۲۱ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۸:۰۱
کد خبر: ۲۴۵۹۴۷
حجت الاسلام و المسلمین حسن زاده در گفت‌وگو با رسا:

مقاله‌هایی با رنگ و بوی انقلاب در کلاس خواندم که دردسر ساز شد

خبرگزاری رسا ـ امام جمعه موقت اهواز با بیان خاطرات خود از مبارزات دوران ستم شاهی گفت: یکی از مشکل‎ترین مسائل در آن زمان، فضای خفقان و امنیتی حاکم بر مراکز آموزشی بود و همین که احتمال داده می شد یک معلم در کلاس پیرامون رژیم شاهنشاهی سخن به میان آورده، او را احضار کرده و مورد بازجویی قرار می‌دادند.
حجت الاسلام و المسلمين سيد ابوالحسن حسن زاده، امام جمعه موقت اهواز

پیروزی انقلاب اسلامی ایران در بهمن 1357 به عنوان یکی از انقلاب‌های بزرگ دنیای معاصر، حاصل مبارزات گسترده‌ی ملت ایران به رهبری حضرت امام خمینی(ره) بود که دامنه‌ی تأثیرات گسترده و شگرف آن تقریبا همه شهرها و روستاها، گروه‌ها و اقوام ایرانی را در بر گرفت.

تاریخ اهواز در انقلاب اسلامی، روایتی دست اول از رویدادهای انقلاب اسلامی است که با توجه به اهمیت این شهر در تاریخ معاصر ایران و وجود مسایل خاصی مانند صنعت نفت، اعتصابات نفتی و تنوع قومی از ویژگی‌های بارزی برای مطالعه و بررسی در حوزه‌ی انقلاب اسلامی برخوردار است.

بنابراین بررسی قلمرو جغرافیایی انقلاب اسلامی، یعنی شهرها و مناطقی که مبارزات انقلابی مردم در آن شکل گرفته، از موضوعات مهم مربوط به انقلاب است که باید مورد توجه قرار گیرد.

حجت الاسلام و المسلمین سید ابوالحسن حسن زاده، امام جمعه موقت اهواز از فعالانی بود که در دوران انقلاب فعالیت های بسیاری را انجام داده و در ادامه گفت و گوی خبرنگار خبرگزاری رسا با وی، پیرامون حال و هووای اهواز در دوران اوایل انقلاب را می خوانیم.

 

رسا ـ به عنوان نخستین سؤال بفرمایید که در دوران پیروزی انقلاب چه فعالیت هایی جهت سرنگونی رژیم پهلوی انجام می دادید؟

هنگامی که آیت الله موسوی جزایری پیشنهاد امامت جماعت مسجد آیت الله جزایری را پذیرفت به تلاش جهت کم کردن فاصله روحانیت و مردم پرداخت و کتابخانه ای در طبقه دوم مسجد بنا شد تا جوانان به صورت منظم و سازماندهی شده در این مکان حضور داشته باشند.

تکثیر و پخش اطلاعیه ها، ساماندهی تظاهرات های مردمی و تحکیم پایه های فکری جوانان و نوجوانان با برگزاری کلاس های گوناگون در کتابخانه مسجد جزایری از جمله فعالیت های آن روزها بود که بنده نیز در آن حضور می یافتم.

بنده متولد سال 1342 هستم و زمان انقلاب دوره راهنمایی را سپری می کردم و زمان انقلاب در مقطع اول دبیرستان بودم. با توجه به این که در آن زمان بنده در مسجد آیت الله جزایری حضور داشتم، بسیاری از صحنه های انقلاب را از نزدیک دیدم که به جرأت می توان گفت اگر این مسجد نبود در جریان وقایع انقلاب قرار نمی گرفتم.

