۲۳ تير ۱۳۹۳ - ۰۹:۳۲
کد خبر: ۲۱۳۱۱۷
نماینده ولی‌فقیه در بوشهر:

شعر تجلی اندیشه‌ها، آرزوها و یافته‌های شاعر است

خبرگزاری رسا ـ امام جمعه بوشهر در دیدار با شاعران این استان گفت: شعر به اندازه هر شاعر تعریف دارد، چون شعر تجلی تمامی اندیشه‌ها، آرزوها، کشف‌ها و یافته شاعر است.
آيت‌الله صفايي بوشهري

به گزارش خبرگزاری رسا، آیت‌الله غلامعلی صفایی بوشهری، نماینده ولی فقیه در استان بوشهر در نشست «شب شعر رمضان» با شاعران آیینی - قرآنی و خوشنویسان استانی در مهدیه امام خمینی(ره) شهر بوشهر به مناسبت کریم اهل بیت حضرت امام حسن مجتبی(ع) برگزار شد، ضمن تبریک این میلاد با سعادت اظهار کرد: جلسه خوب، پرمحتوا و صمیمی است مثل یک شاعر و ذات شعر که در خود یک صمیمیت ویژه دارد و امیدوارم همه شما از این ماه مبارک رمضان بهره‌های آسمانی برده باشید.

وی ادامه داد: در تعریف شعر تمامی ادبا و زبان‌دان‌های هر زبان تعریفی از شعر کرده‌اند، اما زیباترین تعریف از شعر، تعریفی است که هر شاعر از شعر خود می‌کند و شعر به اندازه هر شاعر تعریف دارد، چون شعر تجلی تمامی اندیشه‌ها، آرزوها، کشف‌ها و یافته شاعر است.

آیت الله صفایی بوشهری افزود: لذا شعر به اندازه شاعر تعریف دارد، اما اگر واکاوی فقه لغت شعر در این مجلس ادبی کنیم، شعر در زبان فارسی و عربی و دیگر زبان‌ها، همگی بر این نکته توجه دارند و حتی در نگاه فلسفی و منطقی این چنین است و اگر بخواهیم توجه نکنیم و بخواهیم شعر را در منطق ادبی بررسی کنیم، شعر مکاشفات شاعر و معماری الفاظ برای ارائه است و از شعور نشئت می‌گیرد و بر بال شعر می‌نشیند و بر شعور مخاطب می‌افزاید.

وی افزود: بدین خاطر است که شعر هیچ‌گاه حجاب تن مانع نفوذ او نیست و همیشه شعر بدون عبور از مرز تن به جان می‌نشیند و زیرا با شعور مخاطب ارتباط برقرار می‌کند.

آیت‌الله صفایی بوشهری عنوان کرد: شعر مکاشفات شاعر است و شاعر به اندازه اوجش مکاشفاتی دارد و این مکاشفات را، معماری الفاظی می‌کند که برای ارائه و تأثیر در فضای پیرامونی بهترین هستند، شعر مایه‌ای است از جان که سرمایه‌ای برای شاعر می‌شود که مایه‌ای بر یافته‌ها و داشته‌های مخاطب شود، لذا شعر همیشه مؤثر است و شعر همیشه رسا و گویا است، اما شعری می‌ماند که این شعر از جهت محتوا با واقعیت و حقیقت در ارتباط است و در زیباترین معماری و ساختار سازی لفظ طرح شده و در فضای مکتوب ارائه شده است.

این استاد درس اخلاق گفت: اگر شما در تاریخ کلمات انسان‌ها ملاحظه کنید، بیشترین سخنانی که مانده است، شعر است و فرموده‌اند؛ بعضی از شعرها حکمت هستند و حکمت یعنی «پرمحتوا، مؤثر، هدایت بخش» است و برخی شعرها این چنین است.

