بررسی مناسبات حاکمیت و خانواده در بیانیه سالانه مرکز تحقیقات زن و خانواده
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از مرکز مدیریت حوزههای علمیه حجتالاسلام محمدرضا زیبایینژاد رییس مرکز تحقیقات زن و خانواده وابسته به مرکز مدیریت حوزههای علمیه خواهران گفت: هدف از تدوین این بیانیه نشان دادن تأثیر نگاههای دولتسالارانه بر افزایش معضلات خانواده و ضرورت تغییر رویکردهاست.
وی با اشاره به اینکه در این مباحث «دولت»، به معنای قوّة مجریّه نیست، بلکه به معنای امروزی آن در علوم سیاسی و اجتماعی، یعنی مجموعة نهادهای حاکمیّتی است افزود: در این بیانیه، در پیِ بحث از مناسبات دولت و خانواده و پاسخ به چنین پرسشهایی هستیم: چه توصیف و تحلیلی از مناسبات دولت و خانوادة ایرانی میتوان ارائه داد؟ مناسبات کنونی دولت و خانوادة ایرانی چه پیامدهایی دارد؟ ضرورت اصلاح مناسبات کنونی چیست؟ اصلاح مناسبات دولت و خانواده نیازمند چه تلاشهایی است؟
رییس مرکز تحقیقات زن و خانواده یادآور شد: بیانیه امسال مرکز تحقیقات زن و خانواده در سه بخش تنظیم شده است که بخش اول به ارزیابی کلی اقدامات انجامشده در حوزه مناسبات حاکمیت و خانواده اختصاص دارد، بخش دوم دیدگاههای رایج در مورد دخالت حاکمیت در امور خانواده را بررسی میکند و بخش سوم به بایستههای مناسبات میان حاکمیت و خانواده میپردازد.
وی با اشاره به دیدگاههای مختلف در زمینه دخالت حاکمیت در امور خانواده، گفت: این دیدگاهها شامل دخالت حداکثری، دخالت نکردن و دخالت مشروط و محدود میشود که در این بیانیه مورد بررسی قرار گرفتهاند.
حجتالاسلام زیبایینژاد بایستههای مناسبات میان حاکمیت و خانواده که در بیانیه مرکز تحقیقات زن و خانواده مورد ارزیابی قرار گرفته است را شامل بهکارگیری روشهای مشارکتجویانه، فرقگذاشتن میان «جهتگیری حاکم بر حوزة فرهنگ» با «جهتگیری حاکم بر حوزة جزا»، فرقگذاشتن میان «خانواده بهعنوان نهاد» و «خانواده بهعنوان گروه»، کاستن از موانع زیستِ دیندارانه، تحوّل در ساختار و وظایف نهادهای پژوهشی، تغییر رویکرد مسجد و روحانیّت، توجّهِ ویژه به بازنمایی خانواده در رسانة ملّی و حمایت از نهادهای خانوادگی برشمرد.
علاقهمندان به تهیه کتابچه این بیانیه که در 90 صفحه منتشر شده است میتوانند با شماره تلفن 02532144700 تماس برقرار کنند./978/د102/ف