در دوران راهنمایی مقاله هایی را با رنگ و بوی انقلابی از اساتید و مسؤول گروه در مسجد جزایری می گرفتم و از معلم آن دوران خود، آقای احتسامی، که شخصی مذهبی بود اجازه گرفته، در 10 دقیقه آخر کلاس قرائت می کردم و در آن جو خفقان خواندن مقاله هایی همانند آن بازتاب بسیاری داشت.

 

رسا ـ از حال و هوای شهرستان اهواز در دوران پیروزی انقلاب بفرمایید.

مسجد جزایری به عنوان مرکز جهت دهی به حرکت مردم در سال های 56 و  57 بود و آیت الله موسوی جزایری امامت آن را بر عهده داشت؛ همچنین مرحوم حمید کاشانی که در جذب جوانان مهارت خاصی داشت نیز از فعالان آن مسجد بودند.

یکی از مشکل‎ترین مسائل در آن زمان فضای خفقان و امنیتی حاکم در مراکز آموزشی بود؛ به محض این که کمترین احتمال داده می شد که یک معلم در کلاس درس پیرامون رژیم شاهنشاهی سخن به میان آورده او را احضار کرده، مورد بازجویی قرار می دادند و دآنش اموزان نیز در چنین محدودیت هایی قرار داشتند.

امروزه بنده با دانشجویان بسیاری به صورت مستقیم در ارتباط هستم و آن ها نظرات و دیدگاه های خود را در هر زمینه ای آزادانه ارائه می دهند و عده ای در این میان دم از نبود آزادی می زنند؛ همین دیدگاه خود یعنی نبود آزادی را به صورت علنی بیان می کنند که این خود به گونه ای آزادی تلقی می شود.

امروزه حکومت ما به کاملا حکومتی مردمی است و برگزاری انتخابات در کشور یکی از مصادیق بارز مردمی بودن آن است.

 

رسا ـ در دوران اوایل انقلاب اسلامی ایران، حرکت های مردم خوزستان در مقایسه با دیگر شهرها به ویژه پایتخت چگونه بود؟

قبل از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، خوزستان محل رفت و آمد بسیاری از بزرگان بود که از جمله آن ها می توان به شهید مطهری، آیت الله مکارم شیرازی، شهید مفتح و حجت الاسلام قرائتی اشاره کرد؛ به عنوان نمونه مسأله حجاب را شهید مطهری برای نخستین بار در دانشگاه نفت آبادان مطرح کرد که اکنون تبدیل به کتاب شده است.

خوزستان در آستانه انقلاب بستری آماده بود و با توجه به اهمیت نفت، نخستین مسأله ای که در استان در آستانه انقلاب نمود پیدا کرد اعتصاب کارکنان شرکت نفت بود و اعتصاب در مجموعه نفت سبب قطع صادرات نفت شد؛ این اعتصاب با توجه به وابستگی کشورها به نفت ایران و بالارفتن قیمت نفت، سبب جهانی شدن انقلاب ایران شد.

پس از اعتصاب کارکنان نفت و با توجه به این که حقوق کارکنان این شرکت قطع می شد، آیت الله جزایری ورود کرده و به افرادی که مشکل مالی داشتند کمک می کرد تا صنعت نفت در اعتصاب باقی بماند.

 

رسا ـ چه چیزی سبب پایبندی مردم به ارزش های انقلاب در روزهای نخست شد؟

ملت ایران در دوران افشار، قاجار و در آخر حکومت پهلوی دچار یک تحقیر تاریخی شده بود، انقلاب با ورود خود به عرصه سیاسی و اجتماعی به مردم ایران هویت داد و ملت ایران با پشتیبانی از امام خمینی(ره) طعم عزت واقعی را چشیدند.

این مسأله که انقلاب آمده و به مردم ارزش و اعتبار داده، سبب شده بود تا کارگران، کارمندان و اقشار مختلف مردم تا پای جان برای به ثمر رساندن انقلاب فداکاری کنند.

