علم کلام نسبت به سایر رشتههای حوزوی اهمیت و شرافت بیشتری دارد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام محمد ذوقی، استاد مرکز تخصصی کلام امروز در نشست «جلسه آزاد، مزایا و معایب کدام مسیر» که در مدرسه علمیه معصومیه(س) قم برگزار شد، به معرفی رشته کلام پرداخت و خاطرنشان کرد: در سه محور جایگاه و اهمیت و اشرفیت علم کلام، علوم مورد نیاز علم کلام و معرفی کلیات رشته کلام می توان بحث کرد.
استاد مرکز تخصصی کلام درباره اشرفیت بحث کلام اظهار داشت: گاهی از منظر عقل میتوانیم به شرافت علم کلام برسیم و گاهی از منظر نقل و آیات و روایات جویا میشویم و سپس اشرفیت آن را نسبت به دیگر علوم متوجه خواهیم شد.
وی افزود: نقش تبیینی گذارههای دینی، پاسخ به شبهات و موضوعسازی برای سایر علوم اسلامی را میتوانیم با استفاده از علم کلام دریابیم.
حجتالاسلام ذوقی پس از بیان روایتی، درباره علم کلام تصریح کرد: اندیشمندان، مفسران و متکلمان بحثهای بسیاری درباره اهمیت علم کلام دارند؛ علم کلام از خدا بحث میکند و به دو شاخه کلام عقلی و نقلی تقسیم شده و و هر کدام به گرایشهای دیگر تقسیم میشوند.
وی درباره علوم مورد نیاز در علم کلام اظهار داشت: ادبیات عرب، معرفتشناسی، منطق، اصول فقه، فعالیتهای کاربردی و علمی در فقه عبادات، رجال، درایه و حدیثشناسی، تاریخ اسلام، علوم قرآن، فرق و مذاهب، مکاتب شرقی و غربی، فن مناظره، فلسفه اسلامی و غرب، عرفان نظری و عرفانهای نوظهور، علوم مورد نیاز کلام هستند؛ هر کدام از موارد ذکر شده را نمیتوان در علم کلام نادیده گرفت و از آن گذشت.
حجتالاسلام ذوقی یادآور شد: مهمترین مرکزی که متحمل مباحث کلامی است، مرکز تخصصی کلام اسلامی امام صادق(ع) بوده که حوزه برنامهای را برای آن تعیین میکند.
استاد مرکز تخصصی کلام به برنامه کلام اسلامی در سطح 2 پرداخت و تصریح کرد: مجموع تعداد واحدهای تحصیل حوزوی علم کلام با گرایش کلام اسلامی 140 واحد در 7 ترم یا سه و نیم سال تحصیلی به صورت حضوری است که 92 واحد عمومی و 48 واحد تخصصی خواهد بود./822/پ202/ف