیتوانند نسبت به موضوع پایبندی تهران به توافقات صورت گرفته باشد بیاهمیت باشند نیز ناراحت کننده است.
ما هماکنون در چنین وضعیتی قرار داریم. ایران در حال آزمایش توافق، بازتفسیر و پاره کردن صفحه به صفحه آن است. برای ایالات متحده ــ یا دستکم برای رییس جمهوری آتی ــ این درس و عبرت باید واضح باشد: زمانی که یک توافقنامه مزخرف را امضا میکنید، نتایج مزخرفی هم به دست میآورید.
اوایل ماه جاری میلادی بود که ایران یک موشک بالستیک نسل جدید موسوم به عماد را آزمایش کرد، که برد آن حدود 1000 مایل بوده و قادر به حمل کلاهکی بهوزن 1600 پوند (750 کیلوگرم) است. تنها کاربرد نظامی آن حمل کلاهک هستهای است. این آزمایش، نقض آشکار قطعنامه 2231 شورای امنیت است، قطعنامهای که ماه جولای و با اجماع اعضای شورای امنیت تصویب شد و در آن از «ایران خواسته شده است تا هیچگونه فعالیت مرتبط با موشکهای بالستیک طراحی شده بهمنظور حمل سلاحهای هستهای را دستکم برای 8 سال انجام ندهد».
رهبر عالی ایران، نظر خود را در مورد این توافق طی نامهای علنی به رییس جمهوری حسن روحانی اعلام کرد. وی در این نامه نوشت: «رفتار و سخنان دولت ایالات متحده در موضوع هستهای و مذاکرات طولانی و خستهکننده آن نشان داد که (موضوع هستهای) یکی دیگر از حلقههای دشمنی خصمانه آنها با جمهوری اسلامی است».
نظرات رهبر عالی ایران در مورد توافق هستهای از سوی برخی گزارشگران بهعنوان تأیید مشروط توافق بازتاب یافت، اما دقیقاً این گونه نبود. (این نظرات) اعمال نظراتی یکجانبه در خصوص تمامی توافق است، و در آن تصریح شده است که ایالات متحده و هرکس دیگر باید بازنویسیهای وی را بپذیرد.
بهترین تفسیر از درخواستهای رهبر ایران از سوی «ایگال کارمون» و «آیلت ساویون»، از مؤسسه پژوهشهای رسانهای خاورمیانه ارائه شده است؛ خواسته یکم: ایالات متحده و اروپا میبایست بهصورتی کامل تحریمهای اقتصادی خود را لغو و نه تعلیق کنند و موضوع احتمال بازگشتپذیری سریع این تحریمها در صورت عدم پایبندی ایران را مختومه کنند. خواسته دوم: تحریمهای اعمالی علیه ایران که مرتبط با موضوع تروریسم و حقوق بشر هستند باید از بین بروند، در این وضعیت مهم نیست که دولت اوباما اصرار دارد که ایران را بهخاطر رفتارهایش تنبیه خواهد کرد./982/ب101/د