مقایسه مبانی تشیع با اعتزال نو

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام والمسلمین عبدالحسین خسروپناه، امروز در همایش ملی اعتزال نو به مقایسه عقل شیعی و عقل نو اعتزال پرداخت و گفت: مکتب اعتزال نو یک جریان فکری است که در مقابل جریانهای عقلگریز و عقلستیز همچون تصوف، سلفیگری و جریان سنتگرا در اهل سنت به وجود آمده است؛ جریان نو اعتزال دغدغه دفاع از دین و ارتباط اسلام و مدرنیته را دارد.
وی به شباهتهای موجود در دو مکتب تشیع و اعتزال نو اشاره کرد و گفت: مبنای این دو مکتب بر عقلانیت و کاربردهای عقل در احکام اسلامی استوار است.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه ابراز کرد: مدلی که نو معتزلان از عقلانیت ارائه میکنند به دیدگاههای غربی و سکولاری شباهت دارد.
وی به برخی از تفاوتهای دیدگاه شیعی نسبت به معتزله و تفاوتهای بنیادین این دو مکتب اشاره کرد و افزود: مکتب نواعتزال قائل به کاربرد مفاهیم وحی در زندگی بشری نیست و اعتقاد دارند که وحی و آیات قران کریم با عقل بشری تطبیق داده شود؛ در حالی که مذهب تشیع اعتقاد دارد که وحی تفکرهای عقلی را جهت میدهد.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اظهار داشت: تفکر اعتزال نو قائل بر آن است که عقل میتواند درک کند که وحی چیست و عقل بشری قادر به بازسازی همه چیز حتی وحی است؛ عقلی که آنها مطرح میکنند در مقابل ایمان و متقدم بر وحی است و این مکتب از زبانشناسی و هرمنوتیک در تأویل وحی و متون اسلامی استفاده میکند.
حجت الاسلام والمسلمین خسروپناه بیان کرد: شیعه عقیده دارد که وحی و عقل دو بال برای رسیدن به زندگی مطلوب در دنیا و ارتباط با ماوراء طبیعت هستند./998/پ202/ف