۰۴ خرداد ۱۳۹۲ - ۱۶:۱۲
کد خبر: ۱۶۸۳۹۰
کنکاشی در پرسش‏های رهبر معظم انقلاب اسلامی؛

تقسیم کار سبب پیشرفت صنعت می‏شود

خبرگزاری رسا ـ استاد و محقق اقتصاد ، درباره پرسش‏های رهبر معظم انقلاب اسلامی در مورد علت کم بودن ساعت کاری مفید در جامعه به عوامل رشد صنعت اشاره کرد و گفت: علت اصلی پیشرفت صنعت، تقسیم کار است.
کار جمعي

حجت‏الاسلام مجید رضایی، استاد و محقق اقتصاد، در گفت‏وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، در پاسخ به پرسش‌های« چرا فرهنگ کار جمعی در جامعه ما ضعیف است؟ علت کار گریزی چیست؟ وجدان کاری در جامعه چقدر وجود دارد؟ بعضی‌ها با داشتن توان کار، از کار می‌گریزند؛ علت کار گریزی چیست؟» به عوامل پیشرفت جوامع غربی اشاره کرد و گفت: یکی از ویژگی‏های جامعه‏ای که رو به پیشرفت حرکت می‏کند این است که بتواند از عواملی که در اختیار دارد، بیشترین استفاده را ببرد.

وی ادامه داد: از جمله عواملی که باعث پیشرفت است، عبارتند از کار، سرمایه و صنعت، ولی علت اصلی پیشرفت صنعت، تقسیم کار است، که باعث می‏شود هر فردی یک بخش را از یک فرآیند بزرگ بردارد و در آن تخصص ویژه پیدا کند و آن کار را با دقت و سرعت بالاتر انجام دهد.

اهمیت کار جمعی

استاد و محقق اقتصاد درباره اهمیت کار جمعی گفت: مجموع افراد با یکدیگر خیلی بیشتر از قبل کار مفید انجام می‏دهند و بازده بهتری به دست می‏آورند، این بخشی از صنعتی شدن جامعه است، چون کار گروهی، سبب کاهش هزینه‏ها و ارتقای کیفیت و بالا رفتن سرعت می‏شود و این وابسته به این امر است که در یک جامعه تا چه حد بحث صنعتی شدن، در همه امور جدی گرفته شده باشد.

وی افزود: در دنیای صنعتی یک نفر را نداریم که همه چیز را به طور گسترده بداند، بلکه فردی را داریم که در یک بخش کوچک تلاش می‏کند و این بحث در تمام قسمت‏های جامعه است و ما هنوز از مزایای صنعتی و عمیق شدن، کمتر استفاده می‏کنیم و این مسئله در بین نخبگان ما بیشتر رواج دارد.

ضرورت تخصص گرایی

حجت‏الاسلام رضایی ادامه ابراز داشت: کسانی که اقتصاد را خوب نمی‏دانند، بیشتر در این باب صحبت می‏کنند تا کسانی که اقتصاد را به خوبی می‏دانند، یا کسانی که صنعت‏کار نیستند، بیشتر در مورد صنعت صحبت می‏کنند تا کسانی که صنعت کارند، پس جامعه اول باید اندیشمندان و متخصصان را در جامعه شناسایی کند و بعد از مدیران بهره بگیرد، تا از توان و ظرفیت کارگران و کارمندان به نحو احسن استفاده کند.

وی خاطر نشان کرد: باید در جامعه این فرهنگ تفهیم شود، که به شخصی که از علم و تخصص بهره ندارد یا به سبب تجربه آن را فرا گرفته است بها داده نشود و اجازه اظهار نظر به او ندهند، پس تخصص گرایی ابتدا باید از جایی شروع شود و به تدریج با آغاز آن،کارها عمیق‏تر دیده می‏شود، این یک طرف قضیه است که خود کار باید دیده شود و در طرف دیگر، جایی که کار در آن صورت می‏گیرد.

نقش مدیریت

این استاد و محقق اقتصاد ادامه داد: هرچه مدیر از نظر کار مدیریتی بهتر و پررنگ‏تر باشد به هر بخشی یک کار صنعتی را واگذار می‏کند و از دیگران کار بعدی‏اش را می‏خواهد که این عمل نیاز به فکر دارد، تکنولوژی، دانش و علم صنعتی بخشی از این است که نیاز داریم دانش‏های بیشتری یاد بگیریم، تا کارهای صنعتی را تقسیم کنیم.

وی در ادامه بیان داشت: یک کارگر، بخشی از کار را انجام دهد و کارگر بعدی، ادامه کار کارگر قبلی را انجام دهد، فقط در برخی از کار‏ها، که ما کل شیوه کار را از خارج از کشور آوردیم، و چرخه مونتاژی دارد، به همین صورت شکل گرفته است، یعنی ما توانایی تقسیم کار را به صورت دقیق نداریم.

اهمیت تقسیم کار

حجت‏الاسلام رضایی درباره اهمیت تقسیم کار گفت: اگر ما توانایی تقسیم کار را بالا ببریم، می‏توانیم در گستره اقتصاد کشور عمل کنیم، مثلاً در یک نقطه از کشور یک کار را انجام گیرد و در نقطه دیگر کار دیگر و وقتی این کارها در کنار هم قرار گیرند، یک محصول یا عملکردی مطلوب و با کیفیت تولید می‏شود.

