آیت الله قاضی زاده:
مرحوم آخوند از فلسفه به عنوان چاشنی علم اصول استفاده کرده است
خبرگزاری رسا ـ استاد حوزه عملیه مشهد گفت: مرحوم آخوند در تمام اصول سعی کرده است که همه مسائل را به گونه ای تحلیل عقلی و فلسفی بکند و حتی در وضع لغات آنان را رنگ و بوی فلسفی میدهد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، آیت الله قاضی زاده، مدرس خارج فقه و اصول حوزه علمیه مشهد، در همایش نکوداشت یکصدمین سال ارتحال آخوند خاسانی که با موضوع بررسی مبانی، روش اجتهادی و اندیشه های سیاسی آخوند خراسانی عصر امروز در دفتر تبلیغات استان خراسان رضوی برگزار شد، گفت: سخن گفتن در خصوص شخصیت عظیمی همچون آخوند خراسانی در ملکوت بسیار مشکل است.
وی از مرحوم آخوند خراسانی به عنوان شخصیتی برجسته و کم نظیر یادکرد و بیان داشت: این شخصیت عظیم علمی دارای وجوه و ابعاد متعدد و مختلفی می باشد.
مدرس خارج فقه و اصول حوزه علمیه مشهد ابراز داشت: جودت فکر، تیز هوشی، فراصت، حافظه قوی، اشراف بر مسائل فقیه، اصولی، ادبی، فلسفی و ... از برجستگی های کم نظیر وی است؛ به عبارتی آخوند خراسانی شخصیتی بسیار پرتلاش، پرکار و خستگیناپذیر بود و شاهد این تعاریف سخنان حضور شیخ الاسلام در درس این شخصیت عظیم علمی است، به بیان دیگر اشراف و سلطه وی در مبانی شیعی و اهل سنت بسیار زیاد است.
وی ادامه داد: آخوند خراسانی تماما اصولش را «من اوله الی آخره» با نظم، آهنگ و موسیقی ویژه و خاص قلم زده است، به بیان ساده تر او با عبارات و جملاتی متناسب و نوعا مسجع اندیشههای خود را نوشته است و نوشته ها دارای روح خاص و هماهنگی است.
آیت الله قاضی زاده با بیان این که نوشتههای مرحوم آخوند در نهایت تلیخص بوده و نوعا آن نوشته ها با جملاتی شیوا یادداشت شده است، متذکر شد: نوشته های این شخصیت بزرگ نشان می دهد که وی اشرافی کامل بر جان و محتوای علمی دارد. مرحوم آخوند خراسانی بر خلاف بعضی از اهل فکر این تلیخص را انتخاب می کند و عبارات کوتاه را بر میگزیند که خوانندگان آن ناچار به تأمل و تفکر در عبارات باشند.
وی سپس در خصوص بحث مکتب اصولی آخوند خراسانی گفت: مکتب اصولی مرحوم آخوند دارای نوآوریهایی است، چه در آن مسائلی که مربوط به ادبیات می باشد و چه در جاهای دیگر؛ اما آنچه که مجموعه یک مکتب اصولی را برای آخوند رقم می زند عبارت است از یک منبعی که فرآورده ای چند بعدی را در هم خلق کرده و از این مجموعه یک اصولی را سرپا و بنا نهاده است و آن نیز عبارت است از مباحث و قواعد فلسفی، کلامی و ادبی؛ آخوند در تمام اصول سعی کرده است که همه این مسائل را به گونه ای تحلیل عقلی و فلسفی بکند و حتی در وضع لغات آنان را رنگ و بوی فلسفی می دهد.
مدرس خارج فقه و اصول حوزه علمیه مشهد ابراز داشت: اینکه چاشنی علم اصول فلسفه شده، بسیار پسندیده است زیرا فلسفی شدن در فهم آیات و روایات و اوصاف کمک میکند. به عقیده بنده اصل این کار بسیار مفید است؛ نهایت سخن بنده در این است که ما جایگاه این قواعد اصولی را که دارای جنبههای کلامی و فلسفی است، آن چه جایگاه بنای عقلا و اعتبارات عقلائیه است و نیز آنچه متخذ از ظرافت های ادبی است را بشناسیم و بدانیم که هر کدام از چه جایگاهی برخوردارند.
وی نیز عنوان داشت: امروز باید دانشگاههای کشور مدلهای علمی حوزه علمیه را بکار بگیرند، نه این که حوزه های علمی روش های دانشگاه را مورد استفاده قرار دهند.
آیت الله قاضی زاده با عنوان این که کلمات آخوند باهمه عظمتی که دارد، گاهی اوقات مورد نقد قرار می گیرد، بیان داشت: یکی از بحث های چالش برانگیز ایشان این است که هنگامی که ایشان از نظر لغوی میخواهند موضوعی را ثابت کند، عدهای اینگونه برداشت میکنند که مرحوم آخوند جبرگرا است و از نظر بنده این سخنان اصلا تناسبی با مرحوم آخوند ندارد؛ ما اگر جایگاه جبر را از جایگاه تکلیف جدا کنیم هیچ مشکلی وجود ندارد، زیرا جبر در امور تکوینی است؛ بحث سر این است که خدا انسان را مختار آفریده است و اختیار جزو ذات انسان است./968/د202/س
ارسال نظرات