پیروزی انقلاب اسلامی سبب انتقال مرکز ثقل سیاسی و دینی به ایران شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، دکتر طلال عتریسی، استاد جامعه شناسی دانشگاه دولتی لبنان و کارشناس مطالعات جهان اسلام در نشست تحولات منطقه و آینده مناسبات شیعه و سنی که پیش از ظهر امروز در سالن کنفرانس مرکز همایش های دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد، گفت: نمی توان به آنچه در کشورهای عربی رخ داد تنها به عنوان جنبش اعتراضات داخلی نگریست. این جنبش ها را می توان در دو بعد جنبش های مردمی برای رسیدن به دموکراسی و بیداری اسلامی با هدف بازگشت اسلام سنی سیاسی به قدرت مورد بررسی قرار داد.
وی با اشاره به این که این دو بعد را باید بر اساس رخدادهای صورت گرفته پس از پیروزی انقلاب اسلامی بررسی کرد، افزود: پیروزی انقلاب اسلامی در ایران سبب بروز زلزله ای بزرگ و انتقال مرکز ثقل سیاسی و دینی به جغرافیای دیگری به دور از جهان عرب شد. مرکز ثقل تاریخ و جغرافیای عقیدتی متعلق به کشورهای عربی بود اما این مرکز ثقل پس از پیروزی انقلاب اسلامی به ایران منتقل شد تا فلسطین به عنوان مهمترین مسأله جمهوری اسلامی قرار گیرد و این کشور به کانون ایستادگی در برابر استکبار جهانی مبدل شود.
عتریسی با اشاره به تقسیم بندی اهل تسنن تصریح کرد: وهابیت به مرکزیت عربستان سعودی و جنبش اخوان المسلمین که افکار سلفی ها را دنبال می کنند از گروه های سنی هستند که به شدت در پی به قدرت رسیدن اسلام سنی سیاسی هستند. جنبش های سلفی جهادی نیز که تنها جنگ داخلی را پیگیری می کنند و صوفی ها هم که کلا از بحث حکومت خارج بوده و نظام سیاسی را دنبال نمی کنند.
استاد دانشگاه لبنان ادامه داد: نکته بسیار مهم این است که انقلاب اسلامی در زمانی به پیروزی رسید که مصر از نزاع با رژیم صهیونیستی کنار کشید و سایر کشورهای عربی نیز به تبعیت از مصر به نزاع با این رژیم پایان دادند. پس از امضای توافقنامه میان مصر و اسرائیل غاصب بود که انقلاب اسلامی در ایران به پیروزی دست یافت.
وی تأسیس القاعده را خودزنی طرفداران نظام سیاسی سنی دانست و تأکید کرد: سنی ها به شدت تلاش می کنند تا نظامی سیاسی سنی همانند جمهوری اسلامی ایران تأسیس کنند ولی همه این تلاش ها ناکام مانده است. در حالی که جهان عرب و سنی با دو مشکل ناکامی در حل مشکل فلسطین و اسلام تکفیری مواجه است، شیعیان به موفقیت های فراوانی دست یافته که می توان از پیروزی انقلاب اسلامی، تشکیل جمهوری اسلامی و دستاورد تاریخی حزب الله یعنی آزادی سازی جنوب لبنان از چنگال رژیم صهیونیستی یاد کرد.
عتریسی، سرنگونی صدام حسین را بزرگترین ضربه به نظام سیاسی سنی عنوان کرد و اظهار داشت: سرنگونی صدام و انتقال قدرت به شیعیان از عوامل انفجار مذهبی در منطقه بود. سنی ها این مسأله را توطئه میان شیعیان و آمریکا می دانستند و تاکنون نیز از پذیرش این واقعیت سرباز می زنند.
کارشناس مطالعات جهان اسلام، انقلاب های عربی را فرصتی تاریخی برای اخوان المسلمین برشمرد و خاطر نشان ساخت: آرزوی رسیدن به قدرت و تأسیس نظام سیاسی سنی با به قدرت رسیدن اخوان المسلمین و کشته شدن بن لادن به عنوان فردی افراطی در حال تحقق بود، اما عملکرد اخوان المسلمین به تحقق این آرزو خط بطلان کشید. مخالفان اسلام سیاسی با سرنگونی محمد مرسی بر این باورند که اسلام سیاسی به پایان رسید و بر همین اساس است که رهبران اخوان المسلمین معتقدند سرنگونی مرسی از تخریب کعبه خطرناک تر است.
وی در بررسی تحولات کنونی فتنه نیز گفت: دشمنان بشار اسد با سرنگونی وی درصدد تحقق نظام سیاسی سنی هستند و حمایت ایران، عراق، شیعیان لبنان و حزب الله از دولت سوریه که کاملا با هدف حمایت از محور مقاومت می دانند را حمایت شیعه از دولت علوی می دانند و معتقدند که سرنگونی بشار اسد در پرتو حمایت ایران از وی امکان پذیر نیست.
عتریسی در بخش پایانی سخنان خود اظهار داشت: پیشرفت و گسترش دایره نفوذ سیاسی شیعه از مواجهه با پروژه غربی و آمریکایی نشأت می گیرد. آمریکا همچنان در پی شکاف میان مسلمانان است و می خواهند نزاع مذهبی را جایگزین نزاع مسلمانان با رژیم صهیونیستی برای آزادی فلسطین کند./980/ب202/د