راهکار حقوقی برای تضمین احترام به ادیان وجود ندارد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، ناصر قرباننیا، مدیر گروه حقوق و عضو هیأت علمی دانشگاه مفید در همایش ملی حقوق ادیان که امروز پنجشنبه 13 مهرماه در تالار اندیشه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی دفتر قم برگزار شد، جلوگیری از توهین به ادیان را امکانپذیر ندانست.
وی به ارائه موضوع «راهکارهای تضمین احترام به ادیان» پرداخت و گفت: متأسفانه راهکار حقوقی برای تضمین احترام به ادیان وجود ندارد و کُمیت افزارهای حقوقی برای اینکه از اهانت به ادیان جلوگیری کند و احترام به ادیان را تأمین و تضمین کند به غایت لنگ است.
عضو هیات علمی دانشگاه مفید با طرح این سؤال که آیا در این دنیا با وضعیت موجود، راهکاری غیرحقوقی برای پیشگیری از اهانت به ادیان میتوان ارائه کرد، افزود: دینی که امروز مورد بیشترین توهینها و اهانتها قرار گرفته دین اسلام است و باید گفت که مسلمانان دچار یک چالش جدی شدهاند.
وی ادامه داد: غیرت دینی مسلمانان سبب میشود که هرگونه اهانت به باورهای دینی را توهین تلقی کنند و به شدت آزرده خاطر شوند و همانطور هم که دیدیم کسانی که در برابر این فیلم موهن اعتراض کردند، در دستانشان نوشتههایی داشتند مبنی بر اینکه ما را بکشید اما به پیامبرمان توهین نکنید.
قرباننیا با اشاره به ابعاد متعدد سیاسی، فرهنگی، اخلاقی و مذهبی مسأله احترام یا توهین به ادیان، یک بعد آن را حقوقی دانست و گفت: باید منشأ مساله را یافت و دنبال راهحل بود که اگر براساس گفته هانتینگتون این مساله سیاسی و یک جنگ مذهبی و تمدنی است، راه حقوقی جواب نمیدهد.
وی با بیان اینکه ریشه مسأله اگر به خوبی واکاوی شود دیگر دنبال راه حقوقی ناکارآمد نخواهیم رفت، البته بر ناکارآمدی راه حقوقی در برخورد با توهین به ادیان تأکید کرد و افزود: آزادی در غرب زمانی محدود میشود که سبب نادیده گرفتن منافع عام شود و ملاحظات عالی اخلاقی را نغز کند.
مدیر گروه حقوق دانشگاه مفید تصریح کرد: براساس قانونی از کنوانسیون حقوق بشر، هرگونه ترغیب، تشویق و دعوت به کینهتوزی از مصادیق جرم است، اما از نظر حقوقی نمیتوان با آمریکا در اینباره برخورد کرد چراکه نه تنها تعهد حقوقی بینالمللی به این قانون ندارد بلکه تعهد حقوقی داخلی هم ندارد.
وی افزود: اگر چنین تعهدی برای نظام حقوق بینالملل پذیرفته شده بود و برای آمریکا نیز همینطور، آن زمان امکان داشت بگوییم اگر یک اقدامی در قلمرو سرزمین دولتی، رخ بدهد، منتسب به دولت متبوع میشود یا حداقل اگر دولت پیشگیری، مجازات و برخورد نکند، مسؤولیت دارد.
قرباننیا گفت: دولت آمریکا از رفتن زیر بار یک تعهد بینالمللی که تبلیغ علیه جنگ را ممنوع و ترغیب و تشویق به جنگ را منع میکند، طفره میرود و هیچکدام از قطعنامهها و ابزارهای غیرالزامآور هم جوابگوی این مساله نیست؛ البته مسلمانانی که در اروپا زندگی میکنند میتوانند به دیوان اروپایی حقوق بشر شکایت کنند و نفس طرح این دعوا میتواند مورد اثر شود.
وی اندیشمندان، کارشناسان و حقوقدانان کشور را در زمینه بحث حقوق ادیان مقصر دانست و تصریح کرد: جز چند مؤسسه اندک، دیگران در این زمینه بیتفاوت بودهاند، اگر ادیان حقوق ندارند ما مقصر هستیم، هرچند حقوق بشر ماهیت فردگرایانه دارد، اما آنقدر گفتهاند ما هم باور کردهایم که ادیان نمیتواند دارای حقوق باشد.
این استاد حوزه و دانشگاه با بیان اینکه باور دنیا نمیشود ادیان حق دارند، باید به آنها بقبولانیم، گفت: بهترین اعتراض در برابر اهانت به ساحت مقدس پیامبر اکرم(ص) که نیایشگونه برگزار شد، در لبنان و به تعبیر سیدحسن نصرالله بود؛ باید نشان دهیم که اسلام برای ما است و از سلفیگری و وهابیگری بیزاریم.
در پایان سخنان عضو هیات علمی دانشگاه مفید، دیدگاه وی مورد نقد حجتالاسلام حسینی قرار گرفت و کار به جایی رسید که قرباننیا با بیان اینکه این جمله من را باید با طلا نوشت، گفت: امکان جلوگیری از توهین به ادیان وجود ندارد، برای اینکه متدینان بدون دلیل به یکدیگر توهین میکنند. /920/پ202/ن