 

رسا ـ آرمان ها و ارزش های انقلاب اسلامی ایران که به خاطر آن خون پاک جوانان این مرز و بوم داده شد، چگونه باید تداوم یابد؟

انقلاب اسلامی ایران سبب جهش و پیشرفت در عرصه های مختلف بود؛ در زمان پیروزی انقلاب در بیمارستان ها و درمانگاه ها پزشکان هندی، پاکستانی و بنگلادشی حضور داشتند و در همه نقاط خوزستان یک متخصص مغز و اعصاب وجود نداشت؛ اکنون با یک نگاه گذرا می بینیم که تعداد زیادی پزشک، جراح مغز و اعصاب در حال فعالیت هستند و در بحث نانو، هوا و فضا و تکنولوژی نیز شاهد پیشرفت های بسیاری بوده ایم.

یکی از نشریات انگلیسی در اخبار خود آورده بود، که در هفته های آینده، ایران، صنعا را به عنوان چهارمین پایتخت پس از بغداد، بیروت و دمشق فتح خواهد کرد که این فتوحات نه به واسطه حضور نظامی بلکه از راه فتح قلب هاست.

پیشرفت های نظامی و معیشتی بسیاری نیز صورت گرفته، اما در زمینه معیشتی کمبودهایی نیز وجود دارد؛ استاندارد وضعیت استفاده از مواد لبنی و پروتئینی نسبت به قبل از انقلاب بسیار زیاد شده اما همچنان باید درپی افزایش کیفیت و ارتقاء سطح زندگی مردم باشیم.

بنده با یکی از مسؤولان نیروگاه رامین صحبت می کردم و می گفت هر واحد از این نیروگاه ها که باید در مدار باشد 14 هزار قطعه نیاز دارد که این تعداد در کشور تولید می شود و مشکل ترین آن قطعه ی پروانه است و روس ها پس از ورود به ایران از مشاهده پروانه های ساخته شده در این نیروگاه تعجب کردند، چرا که پروانه های ساخت شده از اصل پروانه های روسی نیز پیشرفته تر بود.

 

 

رسا ـ با توجه به گذشت 36 سال از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، به نظر حضرتعالی چه مسائلی انقلاب اسلامی ایران را تهدید می کند؟

مهم‎تر‎‎‎‎‎‎‎‎‎ین آفتی که انقلاب، نظام و کشور ما را تهدید می کند، نداشتن اتحاد، همدلی و صمیمت میان نیروهای انقلابی است که این مسأله به مردم نیز سرایت می کند.

در ابتدای پیروزی انقلاب همه در کنار هم هستند تا تلاش ها منجر به پیروزی شود، اما پس از انقلاب نوبت به تقسیم مسؤولیت ها که می رسد و با توجه به محدودیت واگذاری پست ها، خواه یا ناخواه اختلافات در بحث مسؤولیت ها بروز پیدا می کند؛ چرا که هر کس می خواهد مسؤولیت ها را بر عهده گیرد تا تفکرات و برنامه های خود را پیاده سازی کند.

اختلاف نظر مسأله ای طبیعی است اما نباید سبب تضعیف نظام شده، به مبانی انقلاب و توانایی افراد ضربه وارد کند؛ مسأله ای که رهبر معظم انقلاب و امام خمینی(ره) بارها به آن اشاره داشته اند.

در مقاطع گوناگون و در انتخابات ها از جمله انتخابات مجلس شورای اسلامی، ریاست جمهوری، شوراهای شهر و روستا و خبرگان رهبری پس از برتری یک نامزد انتخابات باید دیگر رقبا به او تبریک بگویند.

از دیگر آفت های انقلاب می توان به جدایی مسؤولان از مردم، به سبب ترس از ترور و یا برخورد با آنها اشاره کرد که این امر می تواند زمینه ساز مناسبی برای بدبینی و بی انگیزگی مردم نسبت به انقلاب شود.

 

رسا ـ با تشکر از این‎که وقت خود را در اختیار ما قرار دادید.

/9464/402/ر

ارسال نظرات