۰۶ آذر ۱۳۹۳ - ۱۲:۱۶
کد خبر: ۲۳۲۹۵۲
دانشیار دانشگاه تهران:

انقلاب اسلامی ساختار فکری اندیشمندان این حوزه را تغییر داد

خبرگزاری رسا ـ دانشیار دانشگاه تهران در نشست علمی تئوری انقلاب اسلامی و تحولات اخیر در جهان اسلام گفت: انقلاب اسلامی ایران با مؤلفه‏های خاص خود تعاریف و ساختار فکری دانشمندان و اندیشمندان انقلاب را در جهان تغییر داد.
چرايي دگرديسي ياران انقلاب اسلامي

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، نشست علمی تئوری انقلاب اسلامی و تحولات اخیر در جهان اسلام امروز قبل از ظهر در سالن همایش‏های دفتر تبلیغات اسلامی قم برگزار شد.

 

در ابتدای این جلسه مصطفی ملکوتیان دانشیار دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران گفت: این بحث یک مسأله بسیار گسترده و پیچیده‏ای است که با اضافه شدن نظریه‏های مختلف انقلاب در مکاتب مختلف و مطرح شدن تئوری انقلاب اسلامی از سوی امام خمینی(ره) به پیچیدگی آن افزوده می‏شود.

 

وی در ادامه افزود: پدیده انقلاب به طور کلی از چیستی، تعریف و انواع، چرایی و چگونگی وقوع و در پی آن نتایج انقلاب در محیط داخلی یا منطقه‏ای و یا جهانی آن مورد بحث قرار می‏گیرد.

 

ملکوتیان با ارائه تعاریف مختلفی از انقلاب تصریح کرد: نظریه انقلاب بیش از ده‌ها تعریف دارد که در دانشگاه‏های دنیا تدریس می‏شود، این نظریه‏ها از دید‏گاه‏های جامعه شناختی، روان شناختی، سیاسی و یا اقتصادی گرفته شده است که اندیشمندان جهان هر انقلابی که اتفاق افتاده است را معلول یکی از این عوامل می‏دانند.

 

دانشیار دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران در ادامه افزود: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نسل جدیدی در تعاریف و ساختار انقلاب‏ها به وجود آمد و تعاریف گذشته انقلاب را با چالش مواجه کرد.

 

وی در این رابطه با اشاره به سخنانی از دانشمندان غربی نسبت به انقلاب اسلامی ایران خاطر نشان کرد: انقلاب اسلامی ایران با مؤلفه‏های خاص خود تعاریف و ساختار فکری دانشمندان و اندیشمندان انقلاب را در جهان تغییر داد.

 

وی با اشاره به تشکیل نظریه‏های علوم انسانی بومی در کشور یادآور شد: غرب یک تفکر پوزیتیویسمی و تک بعدی از انسان و هستی دارد و در آن بحث‏هایی چون عدالت، اخلاق و انسانیت مطرح نیست اما انقلاب اسلامی در مسائل ایده پردازی، انسان شناسی، هستی شناسی و معرفت شناسی نظریه‏هایی متفاوت از دنیای غرب دارد بنابراین طبیعی است که نظریات علوم انسانی در فضای علمی انقلاب اسلامی متفاوت از غرب باشد.

 

وی در ادامه به بیان عوامل مؤثر در پیروزی انقلاب اسلامی پرداخت و خاطر نشان کرد: دیدگاه انقلاب اسلامی بر نقش آرمان، عقیده، فرهنگ و رهبری بسیار اهمیت می‏دهد و این‏ها را از عوامل کلیدی و بنیاین انقلاب اسلامی می‏داند، فرهنگ اسلامی یک عامل مستقل در به وجود آمدن انقلاب اسلامی و همچنین نقش مفهومی ویژه‏ای در ساختار آن مانند ایثار و شهادت داشته است.

 

ملکوتیان ابراز داشت: انقلاب اسلامی ایران دارای تأثیرات شگرف و غیر قابل پیشبینی در منطقه و جهان داشت که اکنون مورد مطالعه اندیشمندان جهان قرار گرفته است.

 

وی افزود: تهدید دشمنان انقلاب، تغییر نظریات انقلاب، فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی با کمک مجاهدین افغانی و تحت تأثیر قرار دادن 50 میلیون مسلمان شوروی، تهدید امنیت ملی امریکا در طی 35 سال اخیر از تأثیرات مهم انقلاب اسلامی بر جهان است.

 

استادیار دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تهران در پایان گفت: احیای نهضت‏های اسلامی گذشته و به وجود آمدن نهضت‏های جدید مانند حرب الله لبنان و جنبش‏های کشور‏های خلیج فارس و بیداری اسلامی و تغییر حاکمیت و سرنگونی دیکتاتور‏های منطقه از دیگر تأثیرات انقلاب اسلامی بر جهان است./1329/پ202/ی

ارسال نظرات