امام جمعه بوشهر افزود: برخی از شعرها را شاعر برای خود و گاهی برای دیگران می‌گوید و اما چه برای خود و چه برای دیگران باشد، اثر جاودانه شعر قابل خدشه نیست و به همین خاطر است که شعرا در بین جغرافیای جمعیتی انسان‌ها، همیشه جایگاه ویژه‌ای داشتند و به ویژه شعرای آیینی - قرآنی و اهل بیتی در بین جوامع دینی جایگاه بسیار رفیعی داشتند و هر چند شعر هم آیینی نباشد، شاعر در فضای آیینی جایگاه بسیار ویژه‌ای داشته است.

وی ادامه داد: گاهی مطالب بسیار بالای ادبی، که بنده در کتاب‌های گرامر زبان کشورهای مختلف دیدم که باید دو صفحه توضیح داده شود تا این قاعده ارائه بشود، در یک شعر و در یک بیت تمام آن صفحه ارائه شده است و یا در حوزه فلسفه منظومه سبزواری و یا در رابطه با فقه، شعر «کوتاه‌ترین، زیباترین، گویاترین، رساترین، پرمحتواترین و مؤثرترین» است، به همین خاطر شاعر از قدرت بالای فکری جهت شناخت پیرامونی و محتواهای درونی و تسلط بر زبان سرآمد جامعه است.

نماینده رهبر معظم انقلاب اسلامی در استان بوشهر اظهار کرد: تجلی هر شخصی نشان از شخصیت آن شخص است و لذا کلام خوب نشان از خوبی شخص است و کلام بد نشان از بدی شخص است و در زبان عربی به نثر اختیار و به شعر اضطرار گفته می‌شود، این به خاطر آن است که باید شعر در آن نظم و قاعده گفته شود و در تمامی این امور، چه شعر نو و شعر قدیم، تمامی امور، شاعر به دنبال مکاشفه خود است و این خیلی کار مهم و ارزشمندی است.

وی افزود: اما در استان بوشهر یک ویژگی است و این ویژگی از نگاه جامعه‌شناسی این است که مردم به شدت و با همت در حوزه‌های اجتماعی و سایر امور مهم در ارتباط بوده‌اند و نیاز به سخن با هم داشتند و تحولات عظیم و فراز و نشیب‌های بسیاری در خودشان دیدند. از آن طرف ساختار فیزیک این سرزمین به خاطر حضور در کنار سواحل خلیج فارس و دریا، فضاهای سبز نخلستان‌ها و گرمای هوا، همه این امور دست به دست هم می‌دهد که بوشهر یکی از نقاط بسیار مهم در نقاط مشرق زمین باشد. بوشهر یک استان شعر خیز است و خیلی مهم است که این مسائل بررسی شود و نسبت به تألیفات و آثار شاعران جوان و پیشکسوت مورد تجلیل و حمایت قرار گیرد، کرسی‌های آزاد نقد و نظریه‌پردازی شعر جهت رشد شعر برپا شود و این آثار منتخب چاپ شده و یک روز در بوشهر به عنوان روز شعر بوشهر نام‌گذاری شود.

آیت‌الله صفایی بوشهری در پایان گفت: خوشنویسی یکی از خلاقیت‌های منحصر به فرد انسان است، خوشنویسی در تمامی کشورها و در ایران اسلامی جایگاه ویژه‌ای دارد و الحمدالله همیشه خوشنویسان کلمات بزرگان را انتخاب می‌کنند که یا آیات الهی و یا احادیث معصومین(ع) و یا شعر شاعران و یا نغز گویان نثر است.

یادآور می‌شود، در ابتدای این نشست شاعران آیینی و قرآنی، قطعات ادبی خود را در محضر نماینده رهبر معظم انقلاب اسلامی در استان و امام جمعه بوشهر سرودند و شعرخوانی کردند و سپس آیت‌الله صفایی بوشهری ضمن تفقد از هنرمندان خوشنویس، از آثار آنان بازدید و در خاتمه نماز جماعت مغرب و عشا به امامت ایشان در مهدیه امام خمینی(ره) شهر بوشهر برگزار شد./919/د102/ب

ارسال نظرات