تحریمها ایران را از ادامه غنیسازی اورانیوم باز نداشته است
به گزارش خبرگزاری رسا، اندیشکده «علوم و مطالعات بینالمللی بلفر» با انتشار گزارش جدید خود با عنوان «آمال هستهای ایران و چشماندازهای آینده» به قلم «اولی هاینونن» نوشت: تلاشهای دیپلماتیک بینالمللی برای برخورد با برنامه هستهای ایران همچنان عناوین خبری روز جهان را تشکیل میدهد.
این گزارش افزود: تلاشهای گروه 1+5، آژانس بینالملی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل، در قالبهای مختلف، کوشیده است ایران را برای مطابعت از مفاد معاهده منع گسترش [تسلیحات] (ان پیتی) و موافقتنامه جامع پادمانی ترغیب و وادار کرده است تا اطمینان حاصل کند برنامه هستهای ایران همچون پوششی برای توسعه تسلیحات هستهای، مورد استفاده قرار نمیگیرد.
چالش برای کشف اینکه چه اتفاقی افتاده است و نیز در حال حاضر چالش در مورد آمال هستهای ایران، دشوار است، نه تنها به دلیل کارشکنی تهران، بلکه به این دلیل که هم برای اهداف غیرنظامی و هم نظامی، فنآوریهای هستهای یکسانی، به ویژه غنیسازی اورانیوم و فرآوری مجدد سوخت مصرفشده، را میتوان مورد استفاده قرار داد.
در ادامه گزارش آمده است: از اواسط دهه 1980، ایران اقدامات خود جهت غنیسازی اورانیوم و فنآوری فرآوری مجدد را با موفقیت، احیا کرد.
در سال 1987، ایران اولین اجزا و طراحی اولترا سانتریفیوژ گازی را از بازار سیاه «عبدالقادر خان» بدست آورد.
نویسنده مقاله نوشت: ایران توانست با توجه به تاسیسات تحقیق و توسعه غنیسازی لیزری که در «لشگرآباد» برنامهریزی شده بود، تجهیزات آزمایشگاهی غنیسازی لیزری را از چین و اواخر دهه 1990، تجهیزات لیزری پیشرفتهتر دیگری از روسیه، فراهم کند. این تاسیسات در سال 2003 خالی شده بود.
با وجود الزامات گزارشی لازم به وسیله ایران طبق تعهدات آن، قطعنامههای شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، قطعنامههای متعدد شورای امنیت سازمان ملل و تلاشهایی که گروه 1+5 در پی یک راهحل سیاسی انجام داده است و تحریمهای همزمان تحمیلی، ایران را از ادامه غنیسازی اورانیوم باز نداشته است./982/د101/ک