وی در مورد انجام کار مفید گفت: در بعضی از جاها افراد کارها را خوب تنظیم می‏کنند، مثلاً از تکنولوژی یا جنبه نرم‏افزاری قضیه خوب استفاده می‏کنند و راندمان کاریشان بالا است، ولی در برخی از کارها که نحوه انجامشان به صورت منظم و پشت سر هم است اگر فردی کارش را خوب انجام دهد، راندمانش بالا نمی‏رود، چون نیاز به نظم در تمام قسمت‏ها است و در صورت برقراری نظم کامل است که سرعت کار بالا و در نتیجه بازده کاری بالا می‏رود.

این استاد و محقق اقتصادی اظهار داشت: گاهی اوقات افراد در تمام ساعت کاری حضور دارند، اما به دلیل درست تقسیم نشدن کارها بازده پایین است، علت این است که ما نمی‏دانیم قدرت کاری فرد، چه اندازه است و گاهی علت، تعدد افراد بر سر یک کار است، یعنی مدیر به علت برخوردار نبودن از دانش و مهارت مدیریتی، برای کاری که نیاز به دو نفر است از 5 نفر استفاده می‏کند و اگر کار دولتی باشد می‏گوید وظیفه ما ایجاد اشتغال است.

منافع خصوصی سازی

وی ادامه داد: در مقایسه دو واحد که یک واحد در یک قسمت از 5 نفر استفاده کرده و واحد دیگر از یک نفر می‏بینیم که مدیر واحدی که از یک نفر استفاده کرده است یا دانش نسبی نسبت به کل بخش‏ها داشته است و یا انسان فکوری بوده است یعنی کار را به دیگران در بیرون می‏سپارد و از آن‌ها خدمت می‏گیرد و خودش مدیریت می‏کند، یعنی افراد را استخدام نمی‏کند که نیاز به پرداخت بیمه و مالیات و هزینه‏های دیگر داشته باشد.

حجت‏الاسلام رضایی در پایان عنوان داشت: کسی که به برون سپاری و تخصص گرایی روی می‏آورد، در عین حال کار مطلوبی را انجام می‏دهد و این عمل خودش تخصص گرایی است، پس یک کار هم علم می‏خواهد و هم انگیزه، در بخش‏های اقتصادی کاهش هزینه‏ها، مانند قیچی است می‏برد و به تدریج بازده بالا می‏رود.

شایان ذکر است، مقام معظم رهبری در دیدار جوانان خراسان شمالی به ارائه فهرستی از آسیب‌های سبک زندگی پرداختند و بیست پرسش مطرح کردند، پرسش‌های زیر بخش از پرسش‌های مطرح شده از سوی مقام معظم رهبری است:

چرا فرهنگ کار جمعی در جامعه ما ضعیف است؟

علت کار گریزی چیست؟

چرا در روابط همسایگی‌مان رعایت‌های لازم را نمی‌کنیم؟

چرا در زمینه فرهنگ رانندگی، مردمان منضبطی به طور کامل نیستیم؟

حد زادوولد در جامعه ما چیست؟

الگوی تفریح سالم چیست؟

نوع معماری در جامعه ما چگونه است؟ چقدر متناسب با نیازهای ماست؟

در بین ما دروغ چقدر رواج دارد؟

چرا در برخی از بخش‌های کشورمان طلاق زیاد است؟

علت پرخاشگری و بی‌صبری در میان بعضی از ماها چیست؟

چقدر به قانون احترام می‌کنیم؟ علت قانون گریزی در برخی از مردم چیست؟

انضباط اجتماعی در جامعه چقدر وجود دارد؟

وجدان کاری در جامعه چقدر وجود دارد؟

چرا برخی از حرف‌های خوب، ایده‌های خوب، در حد رؤیا و حرف باقی می‌ماند؟

چه کنیم که ریشهٔ ربا در جامعه قطع شود؟

آپارتمان‌نشینی چقدر برای ما ضروری است؟

تجمل‌گرایی چیست؟ بد است؟ خوب است؟ چقدرش بد است؟ چقدرش خوب است؟

چرا در بین بسیاری از مردم ما مصرف‌گرایی رواج دارد؟

چرا پشت سر یکدیگر حرف می‌زنیم؟

چرا در برخی از بخش‌های کشورمان روی آوردن جوان‌ها به مواد مخدر زیاد است؟

چرا صلهٔ رحم در بین ما ضعیف است؟

آپارتمان‌نشینی چقدر برای ما ضروری است؟ چقدر درست است؟

طراحی لباسمان چقدر متناسب با نیازهای ما و عقلانی و منطقی است؟

آرایش در بین مردان و زنان چقدر درست است؟

آیا ما در معاشرت‌های روزانه، به همدیگر به طور کامل راست میگوییم؟

بعضی‌ها با داشتن توان کار، از کار می‌گریزند؛ علت کار گریزی چیست؟

علت پرخاشگری و بی‌صبری و نا بردباری در میان بعضی از ماها چیست؟

حقوق افراد را چقدر در رسانه‌ها ، در اینترنت و... مراعات می‌کنیم؟

تولید کیفی در بخش‌های مختلف، چقدر مورد توجه و اهتمام است؟

چرا به ما میگویند که ساعات مفید کار در دستگاه‌های اداری ما کم است؟

چرا در بعضی از شهرهای بزرگ، خانه‌های مجردی وجود دارد؟ این بیماری غربی چگونه در جامعه ما نفوذ کرده است؟

چه کنیم که طلاق و فروپاشی خانواده، آنچنان که در غرب رایج است، در بین ما رواج پیدا نکند؟

چه کنیم که زن در جامعه ما، هم کرامت و عزتش حفظ شود، هم وظائف اجتماعی‌اش را انجام دهد و هم حقوق اجتماعی و خانوادگی‌اش محفوظ بماند؟/979/ت301/ن

ارسال نظرات